Denne side er ment, som en inspirationskilde, vi håber at du kan bruge nogle af de ting, som vi har erfaret omkring vintercamping. Hvis du har nogle spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.

Vinter3

Rigtig mange forbinder vintercamping med noget surt og trist, det er det absolut ikke, der er ikke noget mere hyggeligt end, og sidde i sit lille vintertelt og se på sneen der stille daler ned.

Prøv at lukke øjnene, forstil dig at komme hjem, fra en dejlig travetur i skoven, sætter dig i dit varme fortelt, og får nybagte boller og varm kakao, that's life :o). Selvfølgelig kræver det lidt planlægning, forstået på den måde, at man er nødt til at tappe vand af systemet, tage shampoo og den slags med frem og tilbage, da en del af disse ting ikke tåler frost. Selv om vi har en helårsvogn, så kan der nemt blive frostgrader, inde i vognen, mellem vi er der.

Vores måde at klare den på, er simpel, vi har en lille plastickurv med hank, i den har vi de toiletartikler, som ikke kan tåle frost, og den tager vi blot med frem og tilbage, så har vi også den når vi går i bad, nemt og enkelt.

En anden lille detalje, sørg for at have nogle måtter ved indgangen, men ikke nogen med gummibagside, det danner kondens, og det hele kommer til at sejle, brug fx gamle gulvtæppe rester, eller køb nogle billige måtter. Vi bruger selv gamle gulvtæppe rester, og så har vi 2 plasticbakker til fodtøjet. Man kan evt. bruge en bundbakke fra bilen, den kan man lægge lige ved døren, så kan man stille sig ind i den, og tage fodtøjet af. Man kan købe bakker der er formet til 3 par fodtøj, men de er intet værd i kulden, de bliver stive i plasticen, og første gang man stiller sig op i den, så revner de.

Vintercamping er super skønt, og ikke besværligt, men husk, at mange af dine campingting, specielt dem i plastic, ikke holder til så meget når det fryser!. Når du køber campingudstyr til vintercamping specielt, så pas på ikke at købe det for billigt, det straffer sig i den sidste ende. Og ellers er det bare at bruge sin sunde fornuft :o) - som altid - her i livet.

Opstilling af vognen:

Der er ikke de store forskelle, på at sætte vognen en sommerdag og en vinterdag, dog skal man huske at grunden måske hælder lidt (kan have betydning hvis sneen smelter, kan give våde fusser :o)), eller man skal opad for at komme derfra, hvilket kan gøre det lidt mere besværligt. Man bør dog altid sætte støtteben og næsehjul på træklodser , da de ellers kan fryse fast til jorden. Elkablet kan man med fordel lægge i buske, eller i hvert fald hævet op fra jorden, da det ellers fryser fast.

Hvis du ankommer og jorden er frossen, er det en rigtig god ide at medbringe en almindlig hammer, og såkaldte "Tarzanpløkker" af stål, plasticpløkker er intet værd, i frossen jord. Generelt skal du huske, at det du lægger på jorden, skal du forvente fryser fast. Et andet nyttigt og must have redskab, er en ganske almindelig kost, så du har mulighed for at fjerne sne, på taget af teltet, og ikke mindst kan komme til at fjerne sne ved riste, skorsten (husk også evt. forlænger på skorsten!) og tagluger på vognen.

På mange campingvogne, kan det være nyttigt at montere vinterafdækning på køleskabsristen, for selv om man skulle tro at det nedsætter energiforbruget, jo kolder det er, så er det ikke helt rigtig. Men husk man må ikke dække ristene helt til, det kan medfører fejlfunktion istedet.

Opstilling af teltet:

Opsætningen af et vintertelt er lidt anderledes. Vinterteltet sidder nemlig "kun" fast i teltskinnen med taget, og ikke med hele siden som vi kender det fra almindlige telte. Når man sætter teltet op, så er der i hver side, ind mod vognen, to stænger som klemmer nogle puder ind mod vognen, og lukker tæt, skulle man være så uheldig, at det lige passer med et vindue på vognen, så kan man med fordel, sætte husholdningsfilm på vinduerne først, så bliver de ikke risede. Benet der trykker puderne ind mod vognen, bør også pløkkes ved foden, så de ikke skrider, hvis man ikke lige kan komme til at pløkke dem, fx pga. støtteben eller andet, kan man lave en løkke af et stykke bardun, i passende længde, og pløkke denne under vognen, og rundt om benet, så er der styr på den :o). Klikprofilen som puderne/teltet bliver holdt fast på stangen med , kan med fordel vendes med åbningen hver sin vej (der bruges 2 stk. klikprofil pr. side), så "kravler" de ikke af stangen. Det lyder måske besværligt, men det er det ikke, så bare på med vanten :o).

