Er ruderne i din campingvogn ridsede og trælse at se ud af, så er en lille "foryngelseskur", Så kan du se her hvordan.

De fleste campister kender til problemet med ridser på campingvognens- eller autocamperens ruder. Er der kun tale om mindre ridser, kan de fjernes. Vi har her brugt en poler-maskine og Fast Cut PLUS fra 3M, med disse ting kan du selv fjerne ridser fra campingvognens ruder

På vores 6½ år gamle Kabe var ruderne blevet ridsede, især frontruden og den højre siderude, var meget ridsede. Selv om der ikke er mange vinduer i en Kabe, så vil det koste en mindre formue at få skiftet ruderne. Vi havde talt om evt. at få noget solfilm på vinduerne. Dette for at værne mod solen, men mest for at skjule ridserne. Sidste efterår fik vi sat solfilm på ruderne i vores bil, og spurgte her montøren om vi kunne sætte solfilm i campingvognen også. Han sagde at det havde været prøvet, men at filmen og campingvognens vinduer ikke kunne enes. Så røg den mulighed. Ved en tilfældighed kom vi i kontakt med Ove, ejeren af Auto112.dk. Ove ved hvad han snakker om, og kunne med det samme sige, at solfilm ikke var løsningen (Ove har også solfilm der kan bruges på campingvognens ruder). Solfilm ville blot gøre ridserne endnu tydeligere. Men han havde løsningen på vores problem - endda på en både billigere og nemmere måde. Ove anbefalede at vi skulle prøve Fast Cut PLUS fra 3M. Det er et produkt som Ove har forhandlet i sin webshop. (læs i øvrigt indlægssedlen hvad produktet kan bruges til).

Her er forruden på vores Kabe fået påført Fast Cut Plus

Vi bestilte en så en flaske Fast Cut PLUS, og den efterfølgende weekend skulle det så afprøves, om det nu virkelig også var så effektivt, at det kunne fjerne ridserne. Vi var enig om at prøve på det lille køkkenvindue først, for hvis det nu gik helt galt... Selve arbejdsgangen er egentlig meget nem. Ruderne vaskes på traditionel vis, og når de er tørre, så smøres produktet ud på ruden med en almindelig karklud (blødt bomuld). Det skal dernæst sidde til det er tørt, hvilket ikke tager mange minutter. Og så er det ellers i gang med polermaskinen. 3M anbefaler at man bruger en polermaskine med mellem 1500 og 2500 omdrejninger. Den vi har brugt her, har 3100 omdrejninger. Man kører først vandret fra side til side, og dernæst lodret op og ned, for til sidst at køre på kryds. Man skal bare ikke køre rundt i cirkler. Husk at lukke vinduerne i nærheden, da Fast Cut PLUS bliver en tandpasta lignede substans når det er tørt, og dermed også støver når man polere på det.

Så skal der poleres

På billedet kan man se hvordan ruden ser ud, når man har poleret et stykke tid. Vores første tanke var "hold da op, vi kan vidst godt bestille nye vinduer". Nå, men næste trin er finpudsning, det foregår med et viskestykke. Og det skal være et viskestykke. Microfibreklude og den slags ridser og gør ondt værre, da Fast Cut PLUS faktisk er et slibemiddel. Den endelige polering med et viskestykke, er heller ikke den store kraftanstrengelse. Der poleres et par gange over, hvorefter ruden er fin og blank. Som sagt var vores ruder meget ridsede. Vi forsøgte at tage nogle før og efter billeder, set inde fra campingvognen, men det er meget svært at se ridserne på billedet. Men kig på bilens solfilm i baggrunden - der kan man tydeligt se forskellen.

Før og efter polering. Kig på bilens solfilm i baggrunden - der kan man tydeligt se forskellen

Det øverste billede er taget før, og man kan se en grumset overflade når man kigger ud mod bilens solfilm, hvorimod det nederste billede er det meget mere klart, faktisk er det man kan se i solfilmen, refleks fra hynderne i campingvognen. Dette er selvfølgelig ikke en livsvarig behandling. Den skal gentages efter behov. Det kan bemærkes at vi brugte i alt 1 time på alle 5 ruder, men nogle ruder kan selvfølgelig være vanskeligere end andre, hvis de har buer og andre sjove former. Arbejdet skal helst foregå i lidt gråvejr, men med den danske sommer, burde det heller ikke være et problem. Fast Cut PLUS kommer i en 1 liters flaske, og koster 372,- (+ fragt) vi har brugt ca. 1/8 af flasken, så selv om anskaffelsen koster lidt, så er det drøjt i brug. Polermaskinen vi her har brugt, koster ca. 269,- og er jo ikke bare et stykke engangs værktøj, men kan også bruges når bilen, båden eller campingvognen skal have en tur. Vi kan kun anbefale produktet, og ligeledes anbefale at kontakte Ove fra auto112.dk. Han ved hvad han snakker om, og han er ligeledes også selv campist, og har mange års erfaring indenfor biler og camping. Fordelen ved dette produkt er selvfølgeligt, at man kan redde ruderne. Vores ruder blev på det nærmeste som nye. Vi var målløse over resultatet, og så endda på en relativ billig og effektiv måde, da ruder til en campingvogn kan være en meget dyr affære. På vores frontrude, er der en ret kraftig ridse som produktet dog ikke kunne fjerne, men alle øvrige ridser, er væk som dug for solen.

Bemærk at ruderne ikke skal efterbehandles med voks eller anden polermiddel, man kan derfor "nøjes" med een arbejdsgang.