Dodekalitten lolland falster oehop24 1

Årets øhop, gik i år til Lolland og Falster. Måske ikke lige det de fleste, forbinder med øer, men det er det jo rent faktisk. Men ud over dette, så byder dette flade landskab, også på rigtig mange spændende ting, og oplevelser.

Maribo Sø camping og By

Meget centralt på Lolland, ligger købstaden Maribo. Og nærmest på bygrænsen til Maribo, ligger Maribo Sø Camping. Det blev derfor denne skønne plads, som blev valgt som udgangspunktet. Både fordi pladsen ligger så centralt, men også fordi vi holder meget af, at vi fx bare kan gå ind til byen, handle og hvad man nu ellers kan finde på, uden at skulle starte bilen.

Pladsen ligger som nævnt nærmste på bygrænsen, og selv om den er så tæt på byen, så er den alligevel ude, hvor der er fred og ro, og det at både søen og skoven ligger lige op af, gør det jo ikke ringere. I det fine stisystem, som findes i og omkring skoven, kan man på få minutter gå ind til byen, en tur i skoven eller omkring søen.

maribo camping reception lolland falster oehop24Reception med automat, salg af snolder og ikke mindst udlejning af udstyr til vandsport.

Campingpladsen fremstår pæn og velholdt, med nogle pæne og gode faciliteter. Her er der både mulighed for tjek ind udenfor lukketid via automat, eller i receptionen i dennes åbningstid. I receptionen kan man ligeledes leje paddelboard, kajakker m.m til brug på søen.

maribo camping reception lolland falster oehop24 1Servicebygningen i baggrund, fine bade og toiletforhold.

Lige bag Maribo Søcamping, finder man den restaurent Bangs have, som ligger helt utroligt smukt, lidt højt hævet, og med en hel fantastisk udsigt ud over søen. Selv om den ligger så tæt på pladsen, så giver den ikke anledning til uro eller anden støj.

restaurent bangs have maribo lolland

Rundt om byen, i skovene og rundt søen, findes der et utal af stier. Stierne er fint vedligeholdte, jævne og rigtig gode at gå på. Nogle stier er opmærket, andre er ikke. Det i sig selv kan også give nogle sjove oplevelser, og man kommer måske ikke lige ud, der hvor man havde regnet med.

Maribo camping stier bangs have

Rundt søen har man lavet disse flotte gangbroer, det er virkelig godt, og giver rig mulighed for at komme tæt på søen, også selv om det fx regner osv. Det giver naturligvis også mulighed for at man kan færdes rundt søen, hvis man fx er dårligt gående. Det er også tydeligt at disse gangbroer bliver flittigt brugt. Flere steder er der ligeledes lavet siddepladser, i form af drejlige stålstole.

Maribo camping stier bangs have søen

Maribo camping stier bangs have søen 1

Maribo by, byder på mange handlemuligheder, og gode gåture. Dele af byen, især rundt omkring domkirken, er holdt i den gamle stil, med toppede brosten, og smukke gamle huse.

Et absolut must, når man besøger Maribo, er Søpark kiosken, den ligner ikke noget udefra, men hold nu kaje, und dig selv og gå derind og bestil en Lise Special 😊 - havde vi ikke lige haft et par gode lokale guider med, var det nok ikke lige der vi var gået ind for at få en is 😊.

Maribo camping søparken kiosk is 1

Maribo camping søparken kiosk is moej stor is

At Maribo er en gammel by, kan man læse af historien, her lidt historie sakset fra Wikipedia, og som meget godt fortæller lidt om, hvor gammel byen er

"Maribo Kloster blev grundlagt i 1416 og oprettet af Dronning Margrete 1. (1353-1412) på gården Grimstrup. Maribo by opstod ved klostret. Købstaden Maribos historie hænger derfor uløseligt sammen med Skt. Birgitta Kloster (Maribo Kloster). På det sted hvor Maribo ligger nu, lå i begyndelsen af 1400-tallet en lille landsby Skimminge. En særlig orden inden for den katolske kirke, Birgittinerordenen, udvalgte dette sted til at opføre et kloster, viet til Jomfru Maria. Klosteret, som stod færdigt i 1416, var opdelt i to adskilte fløje – én for munke og én for nonner. De to grupper mødtes i dén klosterkirke, der skulle blive til Maribo Domkirke. Klosterkirken blev opført i årene 1413-1470. Birgittinerordenen søgte nu Paven om tilladelse til at kalde stedet for Maribo, en afledning af "Marie-bo": en "religiøs bolig for den hellige jomfru". Samme år som klosteret stod færdigt, fik det og den omkringliggende bebyggelse købstadsrettigheder af Erik af Pommern, og Paven gav sit samtykke til stednavnet Maribo i 1418. Herfra begynder byens historie. I Maribos byvåben ses Den hellige Birgitta af Vadstena, der grundlagde Birgittinerordenen"

Mange steder i byen, ser man utrolig velbevarede huse og stræder.

