Billede1

På mange stangsæt kan man stadig finde de ældre teleskopmuffer - også kaldet skruebeslag. Disse er nu om dage erstattet af Isafix. Isafix er et smart system, som gør at du let kan låse stangen, med blot et par fingre, og så slipper du for at få skindet i klemme :).

Billede2De ældre teleskopbeslag, som let kan skiftes med de effiktive isafix

Isafix beslagene købes i poser af 3 stk. men bemærk at der er 2 forskellige størrelser, nemlig 26mm og 30,5mm. På de fleste stangsæt er det kun tagstænger hvor der skal bruges de store 30,5mm beslag. Og resten af stængerne er det 26mm beslagene der skal bruges.

Isafix kan uden videre anvendes på både CarbonX stænger, og som her ældre IXL stænger. Hvis du har stålstænger hedder modparten til isafix T-Rex, dem kan du læse mere om i denne artikel Isabella Universal 420 som standtelt - Del 3

Men er de lige så gode som de ældre skruebeslag? - Svaret er ja, de holder lige så godt, hvis ikke bedre.

Billede326 og 30,5mm isafix beslag

De nye beslag er meget lette og montere. Du starter med at trække stængerne fra hinanden...

Billede4

 

Billede5Det gamle beslag tages let af, blot ved at dreje det rundt og trække ud af.

Billede6Det nye isafix beslag skubbes ind over stangen, bemærk at der i den ende hvor det skal klemme, er en blå foring.

Billede7Med et gummihammer slår du beslaget helt på plads, bemærk at stangenden, ligger an mod den blå foring.

Et lille tips - på de fleste af stængerne er det blot og sætte beslaget på, da man kan dreje stangen og dermed få låsen til at sidde som man vil. Men på hjørnestængerne og i nogle tilfælde midterstangen, kan man ikke altid dreje det. Her kan man med fordel ligge stangen på gulvet, og sætte isafix beslaget på så det sidder i en 45 graders vinkel ud, så vil låsen komme til at pege ind i teltet. 

Billede8Her er beslaget drejet, så det passer med at det peger skråt ind i teltet når stangen er opsat i hjørnet.

Skulle du komme i den situation at beslaget ikke klemmer nok, og dermed holder stangen fast, så er det ikke noget problem, med en stjerneskruetrækker, spænder du blot skruen på beslaget. Du kan gøre det med åben lås, hvor du strammer til så du kan mærke at stangen frit kan vandre, og når du låser det, skal det være så du kan lukke håndtaget uden og bruge vold. Du kan også låse beslaget, og stramme skruen indtil du kan mærke at den kan holde stangen når du forsøger og presse dem sammen.

Som en tommelfinger regel, så passer det næsten altid med at skruen lige akurat er igennem møtrikken.

Billede9Beslaget kan strammes hvis det ikke griber fast nok om stangen.

Det var det - så er det bare og nyde den lettere opsætning, næste gang du skal have teltet rejst.

Billede10