Mange campister bruger de kolde vinteraftner, til at planlægge næste års udflugter. Man kan jo vælge og kigge efter attraktioner i nærheden af den campingplads som man har udvalgt sig, eller man kan vælge en plads der ligger i nærheden af en attraktion som man gerne vil se. En helt ny og spændende måde til at finde attraktioner på kunne være denne her.

Billede1Den genfundne bro over Gudenåen.

Hjemmesiden www.historiskatlas.dk er et utrolig godt værktøj til at søge attraktioner i kongeriget Danmark. Her kan man interaktivt finde lige netop det som måtte have din interesse, og på en måde som er let og intuitiv. Hjemmesiden er lavet af foreningen historiskatlas, som består af mange forskellige instanser. Dette kan du læse meget mere om på hjemmesiden under ”Om historiskatlas.dk”.

Vi stødte på hjemmesiden ved et tilfælde, og efter at have brugt den kort tid, var vi slet ikke i tvivl om at denne geniale måde og formidle på, den vil vi gerne være med til at udbrede kendskabet til. Det som fanger mest, er de mange muligheder der er. Men på trods af mange muligheder, så foregår det hele legende let, og på en måde som bare fungere, og det gør det hvad enten du er på din computer, tablet eller mobiltelefon. Til både mobil og tablet er der udviklet APPs som kører lige så legende let som på computeren.

Når man åbner hjemmesiden kommer man direkte ind på kortet, og man får en oversigt med enten ikoner, eller med ”Bobler” med et tal i. Tallet angiver hvor mange attraktioner som er i en snæver kreds lige omkring boblen. Når vi her skriver attraktion, så skal det nævnes at det også kan være linket til en historie, det behøver nødvendigvis ikke og være noget som man fysisk kan komme og se.

Billede2Det interaktive kort som man kommer direkte ind på når man åbner hjemmesiden.

Ved at klikke på en af boblerne bliver der automatisk zoomet ind, og man kommer så tæt på at man nu kan selekter i de fundende attraktioner. Som det kan ses på billedet nedenfor, så kan man også se på de enkelte bobler hvilken type attraktion der findes her.

Billede3Når man kommer tæt på er det let og overskueligt og finde den attraktion som man kigger efter, og holder man musen stille hen over, så kommer der også en lille boks med navnet på attraktionen.

Når man har udset sig en attraktion, så kan man direkte klikke på den, herved kommer der et popup vindue frem, som fortæller om det. Igen er her også tænkt over detaljer og funktioner. Man får selvfølgelig de grundlæggende ting bag, men samtidig får man også information om hvem der fx har skrevet det og man kan også se hvilke tags der er hæftet på denne, tags kommer vi tilbage til senere.

Billede4Popup vinduet med informationer. Tallet der står ved billedet indikere hvor mange billeder der ligger på den aktuelle attraktion, klik på den så kan du bladre i dem.

I toppen af popup vinduet er der en lille menu. X betyder selvfølgelig at lukke, men ved siden af er der 3 prikker oven på hinanden, ved at klikke her kommer der en lille menu, hvor man har mulighed for at tilføje en rute og tilføje til favoritter. Med disse små smarte funktioner, kan man altså danne en rute, og man kan ligge attraktionen til sine foretrukne og dermed have let adgang til disse, ganske smart fundet på. Skulle man ønske sig mere her, så skulle det lige være at man kunne overføre ruten fx til Google Maps.

Billede5Små smarte funktioner i forbindelse med hver enkelt attraktion.

Det næste ikon kender de fleste fra diverse APP’s m.m, og igen her er der tænkt over funktionerne, der er mulighed for at dele fx med facebook, del med link, og del med QR kode, det giver gode muligheder for at dele informationen med venner og familie. QR koden går igen flere steder, faktisk så var det en QR kode som førte os på sporet af hjemmesiden, vi var ude og gå, og kom forbi et sted hvor der stod en pæl med anvisninger til en attraktion, sammen med lige netop en QR kode, scan koden og du kommer direkte ind på siden, og kan få information, det er rigtig smart.

Billede6Gode muligheder for at dele informationer med venner og familie.

Øverst til højre finder vi endnu en interaktiv funktion. Her har du nemlig mulighed for at oprette dig som bruger, og selv komme med dit bidrag til siden, det må siges og kan give en god og levende side, hvor der også er mulighed for at komme personlige og måske historier frem, som ellers ikke vil være kommet.

Billede7Mulighed for at oprette sig som bruger og dermed give sit besyv med til siden.

Længst over til venstre finder man også en lille menu, klik på de 3 vandretliggende bjælker, og frem kommer en menu med et hav af muligheder. En af mulighederne er at se hvordan det har set ud, i form af tidligere kort. Igen er det letter og prøve end og komme med alenlange forklaringer.

Billede8På menupunktet ”Kort” kan man få tidligere kort frem for det aktuelle landskab.

Som det ses på nedenstående billede er der rig mulighed for at selekter i det man ønsker og se. Her kan man vælge både periode og emner. Under emner er der flere underemner, som man kan krydse af ved. Her vender vi lige blikket lidt tilbage, tidligere nævnte vi noget omkring tags. Ved at bemærke hvilke tags der er knyttet til en attraktion, kan man i menuen periode og emner, fjerne eller sætte kryds ved det man gerne vil fokusere på, det er ganske smart. En funktion som måske kunne være ønskeligt, var at man i informationsvinduet for en attraktion, kunne klikke på et tags, og dermed få en liste over de attraktioner som har dette tags tilknyttet.

Billede9Menuen giver mange muligheder for at selektere på lige netop det du gerne vil fokusere på.

En sidste funktion som vi vil gennemgå her, findes i det øverste højre hjørne af kortet, og er en gul cirkel med et kort i. Ved at klikke her, får man en cirkel frem over kortet, og man kan se hvordan tidligere kort har set ud for lige netop det udsnit. Man kan trække cirklen rundt på kortet.

Men der er også her knyttet en række funktioner til, som gør det sjovt og spændende at bruge værktøjet. I den røde cirkel, kan man vælge hvilket kort man vi have frem i cirklen. I den blå cirkel kan man vælge gennemsigtigheden af det kortlag som man har lagt over. I den grønne cirkel kan man vælge og få et firkantet udsnit i stedet for det runde. Det er en sjov og gennemtænkt ting.

Billede10Et nyt lag på kortet, gør det hele lidt sjovere og man kan se hvordan tidligere kort har set ud.

Der vil i et værktøj som dette altid være nogle funktioner som man kan udvide. Men samtidig er det selvfølgelig også et spørgsmål om at begrænse sig. Men alt i alt et glimrende værktøj.

En sidste lille ting, som man opdager. I øverste venstre hjørne er der en søgefunktion, her kan man søge på lige hvad man vil. Det er dog ikke sikkert at der er beskrevet noget, men hvis man fx søger på ”den genfundne bro” så vil kortet panorere ind på et punkt ved landsbyen Gammelstrup, og det er rent faktisk her den genfundne bro ligger, der er blot ikke skrevet noget om den endnu.

Hjemmesiden finder du her: http://historiskatlas.dk/