I år holdt vi Tossetræf (en flok glade campister som mødes hvert år i Kristi Himmelfartsferien og hygger sig) for 10 gang, og i år foregik træffet på Fur, nærmere betegnet Fur Camping – Raakilde Lejrskole.
For at komme til Fur skal man sejle fra Branden i Salling, og selve sejlturen tager 3 min. og der sejles hvert 15. min om dagen, om aftenen hvert 30. min og hver time om natten. Så det er nemt at komme til og fra øen, da der sejles 72 gange i døgnet. Øens veje er en blanding af grusveje og asfaltveje og der må max køres 50 km/t på hele øen.
Færgen til og fra Fur
Lidt om campingpladsen
Selve pladsen er bygget op i plateauer, og der er en flot udsigt over Limfjorden.
Pladsen er bygget op i plateauer, vi lå over til venstre hvor det ”bare” var skråt…
Flot udsigt ud til Limfjorden
Der hvor vi lå som var en teltplads, var det dog mere skrående og det krævede en del kiler og træklodser for at komme til at holde lige, både hvad angik vogne, men også borde og stole.
Både hjul og støtteben havde brug for kiler og klodser
Kiler under stolen var nødvendig når man som jeg har en dårlig ryg og ikke kan holde til at sidde skævt
Men en rigtig hyggelig plads som varmt kan anbefales, flotte og rene toiletter/bade (som er gratis) og køkken. På pladsen er der en lille kiosk som har det man lige står og mangler, og ellers er der ikke særlig langt til den lokale og eneste Daglig Brugs som er på øen. Campingpladsen har også en fin restaurant med lækre retter. På pladsen kan man leje hytter, familieværelser, værelser (lejerskole), villatelt og et par shelters.
Reception og kiosk
Restauranten hvor man har en flot udsigt ud over pladsen og Limfjorden
En af de 3 små søer som er på pladsen, med restauranten i baggrunden
Udsigt fra en af hytterne som kan lejes på pladsen
Og ikke mindst, så er der et sødt og meget servicemindet værtspar.
Lidt om Fur
Fur er på 22 km2 og har ca. 855 indbyggere, Fur er kendt for sit Moler som blev dannet for 55. mio. år siden. Moler er en blanding af døde kiselalger, vulkansk aske og ler, og som kan ses i de flotte skrænter og molergrave som findes flere steder på øen. I moleren kan man finde dyr og planter som har levet i det tropiske hav, som dengang dækkede området, men som ved gentagne vulkanudbrud og efterfølgende massedød nu kan findes i lagene og kaldes fossiler.
Utrolig flot udsigt og en af de mange grusveje som findes på øen
En af de flotte skrænter, her kan man rigtig se lagene af aske og moler
Fosiler i en klump moler
Stendalgraven er en af de største molergrave på Fur
Bispehuen som vidner om landskabet oprindelige højde
Molermanden er lavet i bronze og står og skuer over mod Bispehuen ved Stendalgraven
Det har været hårdt at arbejde i molergravene i gamle dage
Togene der blev brugt til fragt af moleret
Det var ikke luksus at side og styre i den jernkasse
Lidt historie om togene
Rødstenen som er en tvilling til ”Den røde sten” (og som ER rød) som ligger ved vandet, består af smeltevandssand og smeltevandsgrus som holdes sammen af jernforbindelser der er vasket ud af moleret og som i daglig tale kaldes ”Gråsten” da overfladen er dækket af sjældne lavarter som giver den grå farve.
Rødstenen er knyttet til flere sagn, den ene er at der angiveligt skulle bo en drage inde i stenen eller også er det en bjergmand, der engang har spået Kong Valdemar Atterdag. Stenen er omkring 14 meter bred og 5 meter tyk.
Rødstenen som i daglig tale kaldes ”Gråsten”
Ved Færker Vig kom der i slutningen af 1944 en meddelelse fra England S.O.E Special Operations Executive at de ville foretage en Waterdropping af våben, og søndag den 4. marts 1945 kom der via BBC radio meddelt en kode ”særlig hilsen til Franklin” dermed viste medlemmerne af "Toldstrup-gruppen" at der om natten ville blive kastet 12 containere med våben.
Operation Waterdropping var lidt af en historisk begivenhed, da det var første gang, at de allierede kastede containere ned i vand. Som nedkastningsfly blev brugt et fire motors britisk bombefly af mærket Lancaster. Til minde om det er denne flotte sten hejst.
Den flotte sten der er hejst til minde om Waterdropping
Fur gamle havn er bygget i 1911, og var fyldt med små fiskerbåde, hvor furboerne havde skibsforbindelse til Nykøbing mors et par gange om ugen. Havnen blev dog ved med at sande til og i 1956 opgav man havnen og byggede i stedet havnen ved færgestedet.
Den tilsande havn
Det lille museum ved den gamle havn
Mange spændende ting i det lille museum, som er gratis at besøge
Fur har også sit eget bryghus og der er mulighed for en rundvisning hvis man har lyst til det, tilmelding er dog nødvendig.
Fur bryghus
Har man nu fået lyst til at besøge Fur, kan det også varmt anbefales at tage vandrestøvlerne med, da der er en del opmærkede vandreruter. Nogle af turene kan godt tages med en el-crosser.
Mange vandreruter på øen
Er man dårlig gående, kan nogle af turene godt tages på en el-crosser
Links:
Færgeturen og priser: https://www.furnyt.dk/4/index.php/faerge
Campingpladsen: http://www.furcamping.dk/dk
Fur: http://www.visitfur.dk/danmark/velkommen-til-fur
Og skulle man have lyst til at se, eller måske endda have lyst til at deltage til "Tossetræf" kan man her se hvad det er for noget, alle er velkommen. Hvad er Tossetræf