Er man til bynær camping, maritim havnehygge, små hyggelige steder med både mad og alt muligt andet til ganen – så er Bogense et godt bud på gode oplevelser for hele familien.

At Bogense er Danmarks mindste købstad, er absolut ikke ensbetydende med at byen og oplandet ikke byder på masser af spændende og hyggelige oplevelser.

Billede1Bogense kyst camping – lige ved havn, by og torv, men med en dejlig ro alligevel.

At vi lige valgte Bogense er ikke en tilfældighed. Karin har trådt sine barnesko på denne plads, tilbage i slut 60’erne og start 70’erne. Og havde et væld af dejlige og positive minder. Så vi besluttede at tage en lille ”kærestetur” til Bogense.

Bogense har 3 campingpladser, Bogense Strandcamping, Kirkebakkens Camping og Bogense kyst camping. Bogense kyst camping er den, for os og se, den absolut mest attraktive plads, hvis man gerne vil være i nærheden af både havn, by og vand.

Billede2Campingpladsen ligger lige ned til vandkanten, med Jylland i baggrunden.

Fra campingpladsen er der direkte adgang via låger, ud til vandkanten, og ligeledes er der en fin sti, hvor man kan gå ture langs med vandet, adgang til marinaen og byen - også både med barnevogne og rullestole.

Selve campingpladsen ligger som sagt skønt, men også med en dejlig læ, da den ligger nedenfor en bakke.

Billede3Der er dejligt læ på pladsen, og kirken danner en smuk baggrund.

Billede4Pladsen er pæn og veltilrettelagt, med rimeligt jævne parceller, pæne servicebygninger med nogle rigtige pæne faciliteter.

Billede5Flotte og pæne faciliteter

Billede6

Billede7Alt er pænt og velholdt.

Billede8En af pladsens luksushytter, så har man ikke selv vogn eller telt, er her fin mulighed for alligevel og komme til Bogense og opleve denne skønne perle.

Billede9En anden type af hytter på pladsen.

Billede10Der er også masser af aktiviteter for børnene, kæmpe sandkasse med legetårn, ved siden af hoppepude og masser af mooncars.

Søbadet

Lige uden for pladsen, er der som sagt adgang til stranden. Der er dog en del store sten her, som kystsikring, men det betyder ikke så meget, for hvis man blot går uden for hegnet og følger stien få hundrede meter, får man det hele repertoiret, så man næsten skulle tro man var i sydens sol.

Billede11Her er alle muligheder for en dukkert, solbadning eller blot hyggeligt samvær. Bygningerne indeholder toiletter og der er udendørs bruser som kan benyttes. Men ser campingpladsen i baggrunden.

Billede12Her er tænkt på det hele, tømmerflåde til leg, en dejlig badebro, og ikke mindst, så er her tænkt lidt ud over ”egen næsetip” – der er nemlig etableret en ”gangbro” hvor handicappede kan komme i vandet, med sikkert gelænder og med rist til at gå på – dejligt og se at man også tænker på mennesker som kan have problemer med det fysiske.

Billede13Campingpladsen udlevere gratis adgang til saunaen ved søbadet.

Havnen

Vil man en tur på havnen eller en tur ned i byen, er det blot og gå enten via stien ved vandet, eller ud gennem hovedindgangen til campingpladsen, og så er man på havnen. Adgangsforholdene begge veje er fine og man kan let komme rundt. På havnen er der både spisesteder, små cafeer, ishuse og andre butikker.

Billede14Den ene side af havnen er lavet som gågade, med flere små cafeer o.l. her bliver der også afholdt små events sommeren igennem.

Billede15Her kan man se både som er lidt større end gennemsnittet…

Billede16Over til fiskerbådene, hvilket giver en skøn sammenblanding af det hele.

Billede18Torvet ved havnen har et tydeligt men smukt udført præg af tilhørsforholdet til det maritime.

Billede18Selv blomsterkummerne / bænkene her er lavet med relation til det maritime, det er virkeligt flot og gennemført.

Byen

Bogense er som sagt Danmarks mindste købstad, og derfor også en overskuelige størrelse. Selv om byen er meget gammel, så er den velbevaret og ikke mindst, så er der fin adgang over det meste af byen.
I sommerperioden er dele af byen spærret af og lavet om til gågader, hvilket giver et fantastisk hyggeligt byliv.

Billede19Det meste af bykernen er meget velholdt, omkranset af meget gamle lindetræer, men det hele er holdt så man næsten føler sig sat 100 år tilbage.

Billede20En af de mange smukke gamle bygninger, på porten står der 1738 – det er dog et par dage siden.

Billede21Bogens’ gamle rådhus, der vidner om at byen har haft en ganske anseelig betydning.

Er man til smukke gamle bygninger, så er her rigtig mange ting og kigge på. En bygning som vi vil fremhæve er ”Øjet” eller helt korrekt Erik Menveds kro. Kroen er en af Danmarks rigtig gamle kroer, og er også Bogense’ ældste hus, det er bygget i 1543 og er opkaldt efter Kong Erik Menved, der i 1288 fornyede købstadsrettighederne for Bogense.
Øgenavnet ”Øjet” har sin oprindelse fra en urmager, som tilkalkede de nederste ruder, lavede et lille hul i kalken og kiggede ud derigennem.

Kroen gik fri af de mange ødelæggelser og brande under svenskekrigene omkring 1660. Kroen er åben og fungere som kro, og er virkelig et besøg værd, både for at se bygningen men også et godt spisested.

Billede22Erik Menved’ kro – et besøg værd.

Dele af byen er som sagt af og til afspærret og lavet om til gågade. Det at den bliver afspærret giver en anden ro og hygge når man slentre rundt mellem butikker og boder.

Billede23Dele af bykernen lavet om til gågade, super hyggeligt for både børn og voksne.

Som alle andre byer er der naturligvis også her masser af små gyder og stier. Her er der ikke nogen undtagelse, fx er der langs med den lille bybæk en fin gangsti, med overgang til beværtninger osv på den anden side af bækken. Så bliver det vidst ikke mere hyggeligt og Dansk.

Billede24Hyggelige små gyder og stræder, der bare byder på opdagelse.

Ved enden af gågade finder man ”Manneken Pis” – Denne lille statue på ca. 60 cm står på sin søjle og tisser ud i skålen. Historien bag denne Danske udgave af Manneken Pis er en lykkelige historie. Engang var Bogense det nordligste overfartssted mellem Fyn og Jylland, med færgeforbindelse til Klakring ved Juelsminde. En dag da færgen kommer til Bogense og alle passagerer er gået fra borde, fandt man et spædbarn ombord. Man eftersøgte forældrene, men forgæves. Den lille dreng blev bortadopteret og voksede op i Bogense. I taknemlighed til sin fødeby skænkede han byen den lille statue af Manneken Pis, hvis historie havde stor lighed med hans egen.

Ved specielle lejligheder får Manneken Pis i Bogense tøj på, akkurat ligesom den originale i Belgien.

Billede25Manneken Pis på torvet i Bogense.

Billede26Når man nu er på Fyn – så bliver man også nødt til at skal have Fynsk morgenmad – et smurt spansk rundstykke og et stykke godt klisteret brunsviger, det kan anbefales, og bageren i Bogense skuffer bestemt ikke hvad angår brunsviger.

Som en sidste bemærkning, skal det siges at alle dagligdags fornødenheder kan hentes i Bogense, alt er i gåafstand fra campingpladsen.

Billede27Selv tak – vi kommer helt sikket tilbage igen.