Dette års øhop, er planlagt til Møen. Man forbinder måske ikke Møen med en ø, men det skyldes jo nok først og fremmest, at man ikke skal ud og sejle, da øen er brofast. Møen ligger smukt i det sydsjællandske, omgivet af Faxe bugt i nord og Hjelm bugt i syd.
Når man siger Møen, så siger man også Farø, Bogø og Nyord, da disse små øer, er brofaste med Møen. Farø er desuden også brofast med både Lolland og Sjælland.
Møen består af flere byer, den største af disse er Stege. På hele Møen bor der ca. 9200 sjæle, hvoraf de største koncentrationer, finder man i hovedbyen Stege, hvor der bor ca. 3700, ud af de 9200.
Hele Møen har et areal på 218 km2, det højeste punkt på øen er Aborrebjerg som er 143m over havets overflade.
Stege Camping
Vi har valgt at bo på Stege Camping, da den ligger meget centralt på øen, i gåafstand til byen, den ligger faktisk mere eller mindre midt i byen - og dermed tæt på indkøb, fornøjelser m.m.
Campingpladsen er hverken den største eller mest fancy, her er ca. 25 - 30 pladser, men her er hvad der skal være, og ikke mindst, så er her bare så rent i servicebygning osv. Også selv om bygningen er under en løbende renovering.
På pladsen er der desuden en lille reception, et lille hus med køkken og toiletter.
Hele pladsen er omkranset af store træer, så der er rigtig meget læ her. Træerne er naturligvis også med til at tage noget af lydene fra byen, men det er meget lidt man høre.
Pladsen tilbyder 3 A hytter til udlejning, disse er meget velbesøgte, selv her i ydersæsonen. Hytterne er fint udstyret med senge, køleskab og varmeovn.
Selv om pladsen ligger midt i byen, så er her stadig mulighed for at bestille morgenbrød hos lejrchefen, helt sikkert en plads vi sagtens kunne finde på at besøge igen.
Stege by
Stege by er som nævnt "hovedbyen" på Møen, og har status af købstad. Her finder man alt. I byen finder man både en Netto, Rema 1000, Superbrugs og meget mere. Er man til cafeliv, så er der også mulighed for dette i byen.
Midt i byen finder man byen torv, hvor der med mellemrum afholdes torvedag. Torvet ligger samtidig, næsten midt på hovedgaden, hvor et ret stort udbud af forretninger ligger side om side. Alt i alt en levende by.
At byen er meget gammel, ses på mange af de gamle bygninger, små gader og ikke mindst et meget gammelt voldanlæg, som er meget synligt, og velbevaret i faktisk hele byen.
Og som enhver anden havneby, så er her naturligvis også et rigtig fint gammelt værtshus.
Og med dette lille sjove skilt 😊
Det gamle voldanlæg, er som nævnt, tydeligt og ses mange steder i byen. Voldanlægget er rigtig fint bevaret, og der er lavet stier osv. så man kan bruge disse rekreativt. Voldene er opført i middelalderen, nærmere bestemt omkring 1430. Voldgravene var delvis vandfyldte og helt op til 7m dybe.
Adgangsvejen til byen gik igennem de murede byporte, hvor den ene findes endnu.
Forsvarsværket stod sin eksamen den 1. Juni 1510, hvor Lybækkerne angreb Stege. Lybækkerne havde før de angreb Stege, plyndret hele det østlige Møen.
Mølleporten, som byporten også hedder, er en af kun to bevarede byporte af denne type i hele Danmark. i slutningen af 1500 tallet havde byporten udtjent sin pligt som forsvarsværk, og blev omdannet til fængsel.
Navnet Mølleporten skyldes at den stod for enden af Møllestræde, som førte ud til markerne hvor de fleste af middelalderens møller stod.
Når man går rundt i Stege by, så ser man overalt sejlet med de 3 sild. Sejlet er ikke kun for Stege by, men for hele Møen. Sejlet kommer af Steges storhedstid, som var fra 1430 til 1530, hvor sildefiskeriet tog et opsving, der gjorde, at Møens boder, på fiskemarkedet i Falsterbro og Skanør, udgjorde 1/3 af alle boderne.
Sejlet har derfor hængt ved, og har også givet navn til byvandringen i Stege - Silderuten. Fx i receptionen på pladsen, kan man finde bykort over Stege, hvor man kan tage en guided tur rundt i byen, og via kortet få små historier omkring de enkelte ting. Hvis man heller vil gå den digitale vej, så kan man hente APPen Oplev Møen, som varmt kan anbefales, og via denne få en masse informationer, og ikke mindst tips og hints til attraktioner, spisesteder, overnatning og meget meget mere.
Går man rundt i byen, så vil man helt sikkert, før eller siden, støde på et af "Sildeskiltene".
