daekbaand aluskinne 1

Rund om på campingvognen, er der aluskinner, fx til teltet, over vinduer m.m. I de fleste af disse sidder der et plasticbånd - nogle gange farvet andre gange i neutral hvid. Båndet er ikke kun til pynt, men har også en vigtig funktion, nemlig at beskytte skruerne som sidder nedenunder, og ikke mindst, er de med til at holde fugt ude af din vogn.

Som de fleste ved, så er fugt campingvognens værste fjende, derfor er det også vigtigt at en - måske simpel - ting, som denne, bliver vedligeholdt og udskiftet hvis det er nødvendigt. Hvis båndet går helt i stykker, vil der kunne komme vand ind til de skruer som holder alulisten fast. Hvis skruen når og ruste, så vil vand kunne komme ind i det gamle skruehul, og dermed ind i konstruktionen. Derfor er det en vigtig ting at få tjekket, og naturligvis skiftet, hvis det er nødvendigt.

Selve båndet kan købes i metermål hos din lokale campingpusher. Ofte i flere forskellige farver.

daekbaand aluskinne baandet

På vores kørevogn var dækbåndet over frontruden, helt mør. Så her var der ikke så meget tvivl, den skulle skiftes. At få den gamle ud er ikke noget som kræver de store færdigheder, en lille tynd skruetrækker ind ved kanten, og så kan man ofte trække den ud i et lang stykke. 

Inden man begynder og sætte det nye bånd i, så kig engang langs med listen og se hvordan skruerne har det, er der en skrue som er meget rusten eller måske helt væk, så sæt en ny i, og er der ikke noget at skrue i, så giv det noget butyl fugemasse, så hullet bliver forseglet.

daekbaand aluskinne 2Listen er her fjernet, og vi er klar til at montere det nye dækbånd.

For at få båndet ind i listen, så kan man bruge en helt almindelig spids fra en silikonetube. Spidsen skal skæres af, så den passer snært ind i alulistens slids.

daekbaand aluskinne 3

Når spidsen er klar, trækkes den ene ende af dækbåndet igennem spidsen. Bemærk at spidsen skæres lidt skrå af, og dækbåndets "overflade" som bliver den synlige side, vendes mod spidsens spids.

daekbaand aluskinne 4

Her starter vi med at køre dækbåndet et lille stykke ind i listen, og stopper så her, inden vi går videre, så skal vi lige have endestykket på, båndet skal rage et stykke udenfor listen så det går ind under endestykket. Endestykkets funktion er her at holde båndet fast. Den lille skrue man kan se, går igennem båndet og ind i vognens plade, derfor skal man også lige huske at ligge en klat butyl fugemasse ind under.

daekbaand aluskinne 5

Nu er der hold på båndet, og vi kan forsætte med at få det ind i listen. På videoen herunder kan du se hvor let det går med at få dækbåndet ind i listen. Et lille OBS her: Når du køre båndet i, så skal det ikke strækkes, men blot køres i. Når båndet bliver ældre, vil det blive mere stift og trække sig lidt sammen, så hvis det er strukket, vil det sandsynligvis blive utæt.

Når man har kørt båndet i, så er det vigtigt at tjekke at båndet sidder som det skal. På billedet herunder kan man se, den lille "udposning" som båndet fik. Jeg skulle lige skifte stilling med hånden, og det gav denne udposning. Denne her kunne let trykkes ind, med en flad skruetrækker. Men det er vigtigt at få "kvalitetstjekket" disse ting når man er færdig, ellers er der fri adgang for vand.

daekbaand aluskinne 7

Det færdige resultat

daekbaand aluskinne 6

En lille afsluttende bemærkning, hvis man syntes båndet glider lidt træls i spidsen, så kan man altid tage sin spray med imprægnering, og give den et lille pift ind i spidsen, så glider det lettere. 

God arbejdslyst...

Læs også Vinterklargøring af campingvognen