øhop 2021 samsø 1

Samsø er en af Danmarks mange øer. Øen ligger smukt midt i Kattegat, ret ud fra området, mellem Hou og Aarhus. Øen har forbindelse til fastlandet, både via Hou og Aarhus, samt Kalundborg.

Øen er en af de lidt større øer, med et areal på 114 km2, hvoraf ca. 20% er fredet. I de 22 byer, er der ca. 3.660 indbyggere totalt. Samsø er totalt 28 km lang, og på det bredeste sted 7 km, og på det smalleste sted, kun små 500 meter. 

Adgangsvejen til Samsø er med færge, fra Hou til Sælvig besejles ruten af færgen Prinsesse Isabella, turen tager 1 time. I foråret 2021, blev en ny færgerute fra Aarhus til Sælvig sat i drift. Færgen Lilleøre er en hurtigfærge, som udelukkende medtager passagere, cykler og golfvogne. Overfarten tager som fra Hou også her 1 time.

Færgen Samsø sejler fra Ballen til Kalundborg, turen vare 1½ time, og medtager alt fra gående til biler.

Ballen Strandcamping

Vores årlige øhop går i år til Samsø, vi har valgt Ballen Strandcamping, ikke fordi vi kender den, eller har nogen referencer, men ene og alene, fordi at pladsen ligger i gåafstand til Ballen by, og ca. midt på øen.

hvis man påtænker og besøge pladsen, så bør man lige have i mente, at i uge 29 er der Samsø festival, og den foregår lige klods op af campingpladsen, så hvis man kommer for at få ro og fred, Så er det ikke lige denne uge man skal vælge.

Uge 29 er der ud over, også den eneste uge hvor man kan booke plads på campingpladsen, resten af sæsonen er dette ikke muigt.

øhop 2021 samsø ballen camping 1

øhop 2021 samsø ballen camping 2Bommen ved campingpladsen er lidt ud over det sædvanlige :)

Selve pladsen er kuperet, men alligevel med masser af jævne områder, og ikke mindst, en helt fantastisk udsigt

øhop 2021 samsø ballen camping 3Udsigten fra vores parcel, den udsigt bliver man aldrig træt af.

På selve pladsen er der ikke nummeret parceller, man ligger sig som man har lyst, man skal blot overholde 3 meter reglen, det er jo frihed må man sige.

øhop 2021 samsø ballen camping 4

øhop 2021 samsø ballen camping 5

Ud over parceller råder pladsen også over en hel del hytter, som blev flittigt benyttet, også selv om vi var henne i midten af september.

øhop 2021 samsø ballen camping 6

Lige nedenfor pladsen, er der en dejlig sandstrand, her er der godt både og og bade, men også velegnet til gåture, man kan gå helt ind til Ballen by via strand.

øhop 2021 samsø ballen camping 9

På pladsen findes der også klappedyr, i form af geder og kaniner.

øhop 2021 samsø ballen camping 7

Skulle man have lyst til at lave noget andet, er der ligeledes også både stor boldbane og minigolft på pladsen - alt i alt, så er her hvad der skal være, både for store og små.

øhop 2021 samsø ballen camping 8

Pladsen generelt er pæn og velholdt, der er fine badeforhold, køkken m.m. På pladsen findes også en lille butik. 

Ballen by

Byen er en af de store turistmagneter på øen, her findes den store lystbådehavn, og masser af muligheder, for at få proviant, gå i byen, dagligevare og meget mere. Når man kommer ind til Ballen by, så er der slet ikke nogen tvivl, havnen er og bliver hele byens centrum. I og omkring havnen findes stort set alt, hvad der er dagligvare, restaurenter m.m.

øhop 2021 samsø ballen havn 2Lystbådehavnen i Ballen, bemærk den store yacht i baggrunden, dem var der indtil flere af.

