Velling koller ligger smukt i det Jyske søhøjland, nærmere bestemt ved Bryrup, som nok er mest kendt for veteran togbanen Bryrup - Vrads, men mange kan også associere Velling Koller med noget helt andet.

Billede1Velkommen til Velling Koller anno 2015.

Som man kan se på skiltet, der byder dig velkommen, så står der ”Siden 1903”. Velling Koller har ikke altid været campingplads, men startede i 1903 som en pavillon og restaurant.

Historien bag
Da jernbanen var åbnet allerede i 1900, og havde station i Bryrup, knap 2 km væk, var der gode muligheder for transport til stedet. Allerede i 1908 var stedet så stor en succes at der blev bygget hotel og udsigtstårn.

Sådan forsatte driften indtil 1956, hvor en ny ejer overtog stedet, og i 1962 åbnede eventyrparken, bygget med H. C. Andersen’s og Brødrene Grimms eventyrer som grundsten – allerede det første år havde parken over 200.000 besøgende! Både antallet og konceptet var langt forud for sin tid. Faktisk blev der lavet en kopi af eventyrparken på Sjælland.

Eventyrparken blev i slut 80’erne solgt, og en lokal murermester restaurerede den, desværre blev stedet raseret af en voldsom brand, 3 dage før åbningen, og den kom aldrig op igen som eventyrpark. Denne eventyr park er nok den mange vil associere Velling Koller med. Overalt på pladsen, bære den da også præg af sin fortid, og det gør bestemt ikke pladsen mindre interessant, hverken for børn eller voksne og andre barnlige sjæle.

Campingpladsen
Vi har bestemt os for at benytte Velling Koller som vores vintersæson plads. Vi har ikke været på pladsen før, på trods af den ligger ganske tæt på vores bopæl. Vi har hørt meget om pladsen, og Karin kan også svagt huske at hun i fordums tid, har besøgt pladsen, mens den endnu var eventyrpark, men i stærk forfald hvor ikke meget virkede.

Campingpladsen er speciel, både i sit udseende, sin historie og ikke mindst i den natur som den ligger i. Det er som sagt en vintersæsonplads vi har, og derfor ankom vi også til pladsen i slutningen af oktober. Hvor mange ofte forbinder denne årstid med noget trist og surt. Men vejret viste sig fra sine gode sider, og gav os en fantastik start på pladsen.

Allerede når man drejer op af vejen til Velling Koller, så bemærker man at det ikke kun er de traditionelle campingflag der pryder indgangen til pladsen.

Billede2Ved indgangen bemærker man flaget fra Danhostel, som står side om side med DK-Camp flaget.

Danhostel flaget fortæller at her er andet end campingplads, og det er også tilfældet her, der er nemlig også et vandrehjem, som er tilknyttet pladsen. Vandrehjemmet ligger smukt lige i kanten af campingpladsen, lige op til skoven, bedre rammer kan man næsten ikke ønske sig. Vandrehjemmet har 11 værelser med plads fra 1 til 4 personer.

Billede5
Den smukke gamle bygning, danner rammen om vandrehjemmet.

Som sagt, så bære pladsen tydeligt præg af sin fortid, hvilket helt klart er med til at gøre stedet til det det er, en unik perle som der findes mange af, men denne har alligevel en sidste krølle af mystik og noget der skal opdages.

Billede6Henrik og Tine der sammen driver stedet.

Billede7Sammen med receptionen er der en lille cafe – Cafe Berthel, med plads til ca. 40 gæster.

På pladsen er der restaurant, hvor der fast hver onsdag serveres stegt flæsk og persillesovs ad libitum, hvilket helt klart kan anbefales, vær dog opmærksom på at en omgang ondt i maven ikke er helt utænkelig, og det er bestemt ikke fordi madvarerne er dårlige, tværtimod, så er det noget af det bedste vi har smagt – og ja, der måtte slås mave bagefter. Eventyr salen bruges naturligvis også til andet, her holdes der både konfirmation, bryllup, fester af enhver art.

Billede8

Billede9Eventyr salen kan rumme op til 80 gæster, og bruges til mange arrangementer og fester, her er der fx dækket op til julefrokost.

Som sagt så var eventyrparken bygget op omkring H. C. Andersen’s og Brødrene Grimms eventyr, og hvis man kan huske lidt af sin barndom og måske endda også nogle timer fra skolen, så dukker disse ting op overalt, på gårdspladsen lige udenfor receptionen ser man denne smukke svane, som helt sikkert har været en grim ælling i fordums tid.

Billede10Den smukke svane, der nok har været en grim ælling i fordums tid.

På pladsen er der dyr, som campisterne er velkommen til at ”besøge” og nusse og pusse med.

Billede11To af dyrene på pladsen, dværghængebug svin, de er meget tillidsfulde og meget sultne.

Billede12Et par af pladsens heste.

Billede13Andedammen – det må være et eldorado og være and her.

Selv om pladsen var hærget af brand, står der stadig en del bygninger tilbage, her kan man se en del af dem, der vender ned mod haven. Bagerst ser man receptionen. Associationerne til eventyr er ikke langt væk når man ankommer til pladsen, og ser dette som noget af det første.

Billede14En del af bygninger fra eventyrparken står stadig.

Billede15Selv kaninerne bor eventyrligt.

