Lørdag d. 28/5 2016, var en flok videbegærlige og campinggale mennesker samlet – samlet til et besøg på en af campingbranchens meget velkendte mærker, nemlig Camp-Let.
Camp-Let fabrikken i Arnum ved Gram.
Vi bliver budt velkommen af en frisk og veloplagt indehaver, Hans Jørgen Nissen. Fabrikken syner måske ikke af så meget, men når man hører Hans Jørgens entusiasme, så er man overhovedet ikke i tvivl, om at her er en person der brænder for både produktet, medarbejderne og udviklingen af fabrikken.
Den første afdeling som Hans Jørgen stolt viser frem, er smedeafdelingen, hvor alle rå delene til en Camp-Let bliver tillavet. Samtidig så er denne afdeling også udviklingsafdeling, hvor både de gode og mindre gode ideer bliver forsøgt omsat til praksis. Både når man ser og hører Hans Jørgen fortælle, så er der slet ikke nogen tvivl om at man lytter til campisterne.
Smede- og udviklingsafdelingen.
Fra smedeafdeling går turen igennem dele af fabrikken og ind til glasfiberafdelingen. Her laves selve skallen til teltvognen. Normalt forbinder man glasfiber støbning og forarbejdning som noget der er meget giftigt. På Camp-Let tager man medarbejdernes arbejdsmiljø og miljøet ude omkring meget seriøst. Så seriøst at grænseværdierne i forarbejdningen er microskobiske i forhold til det tilladte.
Glasfiber afdelingen, hvor yderskallen til teltvognene bliver støbt. Hans Jørgen fortæller her om hvordan hele processen foregår.
I denne holder bliver den færdige skal belyst med specielle rør, som gengiver sollys så meget som muligt, på den måde gør man alt for at kvalitet sikre at glasfiberoverfladerne er fejlfrie.
Udvalget af værktøj er alsidig.
Det går lidt hårdt ud over træskoene i glasfiberafdelingen
Fra selve støberi afdelingen går turen ud til afdeling for forarbejdning af de færdige skaller, her bliver kanterne skåret rene, slebet og gjort klar til den endelige montering.
Skallerne bliver her endelig tilpasset til det færdige produkt.
Igen her ser man at der hele tiden er fokus på at det færdige produkt der bliver afleveret, gerne skulle opfylde modtagerens krav og forventninger. Og igen må man bare sige, her er der blevet tænkt ud af boksen. Der er nemlig på loftets underbeklædning sat billeder op – billeder af forventningsfulde og glade campister der nyder campinglivet i deres teltvogn – dem vil man da ikke skuffe vel.
En lidt utraditionel løsning, men en sjov og anderledes løsning.
Turen går herfra og til en del af montagen, afdelingen her, montere både køkkenkasser, bagskallen med lygter og andre småting. Når man kigger rundt – så er der en ting der går igen – der er en dejlig orden, hver ting har sin plads.
Montageafdeling – med styr på stumperne.
Efter montageafdelingen tager vi en lille afstikker – nemlig over til Euro trailer afdelingen. Trailer afdelingen ligner den resterende del af fabrikken. Euro traileren er et benhårdt alternativ til de øvrige etablerede mærker. Der er i lighed med Camp-Letten også tænkt på detaljer og kræset for disse.
Hans Jørgen fortæller her om den unikke opbygning af Euro Trailerens sokkel – nemlig Chassiset.
Færdige Euro trailere klar til kunderne.
Nu går turen tilbage til Camp-Let afdelingen, nemlig montageafdelingen hvor delene bliver samlet til den færdige teltvogn. Igen er der ikke noget der er overladt til tilfældighederne. Hver stumpe har sin plads, der er tænkt på arbejdsmiljøet så den enkelte medarbejder ikke skal løfte mere end højest nødvendigt.
Vognen bliver her monteret med gummilister, stålkanter osv, som gør at glasfiber skallerne bliver meget stabile og selvfølgelig gør at vognen er tæt når den bliver lukket.
Lige netop det med tætheden er også noget der bliver taget alvorligt, ud af hver 20 vogne bliver der taget 1 ud, og denne bliver udsat for højtryk og efterfølgende tjekket i alle ender og kanter. Skulle det ske at der findes en utæt vogn, så går man straks tilbage og tager flere vogne fra serien ud, indtil man finder ud af hvad der er gået galt.
Montageafdelingen.
Her ses beviset på at en Camp-Let ikke nødvendigvis kun kan bruges om sommeren – Det har Hans Jørgen bevist ved at tage en tur til Nordkap i en Camp-Let midt om vinteren.
Ved siden af fabrikken, ligger der en majestætisk og flot gammel bygning, det er en gammel tysk pigeskole, den hører til Camp-Let fabrikken, og bruges nu som museum. Både bygning og indholdet sender dig øjeblikkeligt tilbage til årtierne 1960 – 1980, der er ikke så meget og sige til det, nyd billederne og drøm dig tilbage.
Den gamle tyske pigeskole som nu er museum, Bygningen er meget majestætisk, men alderen har sat sine spor.
En af de første modeller med prangende farver på telt og gardiner
De meget tidlige modeller med træsider.
Denne har lige et par år på bagen
Skønt med alt det retro
Camp-Let Safir – selv om denne vogn har mange år på bagen, så findes der faktisk stadig nogle som kører med disse vogne.
Sjov effekt som bringer tankerne tilbage.
Turen går nu til Showroomet, som går i den stik modsatte retning, nemlig til de aktuelle modeller, her kan man virkelig se udviklingen, man må sige der er sket mange ting.
En flot og elegant teltvogn med ekstra solsejl. Kvalitet og flot design går hånd i hånd her.
Hvem siger der skal mangle plads blot fordi man har en teltvogn. Her ses modellen hvor køkkenkassen kan slåes helt vinkelret ud på vognen og på den måde lave et funktionelt udekøkken.
Udekøkken / samtalekøkken, da man kan stå i åbenforbindelse til forteltet.
Camp-Letter i lange baner på vej ud til kunderne.
Tak til Hans Jørgen Nissen for en uforglemmelig rundvisning og en helt igennem skøn dag.