Du ligger i din skønneste søvn, og hører i underbevidstheden, din sengekammerats blide stemme der siger: ”skat – fryser du også”, du har nu et par valgmuligheder, et er selvfølgelig og sige nej da, vende dig rundt og sove videre

billede1

men for husfredens skyld vælger du nok og lette dig, iføre dig en T-shirt og lommelygte, for hvad pokker, det kan da ikke tage andet end et par sekunder og skifte den der gasflaske der er løbet tør. Udenfor er det frost, vinden bider, og inde du får set dig om, har du tabt lommelygten der er gået ud, og du famler i blinde for at få regulatoren på… Lyder dette bekendt, så er her en lille guide til at lave en lovlig og funktionel belysning i gaskassen.

For hvad er reglerne egentlig, må man lave lys i gaskassen eller? – Ja det må man godt, men der er selvfølgelig nogle krav der skal være overholdt, for hvad må der IKKE være i gaskassen:

  • Stikforbindelser
  • Kontakter
  • Samlinger

Kort sagt alt hvad der kan lave en gnist.

Til brug for dette lille projekt bruges der følgende stumper:

billede2
1 Lysdæmper med fjernbetjening

billede3
1m Selvklæbende LED bånd IP67

Hvorfor bruge en lysdæmper her? – det er som sådan ikke nødvendigt, men da der er fjernbetjening med, gør det installationen mere fleksible, da man på den måde kan tænde og slukke for lyset via fjernbetjeningen (og i dette tilfælde vil man skulle trække en ledning til den anden ende af campingvognen, og tilbage igen til batteriet, hvis man brugte en almindelig kontakt).

Båndet er IP67, hvilket vil sige at selve båndet og dioderne er ”støbt” inde i en silikone kerne og derfor ikke tager skade af fugt og livet i et klima som kan give udfordringer for den slags materiel, og sidst men ikke mindst, det lukker af for at der kan dannes gnister.

Selve installationen afhænger jo selvfølgelig af hvordan ens vogn er designet, i dette tilfælde, er der mulighed for at sætte dæmperen lige under vindueskarmen, inde i vognen, og på den måde er tilkoblingen af LED båndet ikke i gaskassen, som jo var et krav.

billede4
Dæmperen er placeret lige under vindueskarmen inde i vognen, den lille hvide ledning, er tilslutningskablet fra båndet.

billede5
Her ses undersiden af vindueskarmen ude i gaskassen, perfekt til at sætte LED båndet op på, og samtidig bliver båndet beskyttet lidt, når man fx skal have skiftet gasflaske.

billede6

Her ses gennemføringen af kabel ind til dæmperen, inde i vognen, her mangler der blot lige og fylde resten af hullet med lidt silikone.

Båndet er opsat dels med kabelclips og selvfølgelig den selvklæbende bagside, men af erfaring så holder det selvklæbe ikke optimalt, når båndet sidder i et miljø hvor der både kan være meget koldt, meget varmt og af og til også i fugtigt miljø.

Det bånd som er benyttet her, har et tilslutningskabel på ca. 15cm, hvilket kan give udfordringer, i et projekt som dette, hvis man har behov for mere tilslutningskabel, kan man købe ruller med bånd, hvor der er tilslutningskabel på ca. 1 meter, som giver en større frihed til placering. Hvis man køber en rulle med eksempelvis 5 meter bånd på, og klipper et stykke af til et projekt som dette, så er det en klar fordel og lukke den ende hvor man har klippet, fx med en krympemuffe, når muffen er varm, kan man lukke den helt, ved at klemme den sammen med en tang, på den måde undgår man fugt og andre ubudne gæster i sin installation.

billede7
Færdig monteret, kablet er i dette tilfælde let og tilslutte til strøm, da batteriet er placeret i bænken lige under.

billede8Som det kan ses er dæmperen gemt helt væk, men lyset i gaskassen tændes og slukkes let på fjernbetjeningen, uanset hvor man står.

Til sidst et par billeder af forskellen

billede9

billede10

På vores kabe, er lys i gaskassen fabriksmonteret, og indrømmet, når først man er vant til det, så er det bare ikke til at undvære, det gør det hele så meget nemmere, for det er jo altid på de mest ubelejlige tidspunkter man har brug for lyset.

Dette er jo selvfølgelig ikke kun for at kunne skifte en gasflaske, det er også en dejlig ting når man lige skal finde et eller andet i gaskassen, og det ikke lige er dagslys.

Tidsforbrug ca. 1 time.

Relevante links: Stærkstrømsbekendtgørelsen (som gælder her), specielt kap. 708 er interessant.

Læs også: 12V installation i Sprite'enAlde 3000/3010 – Klar noget af det selvFå næsten nye ruder i din campingvognMontering af LED lys