stormsikring fortelt indvendig stropper 1

Vejret i hele verden bliver mere og mere ekstremt, dette gælder både med regn og vinden. Så uanset om man ligger fast, eller er på tur, så kan det være en god ide og få teltet sat godt fast. Vi har efterhånden prøvet nogle storme, og har heldigvis aldrig prøvet, at vores telt er fløjet bort eller kollapset. Men vi har desværre set mange telte, der har måtte opgive.

Der findes mange måder og stormsikre på, vi vil her dele hvordan vi løser opgaven.

På vores fastliggervogn, har vi valgt at have en Isabella stormstrop indvendigt, i ved hvert hjørne på vores Isabella Prisma. Det giver en god stabilitet, og holder teltet godt til underlaget.

stormsikring fortelt indvendig stropper 2Men hvorfor sætte stormstropperne indvendigt? - grunden er helt enkelt, at det ikke er så hårdt for stropperne, (bliver beskyttet mod solen) og så kan vi på denne måde sætte dem fast i gulvet.

Samtidig så kan stropperne komme op omkring hjørnekrydset, uden at stroppen skal ind igennem udskæringen i teltet (der hvor udhængsstangen går ud), da dette slider unødigt på teltet. Ved at sætte stroppen rundt omkring hjørnekrydset, opnår vi flere fordele - både at stroppen holder selve benet mod underlaget, men også at krydset bliver fastholdt, så det ikke kan "hoppe" ovenud af benet. Og hvis hjørnet ikke kan rokke sig, så vil portalstængerne og tagstænger der sidder direkte ind i krydset, blive fastholdt.

stormsikring fortelt indvendig stropper 3

Bøjlen som vi bruger i gulvet, er købt i Biltema. Når de bliver skruet fast, så forsøger vi at sætte dem, så de gerne bliver skruet i 2 brædder, og samtidig sidder lige bag benet, så det forhindre benet i at skride bagud, hvis der er meget pres på fronten af teltet.

stormsikring fortelt indvendig stropper 4

Har man ikke fast gulv i forteltet, så bruger man blot den store stålpløk (de ligger ofte i sæt, stålpløk og stormstrop). Pløkken sættes på samme måde som bøjlen her, lige bag benet, så det ikke kan flytte sig indad, og med fordel i en skrå vinkel ud under benet, så har man et godt fæste.

Ud over disse stormstropper, så findes der masser af forskellige ting, man kan bruge. For eksempel så er rigtig mange telte er udstyret med små trekanter udvendigt, hvor man kan montere barduner.

stormsikring fortelt indvendig stropper 5

Hvis man vil undgå at ødelægge øjet, så kan man med fordel bruge Isalink, denne lille tingest gør for det første at man ikke ødelægger øjet, men gør også at man kan montere en alm. elastikstrop i den, og dermed give rigtige opspænding.

stormsikring fortelt isalink 3

Når man skal sætte pløkken, så sæt den en 10-12 cm ud fra soklen, og husk at bardunen IKKE skal trække fronten ud, det ødelægger teltet, og ikke mindst bliver hele faconen i teltet ødelagt. Bardunen skal kun lige være stram, på den måde så vil fronten kunne arbejde i elastikstroppen, men stadig få en aflastning fra vindpresset.

stormsikring fortelt isalink 5

Spænd ikke sådan ud, det ødelægger teltet og faconen i teltet.

stormsikring fortelt isalink 4

Nogle telte er udstyret med Typoon i galvstykkerne, disse giver også en god effekt, og er med til at holde teltet til underlaget. Også her gælder det, pløkken behøver ikke mere end 10-12 cm ud fra soklen.

stormsikring fortelt udvendig thypoon 1

Husk - aldrig barduner i dine udhængsstænger, de er ikke beregnet til det, og chancen for at de ikke holder er store.

En anden vigtig detalje er din elastikstropper - bardunerne er med til at holde stellet til underslaget, men stropperne er med til at holde selve teltdugen. Sol, vind og jordkontakt mørner elastikstropperne. Er elastikstropperne først møre så vil de springe, når de bliver stukken tilstrækkeligt. Kommer der først luft i i selve teltet, så skal der ikke meget fantasi til at forstille sig hvor stor en ballon teltet kan blive til.

Er du i tvivl om elastikstropperne er ok, så tag en af, sæt den fast i fx anhængertrækket, træk alt hvad du kan, hvis du kan se at "stofoverfladen" krakelerer, eller selve elastikken indeni kommer til syne, så er det med at dem skiftet. Du kan naturligvis også gøre det med hænderne, du skal tydeligt kunne mærke en kraftig modstand, når du rykker i stroppen.

Vi tjekker vores elastikstropper et par gange om året, og skifter efter behov, men mindst hvert 2. år.

stormsikring fortelt stropper

Ud over disse ting, så kan man i tilfælde af kraftig vind eller storm, sætte et par ekstra verandastænger og støttestænger, i gavle og fronter, det give en god aflastning for teltdug, lynlåse og elastikstropper, 

I det tilfælde at man har pigge der går gennem taget, kan man også her sætte en bardun på, det vil holde både teltdug og stangsæt mod underlaget på een gang. Her skal man igen være opmærksom på, at bardunen ikke sidder og gnaver på teltdugen. 

Når man snakker stormsikring, så husk også at et korrekt opspændt fortelt, aflaster teltdugen rigtig meget, hvis teltet ikke er opspændt korrekt, og står og slasker, så er det ekstremt hårdt for lynlåse, syninger og øvrige samlinger.

Mangler man lidt kræfter til at spænde ordentligt ud, så kan man gøre brug af en Herkules, eller man kan slet og ret lyne både gavle og fronter halvt ned, spænde ud, så er det noget lettere og spænde ud.

Ud over disse ting, så findes der masser af forskellige ting til stormsikring, for eksempel de såkaldte hold down kit, det er groft sagt en lang rem, og 2 store pløkker, remmen ligges hen over taget på teltet, og fastgøres i pløkkerne. Det kan være fint lige i øjeblikket, men man bør være meget opmærksom på, at det slider rigtig meget på teltdugen.