En lidt anderledes ting på et universal/vintertelt, er græskanten, disse vender som standard udad, og ikke indad som vi kender det fra fx sommerteltet, derfor så pløkker man også teltet indefra, og ikke ude som normalt, der er ligeledes reguleringsstropper, ved alle pløkkerne. Hvis man ikke kan få det helt tæt, så kan man hvis muligheden er der, skovle sne op på græskanten, hvis muligheden med sne ikke lige er der, kan man bruge en ganske almindelig frysepose, med lidt jord, sand, vand eller hvad man nu lige har, til at lægge på samlingerne. Hvis man heller vil have græskanten indad, kan telte fra Isabella bestilles med det, eller man kan få syet stropper i udvendig, vi har selv undersøgt det i 2009 og her kostede det 500,- incl. moms at få syet stropper på udvendigt.

I Danmark må vi som bekendt ikke bruge fibertex, udenfor teltet, vi har gjort det, at den grønne presning som lægger nederst, under gulvet den lader vi gå med ud, til kanten af græskanten, så græskanterne lægger ovenpå denne (man kan ikke se presningen). Det gør lige, at græskanten ikke er smurt inde i mudder og skidt, når vi tager teltet ned til foråret.

Lidt om gas:

Mange bruger compositflaskerne fra Primagaz eller , vi har dog haft lidt problemer med disse i vinterhalvåret, hvorfor ved vi ikke, men vi har flere gange oplevet at der lå 1 - 2½ kg gas tilbage i flasken, som ikke kan bruges. Vi har prøvet flere forskellige ting, men intet virkede, derfor er vi gået over til at benytte, de nye letvægtsflaskerne fra Primagaz, det er dem der hedder Primalight, de er lavet i stål, men er lettere end compositflaskerne, og ikke mindst, så er der 1 kg gas mere i, disse flasker har vi ikke haft problemer med. Mange vil ikke bruge dem, fordi man ikke kan se hvor meget der er tilbage i flasken, det er ikke noget problem, man kan få en måler , som klikkes på flasken, og når der er ca. 2 - 4 kg tilbage i flasken, begynder nålen at komme nedad, og man kan følge forbruget indtil flasken er tom. På indikatoren er der ligeledes en alarm, som kommer med en ret skinger tone, den har vi valgt ikke at vil hører på (også for naboernes skyld :o), så vi har pillet batteriet ud. Alarmen virker fint uden batteri, da det er en magnetisk stang i flasken, der får måleren til at flytte sig. - Et lille PS her - Primalight er desværre udgået, så det alternativ der nu er, er de gammelkendte gule stålflasker, som ærligt også er de bedste, men desværre også de tungeste.

Forbruget af gas er selvfølgelig meget afhængigt af, hvor koldt det er, og hvor mange grader man kræver, vi har det sådan, at skal vi campere om vinteren, så vil vi ikke fryse, så vi har oftest ca. 22 grader i vognen. Der hvor vi har oplevet det største forbrug, var ca. 3 kg gas på en weekend fra fredag formiddag til søndag eftermiddag, og det er på centralvarme, hvis man kører med blæsevarme, skal man forvente et noget højere forbrug.

Spildevand:

På vores vogn er der indbygget spildevandstank, som gør at det ikke er helt så besværligt, med spildevand. Når tanken er fuld, så sætter vi ganske enkelt blot spildevandssækken på, og tømmer den. På vogne med "almindeligt" afløb kan det være nødvendigt at skille dette ad, da afløbet er samlet fra badeværelse og køkken under vognen, og dermed kan nå at fryse inden det kommer helt ud af afløbet. Brug ikke en almindelig spildevandstank!, det fryser og du kan ikke få det ud, sæt derimod en konisk spand under, for at få isklumpen ud. Man kan også få elektrisk opvarmning af afløbet, men igen igen, det koster også i strøm.

Toilettet:

Hvis man benytter toilettet i vinterhalvåret, kan man bruge sprinklervæske, istedet for vand, men det kan man jo selvfølgelig, kun hvis vognen har seperat tank til skyllevand, på vores bruger man ferskvandstanken. Så der bruger vi almindelig vand, sprinklervæske smager skrækkeligt i kaffen :o)).

Vintersikring af forteltet:

Selv om det er koldt og sneen daler, så er et vintertelt eller universaltelt uundværlig. Vi har et Isabella Universal 420 telt, der er mange andre telte på markedet, men vi har stadig den helt klare holdning, at man får hvad man betaler for, og vi har prøvet et par andre typer, og det er altså ikke det samme. Universal 420 er det største helårstelt man kan få, det er meget passende for en lille familie. Når man nu har investeret i et universaltelt, og skal bruge det om vinteren, så er det en rigtig god ide, og investere i en vintersikring. Vintersikringen er 3 lodretstående stænger, 1 til hver ende, og 1 i midten af teltet, og ikke mindst så får man 2 ekstra tagstænger. Med dette sæt så er man godt rustet til vinteren. En sidste ting som er en rigtig god investering, både til vinterteltet, men også til sommerteltet, er Isabellas stormsikring, klik her for et billed mere, man slipper for at have en strop hen over teltet, som ødelægger teltet, men også larmer og er til gene for alt og alle :o).

