Foråret er over os – det betyder for rigtig mange at den første campingtur står for døren. Men inden den første tur, så er der måske nogle ting som er smarte og få gjort, så første tur ikke bliver en ”øv” tur – det er vores fritid alt for kostbar til.

Billede1Campingvognen der bare venter på at komme afsted.

Vi ved alle at skabe, skuffer og alt andet skal have en omgang rengøring efter vinteren. Men der er masser af andre funktioner i og på vognen, som bør have lidt opmærksomhed – i god tid inden man skal afsted, da de kan have en negativ konsekvens, når først man er kommet afsted – ting som vi gerne vil være foruden.

Hvis man opdeler det groft, så kan man sige vand, varme, toilet, køl, lys, gas og chassis – og hvad indebære disse ting så?

Vand

Her tjekkes det at vandtank, vandvarmer og haner stadig er tætte, at pumpen kan køre og at der ikke er nogen utætheder, det kan være en slange eller hane der er frostsprængt. En af de klassiske ting, er helt sikkert varmtvandsbeholderen, som mange hvert år oplever er frostsprængt. Det er let og teste disse ting, start altid med en visuel test, er der nogen synlige skader, hvis ikke, fyld vand i vandtanken, få fyldt varmtvandsbeholderen, og sørg for at pumpe vand ud af både kold og varmtvands hanen, fungere det og der ikke kommer vand ud andre steder end der hvor man forventer, ja så har systemet overlevet vinteren.

Billede2Vandtank - en god ting at få tjekket at der ikke er utætheder.

Billede3Vandhanen - en ting der også kan have taget skade af vinteren

Husk at kigge i skabe, og andre skjulte steder hvor vandslangerne er ført, så man er sikker på der ikke er en frostsprængning et eller andet sted.

Skulle det uheldige være sket, så er her lidt hjælp at hente: Sådan skifter du vandhanenMontering af fast vandtank i campingvognen og mangler du lidt inspiration til rengøring, så kig her: Rengøring af vandtank, slanger og haner

Varme

Her tænkes der på komfuret og varmesystemet, komfuret tændes og tjekkes at blussene kan tændes og at de også kan holde sig tændte selv om man slipper regulatoren, lad dem evt. brænde nogle minutter. Varmeovnen tændes og det testes om der rent faktisk også kommer varme ud af ventiler og selve varmeovnen. Test også at blæseren kører og kan justeres.

Billede4Tjek at varmeovenen kan tænde og blæse den varme luft ud.

Lad gerne varmen kører en rum tid, så man også mærker og ser at den rent faktisk både varmer og blæser uden problemer.

Skulle varmen drille kan du hente lidt hjælp her Vedligeholdelse og reparation af varmeovn og Hvis komfuret driller...

Toilet

Test at pumpen kan skylle, at klappen kan åbnes, og ikke mindst, giv evt. klap og pakninger noget silikone, det kan afhjælpe utætheder når man nupper affaldstanken og skal have den tømt.
Hvis man har separat skyllevandstank, så kan der ofte være sorte flager i denne, disse kan sætte sig i pumpen, og stoppe den. Det er derfor en god ide og fylde x antal liter i tanken, og pumpe dette igennem ved at aktivere pumpen. Pump flere gerne nogle liter igennem, på den måde har du en god indikation af at pumpen ikke stoppes af dette.

Billede5Toilettet, skyllefunktionen er en ret vigtig ting.

Svigter toilettet, så kan det være en af disse artikler kan hjælpe dig på vej: Når toilettet ikke vil skylle og Reparation og/eller vedligehold af skyllet på toilettet.

Køl

Test at køleskabet kan køre på gas og el, lad det gerne kører nogle dage, så du er sikker på at det også bliver ved med at kører uden problemer. En af de ting der kan drille med køleskabet, er stelforbindelsen, hvis man ofte kører sit køleskab på gas, kan man opleve at det ikke vil tænde, dette kan i rigtig mange tilfælde skyldes at stelforbindelsen driller, og derfor gør at tænderen ikke kan give den fornødne gnist til at tænde, dette kan i mange tilfælde afhjælpes ved at lade det kører på el nogle timer, hvorefter det kan startes på gas. Tjek evt. hvor stelforbindelsen sidder, den sidder ofte bag ved køleskabsafdækningen, og kan i mange tilfælde blot skrues af, tørres og evt. give en ny kabelsko og skrue og så køre det.

Billede6Tjek at det kan tænde på både el og gas, og at det køler som det skal.

Der findes flere forskellige typer, dem kan du læse om her: Køleskabet...

Lys

Det indvendige lys svigter sjældent, men test det af, det er surt og komme afsted og så finde ud af der ikke er lys i nogen lamper. En anden vigtig ting er det udvendige lys, spænd bilen for, test at alt lys, inkl. Bremselys og blinklys virker som det skal. Det giver ro i maven at man ikke skal stå og bøvle fredag eftermiddag, hvor man heller vil afsted end og stå med et blinklys som ikke vil blinke.

Mange gange er det småting der driller, her kan du finde lidt om Når lyset driller... og går du med tanker om at få lys i gaskassen, så kig her Sådan Monterer du selv lys i gaskassen - forsvarligt og sikkert

Gas

Kommer lidt af sig selv, når man tester komfur, køl og varme, hvis disse ting virker, så må gassen nødvendigvis også virke. Men man kan jo godt lige tage en visuel test af slanger og regulator, er der noget der ser forkert ud – hvis der er – så er det måske en rigtig god ide lige og få det tjekket inden første tur. Og er der den mindste tvivl, så få lavet en gastest og kom sikkert afsted.

Billede7Tag et visuelt tjek, gasslangen må ikke have synlige revner osv.

Gas er ikke noget man skal tænke sig om inden man roder med, men der er nogle småting som man kan gøre for at forhindre problemer, og øge komforten: Truma Gasfilter - en sikkerhed for driften og for sikkerhedens skyld: Gasalarm, kuliltealarm og røgalarm 

Chassis

Her er vi udvendig på vognen, her er det igen forebyggelse der tænkes på, tjek at støtteben kan køre op og ned, også uden at man skal bruge vold, hvad med stabilisatoren, kan den kobles på bilen uden at man skal bruge både koben og forhammer? – prøv evt. lige og spænd for, køre en lille tur, ryger det fra det ene hjul eller begge ?, virker det som om at påløbsbremsen slår til ? og sidst men ikke mindst, så husker man selvfølgelig lige og tjekke lufttrykket – også i reservehjulet, det er øv og stå 200 km hjemmefra med et fladt hjul OG et fladt reservehjul.

Vinteren kan være hård for et påhængskøretøj der bare står stille, og ved at teste disse ting af, selvfølgelig i god tid, så har man chancen for at få rettet fejlene INDEN man skal afsted på tur.

Står du med et problem, så prøv og kig vores "Tips & Tricks" kategori, måske du kan finde hjælp til løsningen her.

Der er da ikke noget mere surt end og stå fredag eftermiddag, hvor man bare glæder sig som et lille barn, til årets første campingtur, og så virker det halve af funktioner ikke, det ødelægger turen og dit humør. Lad fornuften sejre og tjek at alle de grundlæggende funktioner virker i god tid inden første tur. At du så glemmer dåseåbneren og rødvinen på første tur, det er da ligegyldigt, det er blot en god undskyldning for at invitere lillemor på det lokale pizzeria eller hvad der nu er i nærheden. Det er dog alt i alt sjovere end at toilettet ikke vil skylle eller der er vand ud over hele gulvet og varmeovnen ikke vil tænde.