Er man på camping og regnen bare siler ned, eller har man bare lyst til en på opleveren, så er Industrimuseet i Horsens er en oplevelse værd. Her kan man opleve udviklingen fra omkring 1880 og frem til årtusindskiftet. Museet er et levende og spændende sted, hvor både børn og voksne kan få mange timer til at gå.
Industrimuseet i de gamle elværks bygninger i Horsens
Allerede i receptionen hvor billetten købes, får man det første indtryk af de gamle dage, her findes der et lille udvalg af legetøj fra da mor og far var børn – eller måske bedstemor og bedstefar var børn.
Receptionen med billetsalg, allerede her får man de første oplevelser
Vi fulgte guiden, hvor der er en fin og let overskuelig oversigt over de forskellige udstillinger. Den første er maskinhallen, der fylder godt i det gamle elektricitetsværk. Maskinhallen rummer damp, gas og dieselmotorer fra et helt århundred, og det bedste af det hele – de kan rent faktisk også kører, og bliver starter flere gange om dagen.
Maskinhallen med maskiner for et helt århundred
Flere af maskinerne bliver som sagt startet flere gange om dagen, og det er i sig en oplevelse og både se og hører de gamle maskiner. Samtidig så bliver det hele endnu bedre når guiden Ib fortæller om de gamle maskiner, deres formål og ikke mindst hvad de kan – det gør han med en entusiasme som fortæller at her er der en der brænder for dette gamle håndværk.
Denne dampmaskine, har stået på Risskov psykiatriske hospital, hvor den har produceret strøm fra 1913 og helt frem til 1975. Da det er en dampmaskine, har man ligeledes brugt dampen til vaskeriet.
Bukh - som mange af os husker fra de røde 3 cylindere traktorer som var umulig og slide op, har også lavet andet, fx denne 6 cylindered motor, som har stået som nødstrømsanlæg på Kolding sygehus.
”Lokomobil” er en Engelsk fremstillet dampdrevet køretøj, som har kørt i Søby brunkulslejren helt frem til starten af 50’erne.
Udstillingen rummer også andre og mindre maskiner, fx en gammel Deutz motor, som har været bruget under 2. verdenskrig til at trække strøm til lyskasterne.
Næste stop på turen rundt, er stentrykkeriet. Her ser man hvordan man har lavet stenplader til at trykke efter, hvilket man faktisk har gjort helt op i mellemkrigsårene.
Den store trykkerimaskine som lavede trykket fra stenpladen af.
Stenpladen bliver til.
Turen går nu videre ud af museet og over i den tilstødende ejendom, her finder man en udstilling om hvorledes man boede fra omkring 1880 og frem til årtusindskiftet. Lejlighederne er fordelt på 2 opgange.
Allerede når man kigger ind ad døren i den første opgang, så vælter nostalgien ud af skabet. Hvem har ikke drømt om sådan en fed bike her, med twinsæde og rævehalen solidt plantet på bøjlen bagpå, så kunne hele verden da bare komme an ikk’ ?
Drømmebiken for knægten i 70’erne.
Første lejlighed, er fra 1880, her var der hverken vand, el eller toilet i lejligheden, der var 3 små rum, køkken, soveværelse og stue. Det var ikke usædvanligt at man boede 2 voksne og 6 – 8 børn i en sådan en lejlighed.
Lejlighedes køkken, med kulfyret komfur, som i nogle tilfælde også var den eneste varmekilde i lejligheden.
Og skulle man på potten…
Ja så var det i gården det foregik, uanset om det var sommer eller vinter
Og med kig i flere lejligheder gennem tiden, ender man op mod noget som en del af os selv kan huske, nemlig lejlighederne/boformen fra omkring 60’erne og 70’erne.
Den noget mere komfortable lejlighed nu med rindende vand, centralvarme og eget toilet og bad.
I det næste afsnit finder vi trykkeriet, her ser man hvordan typografer m.v har arbejdet, lige fra at sætte bogstaverne i sættekasser – spejlvendt vel og mærke – over til de mere moderne trykkerimaskiner.
