Mange køretøjer og både er udstyret med Alde centralvarme, og nogle af disse producenter, vælger og tilpasse Aldes standardløsninger. Dette gælder også for Kabe. Ofte er det vendt og drejet om de bør gøre det, hvad er bedst osv osv.
Nysgerrigheden var for stor, det måtte naturligvis undersøges. Vi har brugt Kabes standardløsning, både i vores nuværende vogn, og i den sidste vogn vi havde. Den nuværende vogn er en Imperial fra 2014 med et Alde 3020 fyr i, og den forgående vogn, var en Royal fra 2012, med et 3010 fyr i. Begge vogne er udstyret med AGS II pro gulvvarme.
Som standard er Kabes gulvvarme koblet "uden om" Alde panelet, hvilket blot vil sige at man tænder og slukker for gulvvarmen på Kabepanellet. I dette setup køre pumpen 4 minutter og stopper 4 minutter.
Gulvvarmens temperatur styres her via shuntventilen som sidder ved fyret.
Hvis man skal bruge gulvvarmen via Alde panellet, skal man ændre lidt på kabelføringen, ikke noget vildt, og det er ganske let. Fyret er udstyret med et såkaldt optionskort, som er et lille udvidelseskort, lige netop til styring af fx gulvvarmepumpen. Og skulle det mod forventning ikke være det, så kan det erhverves for omkring en plovmand. Det har varenummer AL3020023.
Det man lige skal bruge er et standard elektronikstik, af typen mini universal, kan fås hos alle elektronikpusher til nogle få kroner, hertil kommer stikkene som skal klemmes i, her skal man bruge et par stik. Jeg har her brugt 2 hun stik AWG 20-16 som passer til 0,5 - 1,25mm3 kabel.
Når kablerne er sat på de nye stik, er det blot og sætte disse fast i stikket, og sætte dette i optionskortet. Nu er Kabe panellet sat ud af drift m.h.t styring af gulvvarmen og man skal benytte Alde panellet til styring.
Det betyder i praksis, at man stadig vælger hvor varmt man vil have gulvvarmen, via shuntventilen, hvis man skruer den op på fx 5, så vil hovedparten naturiligt forgå via gulvvarmen (naturligvis afhængigt af hvor højt man sætter temperaturen), da selve rumtemperaturen er stadig styret af rumfølerne.
På Aldepanellet har man nu mulighed for at vælge om hvilke intervaller pumpen skal køre i: 15 / 30 / 120 eller konstant
Det spændende i projektet her, er naturligvis om hvad fordele og ulemper som dette giver, og ikke mindst, giver det nogen forskel.
Hvis vi skal starte med det sidste - så har vi ikke kunne registrere nogle forskelle, vi har kørt med pumpen på 15 min. intervaller, og det har fungeret fint. Men det samme må vi også sige at de 4 min. intervaller som Kabe panellet tilbyder, også har fungeret super fint.
I standardopsætningen, skal hovedafbryderen ikke slukkes hvis man fx - som vi har her - en Alde Smart Control sat til. Det vil sige at hvis man forlader vognen og glemmer at slukke gulvvarmepumpen, så vil den blive ved med at køre, hvis man bruger Kabe panellet. Hvis den derimod er sat til Alde panellet, så vil man kunne slukke/tænde den via Smart controllen (den slukker/tænder når man slukker eller tænder for fyret).
Rent betjeningsmæssigt, så må vi nok ærligt sige at Kabes måde, er noget lettere, det er nemt bare lige og trykke på knappen på panellet, og gulvvarmen er aktiv.
Hvis man skal fintænke over hvorfor - så må vores konklusion være, at det er letter bare lige og trykke på knappen på Kabe panllet. Samt at de 4 minutters intervaller som pumpen køre i, måske giver en lidt større komfort i form af jævn varme (kortere tid mellem aktiv/inaktiv pumpe) - og evt. et lidt mindre slid på pumpen.
Så om man er til det ene eller andet, det må bero på den enekelte, men som det ses ovenfor er det en meget let og overskuelige operation og lave det om, så hvis man gerne vil prøve, så det bare og ændre, man kan hurtigt og nemt ændre tilbage igen.