øhop 2021 samsø ballen havn 3

øhop 2021 samsø ballen havn 1Nok er Ballen havn et populært sted, men havnekontoret høre ikke til de største :)

øhop 2021 samsø ballen by dokken

øhop 2021 samsø ballen by købmandsgaarden

Lige udenfor Ballen by, ser man byens oprindelse, de gamle fiskerhuse er nu lavet om til sommerhuse, det er lidt underligt at tænke på, her har måske boet en fiskerfamilie med 6 - 7 børn eller flere.

øhop 2021 samsø ballen by 1

øhop 2021 samsø ballen by 2

I selve Ballen by findes også en anden ting, som er rester fra en svunden tid.Det er resterne af kalkovenen. Ovenen er oprindeligt opført 1832 på Nordsamsø, nærmere betegnet Mårup. Ovenen producerede her bygningskalk til lokalt brug. 

Omkring 1880 blev ovnen flyttet til sin nuværende placering, ved Ballen havn. Her var der lettere adgang til de rå kalkblokke. Disse blev hentet fra Fakse området, og sejlet til Samsø. Ovnen var i brug til omkring 1930. I 1967 blev den renoveret af lokale kræfter. Siden 1997 har kalkovnen være omfattet af bygningsfredning.

øhop 2021 samsø ballen havn kalkovn 1

øhop 2021 samsø ballen havn kalkovn 2

øhop 2021 samsø ballen havn kalkovn 3

I 2007 blev energiakademiet åbnet, dette som en affødt effekt af at Samsø i 1997 blev udnævnt til vedvarende energi Ø og blev på 10 år selvforsynende af vedvarende energi. Samsø's elforbrug kommer den dag i dag, fra 11 landbasseret vindmøller, og og varmen, for 70% vedkommende, fra vedvarende energikilder.

Langt de fleste husstande har erstattet oliefyret med pillefyr, solvarmeanlæg eller varmepumper,. Enkelte steder benyttes der dog stadig olie til opvarmning, men her producere de 10 havvindmøller, syd for Samsø, så meget energi, at de kompensere for den CO2 som kommer fra de oliefyr som stadig er tilbage.

På energiakademiets grund, kan man se eksempler på, hvordan solceller m.m fungere.

øhop 2021 samsø energi acadamy 2

øhop 2021 samsø energi acadamy 1Bag på huset her, er der monteret en stor solcelle, og når solen skinner, kan man prøve disse ting ved at trykke på kontakterne. De enkelte ting er udelukkende drevet af solcellen.

øhop 2021 samsø energi acadamy 3Når man drejer huset på skiven, så kan man her se og aflæse hvilken indvirkning det har, hvis man har en solcelle på taget.

Attraktionerne på Samsø 

Er man i tvivl om hvor og hvad man skal se på Samsø, så kan det varmt anbefales og ofre de 20 kroner det lille Samsø kort koster. Kortet er meget informativt, og ikke mindst så indeholder det masservis af brugbar information. Ud over at de brugbare informationer, så er attraktionerne også kategoriseret og sat på kortet med forskellige farver.

øhop 2021 samsø 4

Også på kortet er der tænkt bæredygtighed - kortet er trykt på stenpapir, eller knust kalksten om man vil, trykfarverne er fra plante m.m og indeholder dermed ikke nogle skadelige stoffer.øhop 2021 samsø 5

Issehoved

På nordspidsen af øen, finder man Issehoved. Området er meget kupperet, og utroligt smukt. Hele området er dannet på samme måde som Skagens gren, og under konstant forandring ud fra vind og vejr.

På en klar dag, kan man uden problemer se både Aarhus, Helgenæs på Mols, Ebeltoft vig og Hjelm.

Der er rigtig mange fine stier rundt i området, så der er ikke rigtig nogen undskyldning for ikke og tage en tur i dette fantastiske område.

øhop 2021 samsø issehoved 1

øhop 2021 samsø issehoved 2Nordspidsen af Samsø, her med hurtigfærgen fra Sjællands odde til Aarhus i baggrunden.

