Vores vogn er udstyret med et Alde 3010 fyr, og dertil et Alde LCD kontrolpanel. Panellet fejler ikke noget, men det nye er bare meget mere betjeningsvenligt, og så har det nogle features som vi regner med at vil gøre brug af, engang ud i fremtiden.

Billede1Boksen leveres med boks, underlag og manualer

Første step er selvfølgelig og afmontere det gamle kontrolpanel, det er der ikke så mange ben i, man vipper forsigtigt yderrammen af med en skruetrækker. Inde bagved er der 4 skruer, som skrues ud, og så er panellet løst. Når man trækker panellet ud, så er der nogle ledninger med, disse sidder med multistik bag på panellet, og afmonteres legende let.

billede2
Det gamle Alde LCD kontrolpanel

Da det nye panel er mere kvadratisk end aflangt som det gamle, passer hullet ikke rigtigt. Derfor er der også en nyt underlag med, som man holder op foran hullet og får det til at passe, så det dækker det gamle aflange hul, og så er det ellers bare og få mærket op, så man ved hvor man skal skære.

Billede3Rammen er centreret over det aflange hul, det resterende træ der rager ned i rammen, kan let fjernes med fx en hobbykniv eller stemmejern. På grund af placering i nærheden af baldakinen har det ikke været muligt og bruge en stiksav her.

Billede4Ledningerne trækkes igennem hullet og sættes i de respektive stik på kontrolpanellet, der er en meget fin og god vejledning med.

Billede5Når stikkene er monteret, skubbes kontrolpanellet på plads, og de 4 skruer sættes i, nu er både underlag og kontrolpanel fastgjort.

Billede6Den yderste ramme monteres let, ved blot at klikke den på.

Skulle man være så uheldig og støde på problemer, når displayet starter op, kan der være flere fejlkilder. Den medfølgende manual giver en god introduktion til nogle af årsagerne og ikke mindst afhjælpning af disse.

Billede7Hvis displayet viser en fejl, kan man med fordel kigge i manualen og se om løsningen ikke er beskrevet.

I vores tilfælde fik vi fejlen ”Connection fail ext”, hvilket betyder at der er en kommunikationsfejl mellem kontrolpanellet og selve fyret.
Ifølge manualen, kan man ved ”Connection failure” frakoble 12V til fyret og koble til igen.

Billede8Sikringer og stikforbindelser til fyret findes under låget med den røde markering

Billede9
Når låget er afmonteret (løftes nemt af fra der hvor ledninger går ind), stikket markeret med 1 er 12V forsyningen til fyret, 2 er multistikket til kontrolpanellet, og endeligt 3 som dækker over 2 stik, henholdsvis 12V og 230V cirkulationspumpe. 

I vores tilfælde hjalp det ikke og fra- og tilkoble 12V forsyningen. Der imod, så var løsningen en ”Reset to factory default”, eller direkte oversat – nulstil til fabriksindstillinger, dette på trods af at panellet lige kom fra fabrikken af.

I forbindelse med skift af kontrolpanellet, har vi valgt og få en batteribackup monteret, det indebære at hvis vi slukker for hovedafbryderen i vognen, så er der batteri til kontrolpanellet og man behøver ikke stille uret hver gang.

En af fordelene ved dette display er nemlig også at man kan tilkøbe Alde Smart control, hvilket kort og godt er et fjernstyringsværktøj, hvor man kan tænde/slukke panelet, indstille ønsket temperatur, tænde/slukke for varmtvand, tænde/slukke varmelegemer og vælge effekt. Der til kommer øvrige funktioner som batterialarm via SMS, temperaturalarm via SMS og ekstra udgange til styring af fx køleskab m.m.
Det geniale ved alt det her, er at det hele foregår via en gratis APP, så man får groft sagt sit kontrolpanel på sin mobiltelefon.

Betjeningen af det nye panel er også i sig selv lettere, og opsætningen er legende let.

Skulle alt gå galt, og du bare ikke kan få det til at virke, og du har behov forvarme, så er der heldigvis en gennemtænkt funktion på dit Alde fyr, nemlig at du på selve fyret, afmontere stik nr. 2, som er det brede multistik til kontrolpanellet, dernæst tager du et stykke ledning, og sætter dette mellem ben 2 og 9.

Billede10Ben 2 og 9 kortsluttes, hvilket tvangsstarter fyret uden om kontrolpanellet.

Hvis du gerne vil været helt på den sikre side, kan du faktisk købe et stik til at tvangsstarte fyret med, dette har artikel nr. 3010 218.

Billede11Stik til tvangsstartning.

Når man tvangsstarter fyret på denne måde, så er det med nogle standardværdier som man ikke har indflydelse på, det vil sige at fyret kører på el med elpatronen på 1KW og gas (hvis 1 KW ikke er nok, så supplere fyret selv med gas), pumpen kører konstant og du har ikke mulighed for at regulere på temperaturen.

Et lille OBS! - Dette nødstarter stik, kan også bruges til Alde 3020, mend et kræver et adatorkabel, da stikket er anderledes på 3020, adaptorkablet ser således ud, og har artikelnummer 3020035.

alde 3020035 adaptor kabel

Skulle du have fået lyst til at stife mere bekendtskab med dette kontrolpanel, så kan du på dette link http://alde.se/panels/manoverpanel_3010613_html5.html rent faktisk afprøve det på din computer, og se hvordan det virker.