Maribo by domkirke kloster lolland falster 1

 Maribo by domkirke kloster lolland falster 2

Maribo by domkirke kloster lolland falster 3

Maribo by domkirke kloster lolland falster 4

Flere steder i byen, kan man være heldige og finde disse små plancer, der fortæller en historie om huset eller området.

Maribo by domkirke kloster lolland falster 5

Maribo by domkirke kloster lolland falster 6

Men hov hvad er nu det... hvad i alverden laver en status af Digterpræsten Kaj Munk midt i Maribo - Kaj Munk er jo nærmest indbegrebet af vestjylland. Men ved nærmere studie, så kommer Kaj Munk rent faktisk fra Maribo, så der er en mening med galskaben 😊 - og så lærte vi jo også lidt nyt der.

Maribo by domkirke kloster lolland falster kaj munk

Lige inden vi helt forlader byen Maribo og det skønne område omkring byen, så skal vi da lige huske og nævne Min frie vilje - det er en af Thomas Dambo's fantastiske trolde. Trolden står ganske få meter fra campingpladsen hovedindgang.

Trolden er som de andre, flot lavet, og med nogle helt unikke detaljer.

Frie vilje trold thomas damsbo 1

Frie vilje trold thomas damsbo 2Vel det tætteste man kommer på en "trolde bolighaj"

Frie vilje trold thomas damsbo 3

Dodekalitten

På en mark nær byen Kragenæs, med en helt unik og fantastisk udsigt ud over Smålandsfarvandet, finder man Dodekalitten. Navnet kommer af Dodeka som betyder 12 på græsk, og Dodekalitten kan oversættes til Tolvstenen. De 12 stenstøtter er mellem 7 og 9 meter høje, hvoraf de øverste 2 meter hugges ud som ansigter.

Grundlæggerne af kunstværket er komponisten Gunner Møller Pedersen og billedehugger Thomas Kadziola.

Skulpturerne blev påbegyndt i 2010.

Komponisten Gunner Møller Pedersen, forlod projektet i 2016, og i stedet er komponisten Wayne Siegel trådt ind i projektet i 2017, og har til opgave at programmere lydsiden, til hele kunstværket.

Det er et fantastisk syn og noget, som er svært og beskrive. Samtidig med disse fantastiske skulpture, så er der musik, som komponeres løbende af en computer, ud fra vejret, lyset og årstiden. Man bør unde sig selv og besøge stedet, blot det og sidde der, lytte til musikken og kigge på de enorme skulpture, giver en underlig form for reflektion.

Der er pt. 10 skulpture, de sidste 2 kommer til i løbet af nogle år.

Dodekalitten lolland falster oehop24 2

Dodekalitten lolland falster oehop24 3

Dodekalitten lolland falster oehop24 4

Dodekalitten lolland falster oehop24 5

Gedser Odder - Danmarks sydligste punkt og tidligere Marinestation.

Her på Gedser Odde, som jo er Danmarks sydligste punkt, finder man, ud over en formiddabel udsigt, resterne af den gamle radarstation.

gedser odde sydligste punkt lolland falster 4

gedser odde sydligste punkt lolland falster 3

I 1941 byggede tyskerne et kystbatteri, med tilhørerende udkigspost til. Kanonbatterierne blev dog hurtigt flyttet til den jyske vestkyst. Den dag i dag, kan man se resterne, af fundamenterne fra kanonerne og udkigsposten.

gedser odde sydligste punkt lolland falster 6

Den unikke placering, og ikke mindst det faktum, at der kun er ca. 20 km i luftlinje, til Polen og det gamle Østtyskland, gjorde at søværnet, allerede i 1947, påbegyndte byggeriet af Marinestation Gedser. Denne blev officielt taget i brug marts 1948.

Marinestationen bestod på daværende tidspunkt af en radar og en hovedbygning, med indkvaring, kontorer og køkken.

Funktionen var helt enkelt og overvåge det smalle stræde for hvad Warszawa pagtens skibe foretog sig. Dette skete i samarbejde med en lignede radarstation, som var placeret på Femeren. Samt en fyrskib som lå i strædet.

Men ud over at overvåge modstanderen, samlede man også flygninge op.

I 1960 kom den nye type af radar, som var langt mere effiktive. For at kunne give mest optimale betingelser, blev denne opsat i et 30m højt betontårn.