øhop 2021 samsø issehoved 3Det enormt kuperede terræn set fra stranden.

øhop 2021 samsø issehoved 4

øhop 2021 samsø issehoved 5

øhop 2021 samsø issehoved 6Og ja, man kan godt komme op på toppen, også med en elscooter (dog med lidt rugbrødsmotor hjælp).

øhop 2021 samsø issehoved 7

Ballebjerg

Køre man lidt sydpå, så finder man øens højeste punkt, Ballebjerg. Punktet er 64 meter over havet. Området er fantastisk og man har en helt vidunderlig udsigt. På toppen finder man det lille tårn, hvor man kan komme op på toppen af, og hermed få et endnu bedre view. 

Tårnet er opført af Morten Madsen i 1920. Han var en driftig og energisk gårdejer, som havde en del tillidshverv, herunder sognerådsformand af to omgange. Han så, at både folk fra egnen og fremmede, besøgte øens højeste punkt, og i 1920 byggede han derfor tårnet som et lille monoment.

øhop 2021 samsø ballebjerg 2

øhop 2021 samsø ballebjerg 3Udsigten fra tårnet, med Tunø i baggrunden.

øhop 2021 samsø ballebjerg 4

øhop 2021 samsø ballebjerg 5udsigten mod sydøst, længst væk er det Øen Kyholm man kan se.

øhop 2021 samsø ballebjerg 6Fra toppen af Ballebjerg, kan man gå en tur ned af bakken, og ud til skrænten ved kystlinjen.

øhop 2021 samsø ballebjerg 7Et blik ud over skrænten, nedenfor Ballebjerg, indikere at vi stadig her er langt over havet.

øhop 2021 samsø ballebjerg 8Fra spidsen, kan man kigge op mod tårnet, skal hilse og sige at turen er ret hård.

øhop 2021 samsø ballebjerg 9

Nordby

Byen som ligger på den nordlige halvdel af øen, er en af de større byer. Byen indeholder flere attraktioner. En af de mest ikoniske er helt sikkert gadekæret i Nordby, her kommer man vidst ikke tættere på ægte Morten Korch idyl.

øhop 2021 samsø nordby bakker 1

øhop 2021 samsø nordby gadekær 2Selv ænderne bor i ren Morten Korch idyl.

øhop 2021 samsø nordby gadekær 3

øhop 2021 samsø nordby gadekær 4

øhop 2021 samsø nordby gadekær 4

øhop 2021 samsø nordby gadekær 6

øhop 2021 samsø nordby gadekær 7I Nordby finder man indtil flere brønde, disse er - såvidt man har kunne finde ud af - ca. 500 år gamle. Og har været et ret stort arbejde at lave på daværende tidspunkt.

Ud over ren Morten Korch idyl, så finder man også i Nordby, den gamle købmandshandel. Det er da meget sjovt og komme ind og se, men vi må nok indrømme at vi blev noget skuffet. Det er nok mere en butik for design og specialvare.

Men ud over design og specialvare, så har man heldigvis bibehold nogle af de gamle ting.

øhop 2021 samsø nordby gl købmandshandel 1

øhop 2021 samsø nordby gl købmandshandel 2

øhop 2021 samsø nordby gl købmandshandel 3

øhop 2021 samsø nordby gl købmandshandel 4

øhop 2021 samsø nordby gl købmandshandel 5

øhop 2021 samsø nordby gl købmandshandel 6

øhop 2021 samsø nordby gl købmandshandel 7

Nordby bakker / Møgelskår

Lige uden for Nordby finder man Nordby bakker / Møgelskår. Hele området er dannet af istiden for mellem 70.000 - 100.000 år siden. Geografien i området er virkelig utroligt, mærkeligt og tænke sig at isen har skubbet rundt med jorden, og dannet dette smukke syn.