Men også tiden med det hvide guld, er stadig synlig i Stege by, det er naturligvis sukker vi snakker om. I denne region af Danmark, har sukkerroer været en meget stor del af indtægterne her.
Stege har haft sin egen sukkerfabrik siden 1883. Fabrikken var Møen mest betydningsfulde fabrik, og beskæftige rigtig mange - helt op imod 500 ansatte. Fabrikken blev lukket i 1989.
De gamle fabriksbygninger bruges nu til mange forskellige formål. De gamle jordbassiner som ligger umiddelbart bag den gamle fabrik, er bevaret, og er i dag rekreativt område, og ikke mindst et eldorado for dyrlivet.
De store jordbassiner blev brugt til den jord som blev spulet af roerne, da de 7 bassiner ikke var fyldt med jord, ved fabrikkens lukning, blev de bevaret.
Der vil kunne skrives meget mere om denne skønne by og hele området omkring den, men det bør opleves.
Møen klint
Ud tvivl, så er det første man tænker på, når man siger Møen, klinten - den imponerede hvide mur, der rejser sig stejlt op fra kysten. Klinten er på sit højeste sted 128m. Man kan fra toppen af klinten, tage europas længste trappe på godt 500 trappetrin ned, som ligger ved geocenteret, og ned på stranden. Der er i alt 5 trapper, langs med stranden. Men man skal jo så lige huske at man skal op igen. Karins meget dårlige ryg, gør i hvert fald, at hun aldrig vil komme op igen, hvis hun da nåede ned. Heldigvis så var vores gode venner Helle og Søren opmærksomme på, at der jo faktisk er en guide sejltur, fra Klintholm havn og ud til klinten. Heldigvis så var de ikke stoppet for sæsonen, her i September.
Det er en hel uforglemmelig tur, og det giver et helt andet synsindtryk og se den gigantiske klint rejse sig fra kysten. Turen er helt bestemt noget der kan anbefales. Med til turen høre også skippers kone, som på glimrende Dansk, Tysk og Engelsk fortæller om klinten.
Turen starter som sagt ved Klintholm havn, som ligger syd for klinten. Skibet er en ombygget fiskekutter.
Skibet er fint udstyret med borde og bænke, og som en lille ekstra service bliver der udleveret kikkerterer ved turstart.
Noget af det første man møder er Møens fyr, Fyret ligger på øens sydlige spids, og er flankeret af en lille udkigspost. Eller rettere tidligere udkigspost - et levn fra den kolde krig. Her ganske tæt på den tidligere østtyske kyst, sad der 24/7/365 en lille gruppe og holdt stædigt øje med havet. Man skulle efter sigende kunne google "Her sker ikk en ski'" og så skulle Møens fyr dukke op 😊
Kort efter fyret dukker radaren op, her kan man også se hvordan klinten begynder og rejse sig.
Som så meget andet er det svært og beskrive med billeder. Men det er imponerende og et helt utroligt smukt syn, især når man ser det her ude fra vandsiden og lidt på afstand.
Karin har lavet en lille video, som du kan se herunder.
Ovenfor klinten, findes det kæmpe store skovareal Klinteskoven. Her finder man rigtig mange fine vandreruter. Vi tog en af de lette, hvor Karin kunne køre med sin elscooter, og smukt var det. Det mest forunderlige syn var nok og komme ud mod klinten, for pludselig, så kunne man se noget der så helt forkert ud - det var simpelthen fordi at man gik inde i en smuk bøgeskov, men når man kiggede ud, ja så så man ud på trækronerne fra de træer der stod på skrænten.
Liselund Slot
Umiddelbart nord for Møens klint finder man Liselund slot. Slottet er i dag ikke længere slot, men hotel. Men selve slotshaven er bevaret og er smuk og meget idyllisk og gå rundt i.
Slottet har fået sit navn fra hustruen Lise, til den mønske godsejer og amtmand Antoine de la Calmette, som købte mose/skovområdet Sømarkegaard i 1783.
Liselund blev anlagt efter datidens nyeste idealer, og som den romantiske have det er, blev der opført flere små bygninger og monumenter.
Det mindre lystslot, som ligger smukt i haven, var bygget til kortere ophold på stedet.
Alt færdsel foregår til fods, cykling er forbudt her på stierne, det giver en dejlig ro.
Thorsvang samlermuseum
Er man til nostalgi eller vil man bare se hvad en samler kan få samlet, gennem et liv. Ja så er Thorsvang samlermuseum helt klart noget man bør besøge. Museumet ligger i udkanten af Stege, eller rettere Lendermark. Lendermark og Stege er efterhånden vokset helt sammen, og er kun adskilt af broen over kanalen.
Museet er lavet i de gamle fabriksbygninger fra tørmælksfabrikken.
Allerede på P pladsen mylder nostalgien frem, her ser man de gamle karuseller, luftgynger og små kolonihavehuse fra 60erne.