Den bygning som man ser på stedet nu, er en udvidelse af den oprindelige marinestation. Den blev bygget i 1967, da der var kraftig behov for mere plads. Ud over dette blev der også lavet en 700 m2 stor atomsikret bunker, med nyt operationsrum.

Men teknologien overhalede også her, og i 1989 blev marinestationen overflødig. I 2007 blev radartårnet revet ned, da det var ved at styrte i havet. I 2011 blev den oprindelige bygning ligeledes revet ned.

Der arbejdes på at bevare det tilbageblevende af marinestationen, men fremtiden er uvis, da naturen er ret hård ved området. Under stormfloden 2023, forsvandt en pæn bid af undergrunden.

gedser odde sydligste punkt lolland falster 5

Nu om dage, bliver området mest brugt til spotning af fugle og som rekreativt område. På bygningen er der ophængt masser af plancher m.m som fortæller historien om området, og en masse om den fauna som området byder på.

gedser odde sydligste punkt lolland falster 7

 Lægger man vejen forbi, så læg mærke til disse små sjove fliser, som ligger langs med vejen til Gedser odde.

gedser odde sydligste punkt lolland falster 2

Knuthenborg Safaripark

Siger man Lolland, så er der nogle ting som helt sikkert dukker op, Knutheborg safaripark er en af dem. Safariparken tog allerede sin begyndelse i 1860, hvor man kunne besøge parken mod betaling.

I 50erne oprettede man en dyrefarm med sikahjorte, og knap 20 år senere, fik man en håndfuld andre eksotiske dyr. Grundstenen for den safaripark vi kender i dag, var lagt.

I dag er der mere end 1.000 dyr i parken, fx Sibirisk tigre, ulve, næsehorn, kameler, giraffer og mange flere. Parken bliver hvert år besøgt af mere end en kvart million mennesker. Parken er på mere end 500 ha.

knuthenborg safaripark lolland 1

Parken er nok også kendt for historien om Ramboline og Ali, det uadskillige par, Elefanten Ramboline og kamelen Ali. Begge var i Cirkus Dannebrog i mange år, men da det totale forbud, mod vilde dyr i cirkus trådte i kraft, måtte man finde en løsning. Løsningen blev dog at elefanten Ramboline flyttede til Knuthenborg safaripark. Kamelan Ali flyttede til Dronningmølle Kameludlejning, og dermed blev de to venner adskilt. Ali er dog i mellemtiden død. Men elefanten Ramboline lever i bedste velgående.

At køre rundt inde mellem dyrerne, i deres rette element, er fantastisk, det er tydeligt at dyrerne har det godt i de frie rammer. 

knuthenborg safaripark lolland 2

knuthenborg safaripark lolland 3

knuthenborg safaripark lolland 4

knuthenborg safaripark lolland 5

knuthenborg safaripark lolland 9

knuthenborg safaripark lolland 10

knuthenborg safaripark lolland 11

knuthenborg safaripark lolland 12

knuthenborg safaripark lolland 13

I visse områder af parken, kan man ikke køre, det er helt enkelt for farligt, derfor er der fx ved løverne og de sibiriske tigre, lavet gangbroer, så man kan gå i sikker højde, og se dyrerne i deres rette element, det er fantastisk.

knuthenborg safaripark lolland 6

knuthenborg safaripark lolland 7

knuthenborg safaripark lolland 8

Parken har også en anden udstilling, dog af forlængst uddøde dyr, det er rigtig spændende, og ikke mindst, så er der lavet intuitive tablets, hvor man kan læse om dyret, se hvor mange af knoglerne der er de "originale" og hvor mange der er tillavet. 

Ud over at nyde synet, kan man også hører dyrelyde, det er fantastisk lavet.

knuthenborg safaripark lolland 15

knuthenborg safaripark lolland 16

Nogle af disse skelletter er virkelig spændende og ikke mindst - mega store, flere af dem var omkring 5 - 6 meter høje. Nogle mere.

knuthenborg safaripark lolland 17

knuthenborg safaripark lolland 18

knuthenborg safaripark lolland 19

Femern Bælt-forbindelsen

De fleste har sikkert efterhånden hørt om et af Danmarks historiens største anlægsprojekter - Femern forbindelsen, som skal binde Danmark og Tyskland sammen med en 18 km lang tunnel.

Projektet starter - på den danske side - i Rødbyhavn. Her finder man også Femern bælt hovedkontor. Hvor der også er oprettet et infocenter. Et er at høre og se nogle billeder i fjernsynet, men at opleve det på nært hold, det er helt vildt. Igen var vi så heldige at gode lokale venner, vil være guider, og vise deres lokalområde frem.