Selve Nordby bakker, kan man kun bevæge sig rundt i til fods. Det hele er indhegnet, og her går dyr og afgræsser. 

øhop 2021 samsø nordby bakker 1

øhop 2021 samsø nordby bakker 2Området er ekstrem kuperet, men der er fine stier som man kan gå på.

øhop 2021 samsø nordby bakker 3Her ses Tunø i horisonten.

øhop 2021 samsø nordby bakker 4Det var meget gråt i vejret denne dag, men pludselig var det som om at solen lige brød og bare oplyste denne lille havneby på Tunø.

øhop 2021 samsø nordby bakker 5

øhop 2021 samsø nordby bakker 6

Hvis man køre efter skiltene mod "Møgelskår", kan man via nogle grusveje tage turen rundt i nogle af dette fantastiske område. Mange steder er der også mulighed for at tage en gåtur rundet i det stærkt kupperet område.

øhop 2021 samsø nordby bakker 7

Kanhave

Samsø har i tidernes morgen været 2 øer, men i istiden er øerne smeltet sammen til den ø som vi kender den i dag. Kanhave er øens smalleste punkt, hvor den kun er godt 500m bred. 

Allerede i vikingetiden, var der fokus på effiktivisering og ikke mindst det som kunne beskytte liv og ejendom. Vikingerne var effiktive og beslutsomme mennesker, så i stedet for at skulle sejle enten nord eller syd om hele øen. Så gravede man omkring år 800 denne kanal, så kunne man trække skibe den vej igennem. Kanalen har været omkring 11 meter bred og ca. 1,25m dyb. Siderne har været beklædt med kraftige egeplanker. Så for datiden, har det været et stort anlægsarbejde. 

Men på trods af det store arbejde, så har det helt sikkert sparet flere timers sejllads, ved ikke at skulle rundt om øen.

øhop 2021 samsø kanhave kanal 2

øhop 2021 samsø kanhave kanal 3Illustrationen giver et godt billede af, hvordan kanalen har fungeret, der var anlagt stier på begge sider, så man kunne trække skibene igennem.

Besser

Lidt øst for øens smalleste sted, finder man byen Besser. Byen byder på Danmarks største gadekær, Købmandsbutikken "Søster sidevind" og det lille udkigstårn.

Gadekæret skulle som nævnt være Danmarks største, det er lidt svært og se, da der er mange store træer og andet, som gør at man ikke kan se hele gadekæret, men det er ret stort.

øhop 2021 samsø besser gadekær 2

øhop 2021 samsø besser gadekær 1Når man skal rundt om gadekæret, kommer man også ud i nogle af de små gader, det er også meget hyggeligt.

øhop 2021 samsø besser gadekær 3

Købmandsbutiken Søster sidevind, ser ikke ud af så meget udefra, men lad dig ikke narre, stedet her er virkelig et besøg værd. Vi lader billederne tale for sig selv, det er svært og beskrive, det skal opleves.

øhop 2021 samsø besser søster sidevind 1

øhop 2021 samsø besser søster sidevind 2

øhop 2021 samsø besser søster sidevind 3

øhop 2021 samsø besser søster sidevind 4

øhop 2021 samsø besser søster sidevind 5Vidst ikke mange butikker hvor man mere kan købe en skolæst.

øhop 2021 samsø besser søster sidevind 6

øhop 2021 samsø besser søster sidevind 7Tingene er ikke bare til pynt, men rent faktisk til salg.

øhop 2021 samsø besser søster sidevind 8Ud over købmandshandel, kan du her også få eftermiddagskaffen med et stykke brød til.

øhop 2021 samsø besser søster sidevind 9Mangler du lige knoppen til Tante Magdas gamle skab, så er her en god chance for at finde lige den du mangler.

To-Høj mølle / Besser Mølle

På gavlen af købmandsbutikken, kan man se skiltet der peger mod møllen. Møllen To-Høj ligger lige i udkanten af Besser by, tag turen gennem de små gader, det er utroligt hyggeligt.

