Kunne du også tænke dig en udebruser på campingvognen eller autocamperen? - det er ret let og lave, og noget som langt de fleste uden problemer kan klare selv.
Man skal selvfølgelig lige planlægge det lidt og sørge for at have gjort sig opgaven klar.
Før man går i gang, så skal man selvfølgelig have fundet ud af, om bruseren overhovedet kan være der. Og ikke mindst, hvor det er mest hensigtsmæssigt og placere den.
Hvis vi kigger på placeringen først, så er det jo mest hensigtsmæssigt, i nærheden af hvor vandslangerne går i forvejen. Men det skal jo også helst være et sted hvor, det ikke ses, og hvor installationen kan være for andet udstyr. Derfor er rigtig mange af disse lavet, ud for køkkensektionen, her er der skuffer/skabe som det kan være i/bag ved og vandslangerne går her i forvejen.
Vi valgte at placere den i det yderste skab, så den kom lidt ud ved siden af vinduet, hvis den skulle være i skabet lige under vasken, så vil det betyde, at den kom til at sidde lige under vinduet.
Som det ses herunder, så er den øverste skuffe kun ca. 2 - 3 cm fra bagvæggen, så vi skal under denne, da selve bruseren, rager lidt ind, efter montage. Så her blev der bare sat en streg, langs med underkanten af den øverste skuffe.
Nu har vi toppunktet, så er det ret let og måle ud, hvor de andre hjørner skal være.
Så er det ellers bare og få boret 😊 - når vi har hjørnet her, så har vi også et fixpunkt på ydersiden, så vi let kan se hvor der skal saves.
For at være sikker på at hullet blev savet i vatter med både vindue og skørtliste, så satte jeg her en tømmervinkel på skørtlisten, og målte ud fra denne.
Når Jørgen Clevin er færdig med at tegne, så er det nemmest og bore et hul i hvert hjørne, det gør det nemmere med stiksaven.
Og så er det ellers bare og finde den gode gamle stiksav frem, som efterhånden har savet en hel del i diverse campingvogne 😉 - jeg bruger en helt almindelig mellemgrov klinge, det fungere fint. Husk at sætte noget på sålen så den ikke ridser.
Så er der fri udluftning
Selve bruser, er udstyret med en gummiliste, hvilket sikkert er fint, hvis man fx har glatte sider.
Da vi på vognen her har hammerslået sider, så tør vi ikke satse på, at det holder tæt, så derfor får bruseren en passende mængde butylmasse, så vi er helt sikker på at det holder tæt.
Og så er det ellers bare og sætte bruseren i, og give den en skrue i hvert hjørne.
Det var den udvendige del, så er det bare og få sluttet det sidste til. Til den indvendige del, skal vi bruge noget slange, et par T stykker og et par lukkehaner, samt spændebånd.
Af slange bruges der uigennemsigtig slange, beregnet for drikkevand (vandet vil være i forbindelse med de øvrige haner, som der drikkes af), og ikke mindst, så er denne slange uigennemsigtig, hvilket gør at der ikke så nemt danner sig alger og den slags i slangen.
Ud over dette så er slangen lavet til temperatur op til +70grader.
Da der er ret kort vej fra den eksisterende slange, og op til bruseren, så sætter vi T stykkerne lidt til siden, så der er plads til både lukkehane og bløde sving på slangen.
Her det færdige resultat, der er nu lukke haner imellem, således at der effektivt kan lukkes af for vandet i vinterperioden, så der ikke kommer vand ud til bruseren, selv om vi bruger resten af vandinstallationen i vognen.
Den elektriske del af det, er ikke noget besværligt. under vasken er der i forvejen kabler ført frem til vandhanen her, så den ene pol (her minus) kobles sammen med minus til hanen i køkkenet, og det andet kabel (plus), som tages fra en anden plus end den på køkkenhanen, og op til den anden polsko på bruseren. Hvis man sætter begge poler sammen med de samme poler på køkkenhanen, så vil køkkenhanen åbne når du tænder bruseren, det er der jo ikke rigtig noget formål med.
Det var det, så er det bare og nyde et udebad
Lidt om bruseren vi her har brugt. Det er en helt igennem standard Reich bruser, som kan købes ved enhver campingpusher.
Det praktiske er at man kan tænde og slukke for pumpen udefra, og ligeledes justere varmt og koldt vand. Bruserslangen sættes let i med en lille quickkobling, og fjernes lige så nemt. Der medfølger også en lille studs, som man kan sætte i, i stedet for bruseren, og på den måde kan man komme til at blæse slangerne tomme udefra.
Skulle man få den tanke at denne lille "dims" hurtig kan blive væk, så kan man jo sætte et stykke slange på, det letter også jobbet med at puste.
På selve bruserhovedet har man samtidig mulighed for at stoppe kortvarigt for vandet, men bemærk her, pumpen forsætter med at køre, hvilket den sandsynligvis ikke har særlig godt af i længden. Så er det bedre og slukke på afbryderen.
Der er ligeledes en lille lås på lågen, så når den ikke er i brug, så har man mulighed for at kunne låse låget.