Vi startede med at se infocenteret - som er åben for alle. Her er der både modeller, masser af plancher og tv skærme, som levende fortæller om projektet. 

femeren forbindelsen tunnel tyskland roedby lolland 1

femeren forbindelsen tunnel tyskland roedby lolland 2

Til et projekt som dette, er det nødvendigt med specialfartøjer, her ses et af dem. Skibet er udstyret med en 70m lang "snabel" som laver den 10 - 16m dybe rende i havbunden. Materialet bliver suget op og sejlet ind, og hvad det bruges til kommer vi til.

Tunnellen er en såkaldt sænketunnel. De normale moduler er ca. 10m høje, og moduler med servicemoduler indbygget, er ca. 16m høje. Når disse er sænket ned i renden, vil havbunden være status que og dermed skulle den ikke forstyrre havmiljøet.

femeren forbindelsen tunnel tyskland roedby lolland 3

femeren forbindelsen tunnel tyskland roedby lolland 4

Når man nu selv har været i branchen for entreprenørudstyr, og set nogle ret velvoksne ting, så må jeg nok indrømme at den er krabat, slår det hele, 34m3 i een skovlfuld! - for at give sammenligning, så kan der på en normal lastbil med forvogn og hænger, være ca. 24 m- det er voldsomt.

femeren forbindelsen tunnel tyskland roedby lolland 5

Efter at have set infocenteret, var vi ude på digerne, helt ud til vandkanten - og her kunne vi se hvor alt den megen materiale, der er gravet op af havbunden, er havnet - Lolland er faktisk blevet 3 kvadaratkilometer større. Det er ret svært og gengive på billeder, men gravemaskinen holder, mere eller mindre, hvor strandkanten var før.

Det er også på denne strækning, at en række investore, håber på at få lov og lave den "Lollandske Rivier", med hoteller, strandboulevarder m.m. Når man kigger på Lolland som helhed, så må man håbe at dette bliver en realitet, det vil give hele samfundet et væsentlig løft, med nye arbejdspladser og dermed også en bedre velstand.

femeren forbindelsen tunnel tyskland roedby lolland 6

På Femern's hjemmeside, kan man løbende følge med i byggeriet, masser af billeder, webcameras osv osv. Se den her Femern forside.

Krokodille Zoo

På Falster finder man en lidt anderledes Zoo, nemlig krokodille Zoo. Den er ikke så stor, men alligevel hyggelig, og ikke mindst et spændende sted. Der er ikke kun krodiller, men også Træleoparder, pumaer, papegøjer, aber, skildpadder m.m.

Noget af det første man møder, lige før indgangen til de subtropiske haller, er disse skønne små aber, de er virklig charmerende, og ikke mindst livlige.

krokodille zoo lolland falster 12

Selv om Zoo'en er lille, så har man alligevel europas største krokodille her, Sobek, en "lille" basse på 490cm og godt 500 kg, han kunne godt være lidt længere, men mangler lidt af sin halespids.

 krokodille zoo lolland falster 1

krokodille zoo lolland falster 5

krokodille zoo lolland falster 6Det ligner mest af alt en konkurrence i akaved sovestillinger

krokodille zoo lolland falster 8

krokodille zoo lolland falster 10Her tænker vi på... er dette en mislykket kæbeoperation??

krokodille zoo lolland falster 8

 

Ud over krokodillerne, er der som sagt mange andre dyr, det være sig både varaner, slanger osv.

krokodille zoo lolland falster 3

 

krokodille zoo lolland falster 4

Når man går inde i de subtropiske haller, så skal man holde godt øje, for flere steder, støder man på løsgående aber, finker og papegøjer. Det bare med at holde øjne åbne.

krokodille zoo lolland falster 4

krokodille zoo lolland falster 7

Anlægget består både af de subtropiske haller, men også et udendørs anlæg, hvor man finder træleoparder, puma, skildpadder, papegøjer m.m.

De store Aldabra skildpadder, er et kapitel for sig selv, de største vejer omkring 250kg.

krokodille zoo lolland falster 1

krokodille zoo lolland falster 14De noget mindre landskildpadder, kun små 100 kg

 krokodille zoo lolland falster 15

krokodille zoo lolland falster 16

krokodille zoo lolland falster 17

krokodille zoo lolland falster 18

krokodille zoo lolland falster 19I det udendørs anlæg finder man også krokodiller, eller retter Amerikanske alligatorer.

Lolland og Falster - ikke bare vandkants danmark - men et sted med masser af oplevelser, her er rigtig skønt, og vi kommer helt sikkert igen. Dodekalitten er jo fx ikke færdig, den skal vi helt sikkert retur og se, når de sidste 2 statuer kommer op.

Maribo er også en helt igennem skøn by, og med campingpladsens placering, så er det et sted, vi sagtens kunne finde på at tage tilbage til.