øhop 2021 samsø to høj mølle besser 2

Møllen blev brugt frem imod 1913, men da den efterhånden var blevet overflødig, blev den i 1913 solgt til et filmselskab for 5.000 kroner. Filmselskabet skulle bruge møllen til kulisse for filmen Arvingen fra Skjoldborg. Filmen er en dramatisk stumfilm og i forbindelse med optagelsen, blev møllen sat i brand, og dannede de dramatiske kulisser for filmen.

Efter branden stod kun det nederste af møllen tilbage. Dette er det som i dag danner ramme for det lille udsigtstårn.

øhop 2021 samsø to høj mølle besser 1

øhop 2021 samsø to høj mølle besser 3Resterne af Besser mølle / to høj mølle

Besser rev, Stavns fjord, Kyholm og Albuen

Ikke langt fra Besser finder vi, det der for de langt de fleste vil være kendt som Besser rev. Området dækker dog over langt mere, her finder du Stavns fjord som er et stort naturresevat, den lange "arm" som går ud til Albuen, Hønsepold og Havnehagen.

Turen til spidsen af revet, er ca. 4,5km lang, og uden tvivl en flot tur, men det er meget stenet og med løse sten, og svært at gå i. Vi gik godt og vel 1/3 af turen og vendte så om.

øhop 2021 samsø stavns fjord besser rev albuen 2

øhop 2021 samsø stavns fjord besser rev albuen 3

øhop 2021 samsø stavns fjord besser rev albuen 4

øhop 2021 samsø stavns fjord besser rev albuen 5Stavns fjord er vildtresevat og der er virkelig mange dyr her.

Dyret ved Onsbjerg

Ved Onsbjerg by ligger et andet af Samsø's høje punkter, nemlig dyret. Dyret er egentlig "bare" en bakke, som rejser sig 51 meter over havet. Dette er så også det højeste punkt på Samsøs sydlige del.

Under 2. Verdenskrig etablerede tyskerne en lyttepost her, det eneste som dog er tilbage af denne er tyskernes lokum, nok ikke det mest interessante 😉

Men en tur op på bakken er helt sikkert det hele værd, her er en vidunderlig udsigt. Men turen er hård, da det er delvis trapper og delvis stier derop.

øhop 2021 samsø dyret onsbjerg højeste punkt 1

øhop 2021 samsø dyret onsbjerg højeste punkt 2Stien nede fra vejen af, ser meget tilforladelig ud, meeen helt så let skal det ikke være.

øhop 2021 samsø dyret onsbjerg højeste punkt 5Og så går det opad :)

øhop 2021 samsø dyret onsbjerg højeste punkt 3Udsigten fra toppen er dog hele turen værd.

øhop 2021 samsø dyret onsbjerg højeste punkt 4

 

øhop 2021 samsø dyret onsbjerg højeste punkt 6

Koldby Mølle

Lidt uden for Koldby, finder man den fine gamle Koldby mølle. Møllen blev bygget i 1859 i Søbyvad ved Hammel, møllen stod i Jylland indtil 1900, hvor den blev flyttet til Samsø. Her kørte møllen helt frem til 1948. 

I 1960 blev møllen foræret til Kolby sognekommune. Her blev der etableret et laug, som skulle skaffe penge til at få møllen restaureret.

Ejerskabet blev i 1982 overdraget til Kolby møllelaug som en gave fra Samsø kommune. I 2018 og 2019 blev møllen gennemgribende renoveret, og står nu flot på sin bakketop.

øhop 2021 samsø kolby mølle 2

øhop 2021 samsø kolby mølle 3

Vesborg fyr og Krudthuset ved Vesborg

På sydspidsen af Samsø, finder man Vesborg fyr og det lille krudthus. Fyrtårnet er bygget i 1854, det skulle sammen med fyret på Romsø og Sprogø, sikre postdamskibsforbindelsen Korsør-Samsø-Aarhus. Fyret er 19m højt og lanternen er totalt 36m over havets overflade.