Trykkeriet og dets udvikling på et århundred samlet på et sted.
Ved siden af trykkeriet finder vi den gamle træskofabrik, også her ser man den enorme udvikling der har været. Der er ingen tvivl om at det har været et hårdt slid og skulle sidde der og lave det ene par træsko efter det andet.
Den gamle træskofabrik.
En anden udvikling som også er gået stærkt er indenfor de elektroniske produkter, her ser man en fin stor samling, fra en af byens store virksomheder, nemlig Hede Nielsen – denne virksomhed producerede flere forskellige ting blandet andet radio og TV.
Også den elektroniske udvikling er med her.
Selv om tobaksrygning er meget upolitisk korrekt, så har det jo været en stor del af vores kultur, og derfor er dette naturligvis også med. Det er under alle omstændigheder sjovt og se alle de forskellige tobaksdåser mv. som er blevet samlet her.
Mange forskellige sjove dåser er her blevet samlet.
På næste etage finder vi butiksstrøget anno 60’erne. Det er gennemført og med en masse detaljer der gør at man kan bruge rigtig lang tid på at dvæle ved detaljerne.
”Strøget” anno 60’erne.
Bemærk denne frisørstol, kan du huske bræddet der blev lagt over til børnene?
Manufakturerhandleren – også her med rigtig mange små sjove detaljer.
Vel ude af strøget igen, går turen videre til transport, her ses den tidlige start på knallerterne.
Velo, starten på knallerteralderen.
Puch 3 Gear, en legende for knægten med benzin i blodet.
Lige nu kører der en udstilling omkring brugsen eller FDB om man vil. Også her emmer det af nostalgi. Jeg kan huske vi købte vaskepulver i de store ”spande” og når den var tom, så var den genial til legetøj og hvad man ellers kunne finde på.
Mange sjove ting som vi kan huske fra vi selv var børn.
Endnu en ”nostalgihylde”
Udenfor bygningen møder vi denne bus, de kørte i en del år, ud til kunderne i landområderne på faste ture. Det var en del af kampen for at beholde kunderne. Denne bus var den sidste af sin art og var i brug helt frem til midten af 90’erne.
Bankbussen der var i drift helt frem til midt 90’erne.
Skolegangen har naturligvis også ændre sig meget. Det kan man også tydeligt se på udstillingen her. Igen må man sige at museet igen kommer i mål med de mange detaljer og ikke mindst de ting som man har formået og få samlet sammen til dette.
Skolestuen
Ordrensreglerne, som måske delvis med fordel burde genindføres
Under skolen finder vi udstillingen ”klædeskabet”, her ses tøj, især fra perioden 1960 og fremefter. Som et levende museum, så kan man få lov at prøve disse – og meget gerne tage en selfi og ligge på museets facebook side. Det er noget som en del børn benyttede sig af.
Klædeskabet hvor det er muligt at prøve beklædningen fra dengang.
Kreationerne anno 1970.
Sidste stop er banken, her vist anno 1930, alt bliver ført i kassebøger. Møblementet er skænket fra pengeinstitutter mv. så mere realistisk bliver det ikke.
Banklokalet anno 1930
Arbejdsbordet med strimmelregneren anno 1930
Bankdirektørens arbejdsplads.
Dette spændende og levende museum finder du i Horsens på adressen Gasvej 19. Der er 3 timers fri parkering på arealet lige udenfor museet.
En ting som absolut må nævnes her – på hele museet er der fri WiFi, ikke fordi man skal tjekke mails eller surfe efter den nærmeste McDonals, nej fordi at museet har sat QR koder op mange steder. Ved at skanne QR koden med din telefon, får du flere oplysninger om lige netop dette emne. Det er smart.
Der er en del trapper, hvorfor en del af museet kan være utilgængeligt for kørestolsbrugere og gangbesværede. I en del af museet er det ligeledes heller ikke let og bevæge sig rundt med barnevogne.
Der er på museet også en cafe hvor man kan hvile benene få en bid mad og lidt drikkelse.
Museets hjemmeside: http://www.danmarksindustrimuseum.dk/
Besøgt 8/8 2016