Allerede når man træder ind af døren, så får man duften af de gode gamle dage - her træder man ind i købmandsbutikken, hvor man har kunnet købe alt fra Richs til tilsætning i kaffen, brunkul og meget meget mere. Dog kan man stadig købe ost og spegepølse og lidt andet, i den fine købmandsbutik.
Fra den gamle købmandsbutik, går man ud til de små butikker, her findes alt fra konditor, frisør, manufakturhandler, låsesmed og meget meget mere...
Frisørsalonen var lidt ekstra spændende da Karins mor har haft frisørsalon i Karins barndom, så her var der mange ting der kunne genkendes.
Og så er der jo lige ølsamlingen - over 5000 forskellige slags øl! - det må siges at være øl fra gulv til loft.
Dette er naturligvis kun et lille udsnit af de mange ting, vi kunne blive ved, men und dig selv et besøg her, det er virkelig en tidslomme og et sjovt gensyn med fordums tid.
Jul hele året...
Er man fuldstændig bidt af en gal nisse, ja så kan man tage turen til butikken "Jul hele året". Her er der vitterligt jul for alle skejserne, og lidt mere til.
Kong Asgers Høj
På vores vej til Bogø passerede vi vejen til Kong Asgers høj, og den stod også på listen over ting der skulle ses på Møen. Højen er en af Danmarks største jættestuer, den har et kammer på næste 10m, det er virkelig imponerende og kunne kravle ind, og med alt ære, tænke på, hvordan dælen de fik bakset de store sten på plads.
Højen ligger meget smukt og højt, i det kuperede landskab.
Damsholte Kirke
Kort uden for Stege, finder man Damsholte kirke. Kirken hører til Marienborg Gods. Kirken ligner nok ikke lige en traditionel kirke, og hvis ikke et par gode venner havde foreslået, at vi lige skulle slå et slag forbi, så havde vi nok ikke set den.
Udefra ligner det et lille slot, men det er en kirke, og allerede når man kommer ind af døren, så opdager man noget pudsigt - læg mærke til prædikestolen, den er placeret centreret over alteret. Det har vi aldrig set før.
Bemærk både søjler, døbefond m.m, det ligner jo granit eller lignede - det er det ikke - det er træ. Utrolig smukt lavet.
Udenfor kirke så vi denne "høj" og troede at det var kappelet, ved nærmere eftersyn så kunen man dog se at det var ikke tilfældet. Når man kommer hen, så viser det sig at det er et gravkammer. Her ligger tidligere ejere af godset Marienborg stedt til hvile.
Da vi gik fra stedet, gik vi bag om kirken, og fandt et kapel mere, her endnu ældre.
Bogø
Den lille ø Bogø ligger mellem den endnu mindre Farø og Møen. Der er ikke så meget og se på Bogø, men indtil 1930 var Bogø, en ikke helt uanseelig ø, her var en af de 7 statsanerkendte navigationsskoler i Danmark nemlig beliggende.
Skolen startede i 1862 som en efterskole. Men efter krigen i 1864 blev den delvis omdannet til Navigationsskole og i 1866 udelukkende navigationsskole. Skolen lukkede omkring 1930.
Den flotte bygning står der endnu.
Ud over den gamle flotte bygning, så er der en lille færgerute på Bogø, hvor man kan sejle til Stubbekøbing. Lige ved siden af færgen ligger Bogø lystbådehavn.
Nyord
Den lille Ø Nyord ligger nordvest for Møen. Øen er forbundet med en smal bro, som kun kan passeres en bil ad gangen. Man kan køre til Nyord by, men ellers er alt bilkørsel forbudt på øen, på nær for de fastboende.
Det lille samfund består af 33 fastboende og selve øen er 4,99 km2 stor.
Øen er blandet andet kendt for Dark sky, som er et fænomen man kan se når det er skyfrit. Det skyldes at himlen ikke bliver forstyrret af en masse kunstigt lys. Forholdene var desværre ikke til det da vi besøgte øen.
Nyord er meget flad, og består af meget store dele marsk. Dette giver et meget rigt og frodigt plante- og dyreliv. Når man kommer over broen, er noget af det første man møder, fugletårnet på Nyord. Tårnet er offentlig tilgængeligt og ligger lige ud til vejen.
Fra tårnet er der en smuk udsigt over de store flade arealer, og ikke mindst er her rigtig meget dyreliv og se på.
Selve Nyord by er ikke stor. Men hyggelig, med mange små gamle huse og snoede gader. Og naturligvis den lille havn.
På trods af den beskedende størrelse, så er der på øen et par små butikker, et destilleri/cafe og et designerværksted.
På Nyord findes også en fin lille kirke, det er en af de næstmindste vi har set, og mest kantede.
Møen er et rigtigt skønt sted, både hvad angår natur og byliv, og med rigtig mange udfulgtsmål. Vi kan helt sikkert anbefale og tage en tur til Møen og opleve denne skønne plet.