Selve campingpladsen ligger i fred og ro bag reception og vandrehjemmet, helt op til skoven. Parcellerne er pænt store og dejligt jævne. Der er ligeledes pladser til teltcampister, lige op ad hegnet ind til skoven, så tættere kommer vi ikke på naturen her.

Billede16Disse små ”huse” er der flere af, her er der fint plads til fx teltcampister der lige mangler et sted og spise middagsmaden.

Billede17Parcellerne er tydeligt mærket op, og med henvisning til et af områdets mangfoldigheder, nemlig hornuglen, som man ofte kan hører i skoven.

Midt på campingpladsen ligger servicebygningen, en dejlig stor og lys bygning, med alt hvad man kan ønske sig, her er der TV stue, dejligt stort fælleskøkken med spiseplads og selvfølgelig toiletter og bad. Og en ting som vi sætter stor pris på – her er gratis bad, så ikke noget med og stå og fumle med mønter eller kort, det er dejligt.

Billede18Servicebygningen midt på pladsen.

Billede19Servicebygningen er hyggelig og godt indrettet, der er blandet andet lavet ovenlys, hvilket giver et dejligt lys inde i bygningen.

Billede20Dejlige badefaciliteter med masser af plads, og alt hvad man skal bruge, hvad enten man skal bruge et puslebord eller en bænk til lige og sætte sig og få tøjet på.

Af øvrige faciliteter kan det nævnes at her er gratis Wi-Fi som virker fortrinligt og med en god hastighed.

På pladsen finder man også dejlige hytter. De ligger rigtig godt med en dejlig udsigt over pladsen og med udsigt til skoven.

Billede21Dejlige hytter, der ligger rigtig godt placeret på pladsen.

Naturen omkring
Pladsen er i sig selv rigtig dejlig, og ligger virkeligt naturskønt, selv på denne årstid. Som sagt så ligger Velling Koller lige op af skoven. Skoven byder på et helt ufatteligt kuperet og anderledes terræn, som man ikke finder mange steder. Fra campingpladsen kan man gå direkte ind i skoven, der er fine skoveveje og stier og gå på, og til nogle af stederne er der også skilte til.

Billede22Velling Kalv og Vellinggavl er to af de steder, som er et absolut must man besøger.

Når man bevæger sig ind i skoven, ser man ret hurtigt at den ikke ligner mange af de traditionelle skove, som vi har i Danmark. En stor del af skoven er udlagt som såkaldt urskov, det vil sige at store dele får lov til at passe sig selv, og der bliver kun grebet ind i naturen, hvis der er noget der direkte kan true sikkerheden. Holder man sig til skovevej og tydelige stier, kan man i de fleste tilfælde sagtens færde der, både med barnevogn og el scooter, man skal dog være opmærksom på at der kan være meget kuperet visse steder.

Billede23Skoven får lov at passe sig selv i det ofte meget kuperede terræn.

Når man bevæger sig af skovvejene eller stierne i skoven, der byder på en alsidig fauna, af mange forskellige sorter af træer og buske, får man følelsen af bare og skal videre, for man skal se hvad der mon byder sig lige rundt om det næste sving.

Billede24Hvad mon der venter sig rundt om det næste sving?

Billede25Måske dette – en virkelig smuk natur som skal opleves.

Billede26Og bedst som man går på toppen, er man i bunden, og har et nærmest hede landskab lige foran sine fødder. Der ligger indtil flere søer i nærheden hvor man kan bade i.

Velling Gavl og Kalv

Men selvfølgelig skulle vi da også prøve og følge skiltene og se både Velling Gavl og Velling Kalv. Vi gik først ad de fine skovveje, mod disse. Det gik både op og ned, og på et tidspunkt bliver skovvejen erstattet af en sti, men en fin en af slagsen, og pludselig, så står man her, billedet taler vidst for sig selv.

Billede27Velling Gavl en smuk efterårsdag.

Efter at have været ved Velling Gavl gik turen til Velling Kalv. Punkterne ligger meget tæt på hinanden, men vi var alligevel meget spændte på hvad Velling Kalv kunne give af indtryk, som Galv ikke kunne.

Billede28Stien mod Velling Kalv, stejl men alligevel fin og jævn.

Og så... Nærmest som i et eventyr, kommer man fri af stien og skoven, og bliver mødt af et fantastisk syn, igen et syn som skal opleves, man fornemmer allerede her lidt på afstand, at man må være højt oppe.

Billede29Et fantastisk skue som man ser allerede inden man er helt ude ved Velling Kalv.

Og sådan ser det så ud når man er helt ude på Velling Kalv, et imponerede skue, og ikke mindst en fantastisk udsigt, som man skal lede længe efter. Bemærk træerne, man er over trækronerne, og de er faktisk temlige store. Ude i horisonten kan man ane en grøn mark og en gård der ligger ved denne, på marken gik der køer, de lignede her nærmest små legetøjs dyr. Skuet er så imponerende at man helt kan stå og falde i staver over den flotte udsigt.

Billede30Et helt utroligt smukt skue!

Vi er meget imponeret over både den skønhed og ro der er både på selve pladsen, men også i særdelshed i naturen omkring den. Den skønhed som vi her har oplevet i slutningen af efteråret og vinteren, den må være helt uovertruffen en sommerdag.

Til slut et par stemningsbilleder, fra de få dage der var sne.

Billede31

Billede32

Billede33