Trænger forteltet til en omgang imprægnering - frygt ikke, det er en overskuelig opgave. At imprægnere sit telt, er ikke kun for at gøre det tæt, men er også med til at vedligeholde dit telt, og dermed forlænge levetiden på teltet.
Men hvor tit skal man imprægnere, og hvordan ser man om det er nødvendigt? - Ofte så kan man se på teltet, at der ligesom kommer våde pletter på teltdugen, som kan ses indefra. Eller der kommer vand ind, fx ved syninger osv.
Når man imprægnerer sit telt, så gør man det ikke kun for at gøre det tæt. Man gør det også for at beskytte sytråden og stoffet. Det er derfor vigtigt at man vælger en god imprægnering, det nytter ikke det bare er en ren silicone. Når man vælger en god imprægnering, så bør den indeholde midler mod mug, skimmel og den slags. Således at sytråd og stof ikke nedbrydes af disse ting.
Inden man begynder at imprægnere, så er der lidt forarbejde.
Selv om det måske lyder ulogisk, så imprægnere man indefra, det gør man fordi at det er den side af teltet som er mest rent, og hvor stoffets "porre" er mest åbne, og dermed åbner for at imprægneringen kan trænge ind i stoffet. Derfor så starter man med at tage en god stiv kost, og give hele teltdugen en skrubbetur indvendig, så det skidt der måtte sidde, i videst muligt omfang, kommer af.
Når man skal imprægnere, så må det godt komme på vinduerne, men det skal tørres af med det samme igen. Så derfor er det naturligvis nummer 1, og helt undgå og få det på. Hvis det får lov at sidde, vil det give ruden en uigennemsigtig hinde, og når solen skinner på det, kan det give permanente skader på vinduet, da det "brænder" fast.
Vi har valgt at købe Aquatex fra Isabella, det ud fra den betragtning, at det må være det mest optimale, da både telt og imprægnering dermed kommer fra samme producent.
Teltet vi skal imprægnere er et Isabella Prisma med A mål 1000, vi sjussede os lidt frem, og blev enig om at en 5 liters dunk måtte være nok.
Som nævnt så er det nemmeste, helt og undgå at vinduerne får imprægneringen. Men de små stykker, fx mellem vinduerne, kan være svære og undgå at sprøjte til.
Så vi valgte simpelthen og "male" disse små stykker - helt enkelt med en malerpensel. Et lille hint, når man nu alligevel er rundt med penslen, så giv lynlåsen en god tur.
Selve imprægneringen er ret tyndt, og ikke mindst fedtet. Så for at have noget at holde ved, og samtidig undgå at få fingrene ned i, havde vi lavet denne "malerbøtte" af en tom sprinklervæske dunk, som selvfølgelig var behørigt skyllet godt ren. Så er der et håndtag og holde i, og men kan let komme til at dyppe penslen.
Vi "malede" disse stykker den ene dag, og lynede dernæst lidt ned, så dunsten kunne komme ud (det kan godt lugte lidt).
Dagen efter er teltet tørt, og vi går videre med projektet. Nu er det de store fladers tur, og her bruger vi en ganske almindelig havesprøjte. Grunden til at bruge en sprøjte, er både fordi det er nemmere på de store flader, som fx taget, men også fordi at forstøvningen, gør at det kommer godt ind ved fx syninger.
Men inden vi går i gang, så skal vi lige have beskyttet vinduerne, så vi ikke får dem sprøjtet til. Og her kommer grunden til at vi har ventet, efter at have malet. Vi ruller simpelthen fronter og gavle sammen (hvis de havde været "våde" af imprægnering, vil vi ikke kunne rulle dem uden at vinduerne får imprægnering på sig).
Når man ruller stykkerne sammen på denne måde, kan man få soklen til at dække for vinduerne.
Nu er vi klar, og så er det bare med at gå igen, sørg for at komme godt ind i krogene. Hvor meget der skal på, det er svært at sige, og ikke mindst så kan det være svært og se. Vi har givet teltet et godt lag, så vi er sikker på at det får nok.
Efter at vi var færdige, lod vi gavle og fronter, være rullet ned en times tid, herefter lynede vi op, og lod det stå lidt åben i toppen, så det kan dunste af. Husk afslutningsvis lige og tjek, at der ikke er noget på vinduerne. Husk også de sammenrullede sokler, de tager ikke skade af, at der sidder noget imprægnering, hvis det får lov at blive siddende, uden og blive tørret ud, kan det give skjolder / striber.
Forbruget for dette Isabella Prisma A mål 1000, er knap 4 liter.
Imprægneringen er lidt noget fedtværk, så sørg for, at de ting som du ikke vil have fedtet til, er væk eller godt dækket ned.
Tidsforbruget ialt er ca. 2 timer, både med indledende rengøring, maling af de små stykker, afdækning, og sprøjtning.