Mange krænger på næsen ad vintercamping, det er besværligt, det kræver for meget, det er for koldt, men holder disse argumenter vand?
Jeg vil til enhver tid sige nej, vi har nu vintercamperet i 4 vintre, vi har holdt jul og nytår i campingvognen, ja vi har holdt 1½ uges vinterferie i vognen, om det er besværligt, nej ikke et spor, vi har haft børnene med, vi har altid vores 2 hunde med, om det er besværligt, nej ikke et spor, en lille smule planlægning, så kører det på skinner.
Vores liv og hverdag gør at vi ikke har lyst til at bruge en masse fritid på at få vognen pakket, og kører ud til en campingplads, derfor ligger vi fast, det gør at vi kan køre ud til vognen når vi har lyst, og ikke skal tænke på at få telt osv. Sat op, samtidig så gør man måske lidt mere ud af opsætningen af telt mv. når det nu skal stå hele vinteren.
Vi bruger et Isabella Universal 420 om vinteren, i dette har vi vintersikring, termoloft og isabella floor, når vi sætter teltet op, gør vi det altid med den tanke i baghovedet, at vinteren kan være hård, og den kan være meget hård ved grejet, også her i lille Danmark.
Når teltet sættes op, er der nogle småting man med fordel kan gøre, fx de to stænger som holder puderne inde mod vognen, der kan man tage et par stykker bardun, lave en løkke på ca. 15 cm, sætte den rundt om stangen lige over foden, og fastgør den i en pløk under vognen, det stabilisere og gør at stangen ikke kan skubbe sig væk fra vognen, hvis jorden er meget frossen, kan man evt. sætte bardunen fast i vangen på vognen.
På puderne der lukker af mod vognen, sættes der to profiler, som på billedet herunder, disse kan med fordel sættes med åbningen hver sin vej, det gør at de ikke så nemt ”glider” af stangen.
Når teltet er sat op, lægger vi en gammel presenning, ovenpå dette isabella floor, dernæst en armeret presenning, ovenpå dette 12mm tykt isoleringsmåtte (noget som murer bruger til at dække sokler mv. af med i frost), og til sidst vores bolon tæppe.
Grunden til den første presenning er udelukkende for at plastic fliserne, ikke skal ”synke” i, og presenningen ovenpå er for at forhindre jordfugt i at stige op. Isoleringslaget gør at gulvet bliver dejligt blødt og holder godt på varmen (vi kan uden problemer gå i strømpesokker i teltet).
Termoloftet er måske et lidt misvisende navn, selvfølgelig giver det ekstra lag stof lidt isolering, men formålet er egentlig ikke så meget isoleringen, men mere for at lede kondensvand væk, alle vinter og helårstelte har stålstel, stål og kulde/varme giver kondensvand, det er uundgåeligt, hvis man ikke har et termoloft på, så vil gulvet være sjaskvådt, og give en masse våde strømper. Termoloftet leder alt denne kondensvand ud til forsiden af teltet og lader det dryppe af der.
Vintersikring er for os et must, vi er nemlig rigtig dovne, så vi forsøger og gøre det rigtigt første gang, så behøver vi ikke bekymre os om det nu kan holde til et lag sne eller en gang blæst. Vintersikringen er nogle ekstra stænger som sættes op i loftet, og på midten er der en ekstra lodret stang. Den lodrette stang kan være møg irriterende når man er i teltet/vognen, dette har vi løst på denne måde:
Vi har i gavlen et stykke bardun med en løkke på, når vi er ved/i teltet og vejret tillader det, så ”hænger” vi stangen op i loftet, så slipper vi for at slå tæerne på den (billedet ovenfor til højre).
Når man nu alligevel bruger et par timer eller 3 på at sætte det hele op, så kan vi jo lige så godt lave lidt ekstra komfort, vi kender alle det og komme ind et sted hvor der er fodkoldt, alle ved at hvis man fryser på fusserne, så fryser man på resten af kroppen, vi har købt lidt ekstra verandastænger, disse sætter vi lige under vinduerne, og hænger ”hundetæpper” hen over stængerne, så med et dobbelt hundetæppe hele vejen rundt, så bliver der dejligt lunt.
Det lyder måske besværligt – nej ikke et spor, vi bruger ca. 3 timer fra vi starter til det står klar til vinteren, og det antal timer vi har glæde af det, er det hele værd.
De fleste vintertelte har udvendig græskant, det kan godt give lidt træk i hjørnerne, hvis der er sne, er det ikke noget problem, så dænger man bare sne op over græskanten og så er det tæt, hvis der ikke er sne, kan man med fordel finde nogle sten og lægge på græskanten i hjørnerne, så bliver det tæt.
At vinteren kan være et hårdt liv for et telt kan ses på billedet her, og det er endda et ”rigtigt” vintertelt, så det kan betale sig og bruge en ½ time ekstra.
Kan man campere i alle campingvogne?
Mange tror fejlagtigt at man ikke kan campere om vinteren i en ”almindelig” campingvogn, det er noget sludder, alle campingvogne kan bruges til vintercamping, eneste krav er bare et varmesystem, det er ikke nødvendig med helårsvogne, det øger komforten ja, men som sagt, alle vogne kan bruges. Man kan øge komforten i campingvogne med blæsevarme ved fx og montere WL ventiler, ekstra ryglæn og dobbelt bunde, dette øger komforten, men ikke et absolut must.
Et must for alle vogne er dog vandsystemet, hvis man forlader vognen uden varme på, så er det meget meget vigtigt og få tømt ALT vand af systemet, der skal ikke mange frostgrader til før det kan gå galt, husk vamtvandsbeholderen.
Når vi forlader vores vogn, så tømmer vi naturligvis vandet af, tømmer toilettet, tager sodavand, øl og vin med os (vin kan faktisk også fryse, vi har prøvet en rødvin med 14% alkohol i, der frøs), og så har vi en kurv med shampoo, barberskum og den slags, det tager vi med hjem, men ellers får de øvrige ting lov at stå.
En anden ting der kan gøre livet lidt lettere, er afløbet, i de fleste helårsvogne er der indbygget spildevandstank, som gør at spildevandet kan tappes af når det passer dig, men mange vogne har blot et studs ud under vognen, hvis det bare fryser et par grader, er det ofte nødvendig at skille afløbet ad, så vandet ikke skal løbe i næsten vandret liggende rør, men derimod direkte ud fra et lodret rør. En lille detalje med stor betydning i den henseende, brug IKKE en vogn til spildevand, det fryser fast i den, og de fleste er ikke beregnet til frostgrader, og kan derfor let springe, brug i stedet en konisk spand, som er nem at få isklumpen ud af.
Når vi nu er ved finesserne, så er der naturligvis flere småting, fx er det klogt at lægge træklodser under støttebenene, man kan nemlig meget hurtig komme i den situation at støttebenene fryser fast til jorden, det samme gælder strømkablet, som med fordel kan lægges i buske eller hænges op på en eller anden måde.
Til sidst vil vi blot sige, lad ikke vinteren stoppe din campingsæson, lad dig friste, lad dig inspirere og ikke mindst, lad dig nyde vinteren i din campingvogn – god fornøjelse…
Se evt. også denne lidt mere udvidede side Lidt omkring det at campere om vinteren