øhop 2021 samsø vesborg fyr 4Fyrmester boligen er i dag ferielejligheder, men der er fin adgang til fyret alligevel.

øhop 2021 samsø vesborg fyr 5

øhop 2021 samsø vesborg fyr 6Svalerne har fine forhold og en god udsigt.

øhop 2021 samsø vesborg fyr 7Trappen op i tårnet, den er stejl og ikke særlig bred.

øhop 2021 samsø vesborg fyr 8Det sidste stykke af turen er på denne lille vindeltrappe.

øhop 2021 samsø vesborg fyr 11Så er vi der næsten, så er det bare og håbe man ikke er for bred om bagen til at kunne komme ud.

øhop 2021 samsø vesborg fyr 9Udsigten svigter ikke

øhop 2021 samsø vesborg fyr 10Hele vejen rundt på gelænderet, har man sat disse plancer, som fortæller hvad det er man ser, en dejlig lille detalje.

I 1894 blev der på den yderste banke ved Vesborg, opført et lille hus. Det blev brugt i tåge, hvor man brugte en form for kanonslag, som blev fyret af fra et stativ. Det hed sig at dette signal skulle bruges med 2 knald hver 5 minutter, dog kun når postskibet forventes at passere.

Kanonslagene blev opbevaret i den lille krudthuset lige ved siden af fyrmesterboligen. Huset er i dag fyldt med plancer, der fortæller om stedet og også som det voldsted som er længere nede på skranterne.

øhop 2021 samsø vesborg fyr 2

Der findes flere ting at tage sig til på Samsø, fx også den store Samsø labyrint, den nåede vi ikke, så den har vi til gode til en anden god gang.

Koldby Kås

Engang var Koldby Kås en stor og driftig by, der var færge herfra og til Kalundborg. Den 4. Januar 2015 ophørte denne rute dog, og det må nok siges og have været dødsstødet for byen, det er virkeligt trist og se det tomme færgeleje og de faldefærdige huse. Forhåbentligt så kommer der nogle driftige mennesker som kan bruge området til noget, der kan få det hele til at blomstre op igen.

Helt dødt er området dog ikke, da dele af havnen bliver brugt som industrihavn.

øhop 2021 samsø kolby kaas havn 1

øhop 2021 samsø kolby kaas havn 2

øhop 2021 samsø kolby kaas havn 3

Alt det andet...

Da vi på en af vores ture kørte langs med Mårup vig, talte vi om, at her kunne man faktisk lige så godt have kørt langs med den jyske vestkyst. Både træer og hele naturen minder om vestkysten.

øhop 2021 samsø vej vesterhavslookalike

Som en lille servicemeddelelse, så skal man ikke forvente og lige køre til bageren søndag formiddag - for der nemlig ikke en eneste bager på Samsø. I Onsbjerg kan man finde en konditor, Cakø, men konditoren har kun åben een dag om ugen, og det er udelukkende kager.

øhop 2021 samsø konditor cakø 1

øhop 2021 samsø konditor cakø 2Kagerne er lækre og smager også fint, meeen prisen, den udelader vi lige ;)

Flere gange kom vi forbi skilte på øen, og der opstod efterhånden en lille spøg, nemlig at vi håber ikke den der har lavet skiltene / regnet afstandende ud, er øens matematiklærer, det vil ikke være godt 😊 - med kun 1,7 km til Jylland fra Sælvig og er der samtidig 1,7 km til Sælvig, sååå. Og så kan man jo undre sig over hvor hurtig den færge sejler, overfarten tager 60 minutter og hvis der kun er 1,7 km så er den dælme godt nok langsom.

øhop 2021 samsø 1

Tilbage er der vidst kun og sige Bye bye Samsø - vi kommer igen.

øhop 2021 samsø byebye