Beregning af El forbrug

Du kender det helt sikkert - snakken går hen over bordet, og talen falder på hvor meget strøm bruger køleskabet, varmeovenen, gulvvarmen osv. Men hvordan regner man egentlig forbruget ud selv? 

Som alt andet her i livet, så er det ikke så svært - hvis blot man ved hvordan. I denne lille artikel vil vi vise hvordan du kan beregne forbruget på både el- og gasdrevne enheder.

Billede1

Den første ting som vi tager fat på er el drevne apperater.  Alle CE godkendte apperater skal have en såkaldt deklaration, på denne er der forskellige værdier, som vi skal bruge når vi skal beregne hvor meget apperatet bruger i drift.

Den ene værdi vi skal have fat i er V, V står for Volt og er den spænding som apparatet forsynes med, dernæst er der A eller Amp, som står for Ampere. Ved at gange volt med ampere, så får man forbruget i watt pr time.

Eksempel: Dit apperat har påtrykt 48V og 4,2A = 48 x 4,2 = 201,6W / pr time. Vi ganger herefter vores resultat med 24 for at få forbruget pr døgn = 201,6 x 24 = 4838,4W

Når vi betaler for vores strømforbrug, så er det altid i KWh, altså kilowatt pr time. For at få vores resultat omregnet, tager vi antal watt og dividere med 1000 (1 KWh = 1000W). Resultatet i vores lille eksempel vil derfor blive 4,8384 KWh.

Nu har vi resultatet af hvor meget apperatet bruger totalt på et døgn eller pr time hvis man vil. Betaler man efter forbrug er det i KWh, så nu er det blot og gange forbruget med beløbet pr. KWh som den enkelte plads tager.

Nogle gange kan man også komme ud for at producenten allerede har udregnet, hvor mange watt enheden bruger pr time, det kan man se i eksemplet herunder, hvor forbruget i watt er påtrykt, så er det bare og gange det op med 24 timer for at få hvor meget den bruger i døgnet. Eller du kan benytte udregneren der findes herunder.

Billede2aProducenten har i nogle tilfælde allerede regnet forbruget i watt ud.

Billede3
Eksempel på hvorledes man kan aflæse strømforbruget, her på vores kompressorboks, som det ses står der flere værdier, idet den kan køre både på 12/24 og 230V

Der er dog en lille joker her, de tal som står opgivet på apperatet er typisk det maksimale forbrug, hvis dit apperat er termostatstyret vil forbruget typisk være lavere, da det kun køre når der er behov for det. Et eksempel kan være elektrisk gulvvarme. Forstil dig at det ikke er termostatstyret, så vil det blot køre konstant og forbruget er direkte aflæst i udregningen. Men hvis der nu er termostat på gulvvarmen, så vil den udelukkende forbruge når der er behov for det, og så er forbruget bestemt af omgivelserne i stedet.

Hvis apperatet har påtrykt Volt og Ampere, skal du benytte denne beregner, indtast tallene fra dit produkt og klik på beregn:

OBS: Ved brug af decimaler skal du bruge punktum og IKKE komma!.

Indtast spænding i Volt (V) :

Indtast Ampere (A) :

Indtast pris pr. KWh :

Din udgift pr døgn er : DKK, og du har forbrugt KWh.

 

 


Hvis producenten allerede har omregnet forbruget i Watt, skal du blot indtaste tallene her, og klik på beregn, så kan du se prisen og forbruget:

OBS: Ved brug af decimaler skal du bruge punktum og IKKE komma!.

Indtast Watt :

Indtast pris pr. KWh :

Din udgift pr døgn er : DKK, og du har forbrug KWh

 

 

 

Beregning af forbrug og pris ved gas

Hvis apperatet er gasdrevet, så vil der også i dette være en typeplade, der fortæller hvor meget gas det forbruger. Typepladen kan have lidt forskelligt udseende. Det vi her skal lede efter er betegnelsen "LPG" hvilket er det internationale navn og står for Liquefied Petroleum Gas. Forbruget er ofte opgivet i g/h som betyder gram pr time. Igen her er der en lille joker, nemlig om apparattet er termostatstyret eller ej, så igen er det et max. forbrug. Man kan selvfølgelig også komme ud for at der er påtrykt anden måleenhed.

billedebTypeskiltet i vores køleskab, her ses det at forbruget er 22,5g pr time når det køre på gas. Her er det også en max forbrug da køleskabet er termostatstyret.

Formelen på udregningen er gram pr time * 24 for at få det totale forbrug pr døgn, her 22,5 * 24 = 540 gram. Alt afhængig af hvad størrelse gasflaske man benytter, så divderes flaskens indhold fx. 10 kg med 0,540 (0,540 fordi det skal være i kg som flaskens indhold og ikke gram). Så her vil resultatet være 18,5 dage flasken kan holde - hvis man vel og mærke ikke bruger gas til andet.

Herunder finder du en beregner som du blot kan indtaste tallene i, så regner siden ud hvad dit forbrug er pr. døgn, hvor mange døgn flasken kan holde og ikke mindst hvad prisen er pr. døgn. Du kan på den måde beregne om det bedst kan betale sig og køre enheden på strøm eller gas. 

OBS: Ved brug af decimaler skal du bruge punktum og IKKE komma!

Indtast g/h :

Indtast antal kg i gasflasken :

Indtast ombytningspris for gasflaske :

Dit forbrug pr døgn er : Gram og flasken vil kunne holde i dage. Udgiften til gas pr døgn vil være: DKK.

 

 

God fornøjelse....