På billedet kan man se de ekstra tagstænger i det yderste fag, og den lodrette støttestang. Vi har købt nogle brugte stænger, og selv lavet vintersikringen.

Termoloft

En anden uundværlig ting, er et termoloft, selv om det bare er et stykke stof, så luner det altsammen. På billederne til højre kan man se forskellen, uden termoloftet og med termoloftet. Termoloftet har en anden funktion, det sørger for at kondensvandet, som uundgåligt, kommer på stængerne drypper ned alle steder, når termoloftet er monteret, så drypper det kun ned ude ved fronten.

Den stang man kan se, der hænger i loftet, er den tredje lodrette støttestang, den er sat på det midterste kryds i teltet. Grunden til at stangen hænger som den gør, er at når vi forlader teltet, så kan vi lige tage den ud af sin holder, og sætte den ned på gulvet, så er der støtte på midten, uden at vi skal til, og sætte klemmebeslaget på krydset, jeps, dovnskaben længe leve :o)).

Termoloftet har også den virkning, at den kondens der danner sig, på stålstængerne, som følge af temperaturforskellene, den bliver ledt helt ud til fronten af teltet, det er ikke de vilde mængder det giver, men lidt kan det godt give.

Fast gulv i forteltet:

Vi lægger som sagt fast, og derfor har vi valgt at lægge isafloor, det er plasticfliser, og det er bare sagen, de vejer ikke ret meget og når man skifter mellem pladserne skal fliserne transporteres, og så må det jo godt være let :O) ) Under fliserne lægger vi en gammel grøn presning, dette for at fliserne ikke skal synke i, ovenpå fliserne, lægger vi en sort isoleringsmåtte (det er noget stads man førhen har brugt til at dække nystøbte sokler over med i frostvejr), ovenpå dette en armeret presning for at holde fugten nede, og til sidst en almindeligt campingtæppe, det giver et dejligt varmt gulv, og det tager maks. ½ time at lægge det hele.

Lidt ekstra isolering:
Vi har af et par gode venner, fået et lille trick, som vi som nu er afprøvet, det er at lave isolering, mod den nederste del af teltet, altså det stykke fra vinduet og ned til gulvet, vi har købt nogle brugte verandastænger, disse har vi sat fast, på de lodrette stænger, og herpå hænger vi nogle hundetæpper, som går ned under gulvtæppe. Det fungere rigtig fint og tager en stor del af den kuldebro, der er nede ved gulvet. Man kan tydeligt mærke forskel, hvis man stikker hånden ned mellem telt og tæppet.

Opvarmning af forteltet:

Til opvarmning af teltet bruger vi en Zibro laser kamin, den fungere bare perfekt og giver en dejlig varme, og uden kondensvand. Vi har ikke på noget tidspunkt haft problemer med at holde varmen i teltet. En vigtig detalje, køb en ovn med blæser, den fordeler varmen jævnt, og varmer dermed meget bedre. En anden fordel, de fleste af disse ovne, har en timer indbygget, så du kan fx sætte den til at starte kl. 0830, og sætte den til 20 grader, så når du kommer ud i forteltet kl. 9, så er der dejligt lunt :o).

Ovenen her har følgende tekniske data:
Varmekapacitet i KW: 1,05 - 3,90
Rum kapacitet: 22 - 70m2 / 65 - 170 m3
Brændstofforbrug: 0,109 - 0,406 liter/time
Tankindhold: 7,6 liter
Dimisioner B*H*D: 550*445*328mm
Vægt: 12Kg

 

Opbevaring af overtøj/andet tøj i vinterteltet:

Når man vintercampere og har telt på, så vil der unægtelig danne sig kondens i teltet, hvis man så samtidig hænger overtøj, håndklæder til at tørre vovsen i, eller andet der, så kan det godt blive noget vådt. Vi har altid termoloft oppe, en af termoloftets funktioner er, at lede kondensvandet fra taget, ud til fronten af teltet, og dermed begrænse området der bliver vådt, det giver også nogle begrænsninger i hvor man fx kan hænge en knagerække.

Det er derfor nærliggende og sætte noget op, så man kan hænge disse ting på/inde ved vognen, men det har så den ulempe, at lynlåse og andre metalgenstande kan ridse og skramme vognen. Og det er vi jo ikke interesseret i :o)).

Dette har vi løst, som det kan ses på billederne her til højre, det er ganske simplet et stykke voksdug, hvori der er syet en vulstsnor (kan købes ved alle campingforhandlere), og så er der syet 4 stk. trendsering med strop, som også kan købes hos alle campingforhandlere.

Vi har på vores vogn en teltskinne et stykke under taget, hvor vi kan sætte den i, hvis man ikke har det, kan man evt. lave et par ekstra ringe, og så hænge den ned fra stængerne i taget.

 


Der er her benyttet billeder fra:
Isabella, Zibro, Primagaz, BP og Camper