Tænker du på sikkerhed i din campingvognen?

I forbindelse med skift af campingvogn, ville vi have nyt sikkerhedsudstyr. Sikkerheden er vigtigt for os, så vi kan bruge og sove trygt og godt i vores campingvogn. Bemærk at denne artikel ikke omhandler narkose/overfaldsgasser.

Billede1Komplet alarmsæt

Når vi snakker sikkerhed, så er der 3 ting som man skal tænke på, det er brand, utætheder i gasinstallationen og kulilte (CO). For at få den rigtige forståelse af de forskellige elementer, er der lidt grundlæggende viden, som man skal sætte sig ind i.

Brand er noget vi alle kan forholde os til, det er noget med gløder, flammer og røg, hvor i mod gas og kulilte er noget som de fleste ikke tænker så meget over.

Flaskegas eller F-Gas som vi alle kender fra campingvognen, grillen osv. Er en såkaldt usynlig dræber, gassen er usynlig og hvis man ikke tilsætter sporstoffter også lugtfri.

Men lige netop for at minimere faren, har man tilsat sporstoffer som gør at man kan lugte gassen. Gassen kan ved indånding give meget alvorlige skader, og i værste fald medfører døden.

Kulilten (også kaldet carbonmonoxid) er også en usynlig dræber, og nok den farligste af dem alle, kulilten opstår fx ved dårligt brændende apperater eller fra tilstoppede/blokerede røgkanaler, skorstene og friskluftkanaler.

Kulilten er en særdeles giftig gas uden nogen former for smag, farver og lugt, og da den opstår i fx en tilstoppet kanal, har man ikke mulighed for at tilfører den sporstoffer.

For at give en identifikation om hvad symptomer er på kulilte forgiftning, kan man her se virkningen af det på kroppen:

100 milliontedele (PPM) – Let hovedpine, kvalme og træthed
200 milliontedele (PPM) – Svimmelhed og hovedpine i løbet af 2 – 3 timer
400 milliontedele (PPM) – Kvalme, pandehovedpine, døsighed, forvirring og hurtig hjertebanken, livsfare efter 3 timers udsættelse
800 milliontedele (PPM) – Kraftig hovedpine, kramper, svigt af vitale organer, mulig død i løbet af 2 – 3 timer

Der findes på markedet rigtig mange forskellige produkter, så man skal se sig godt for.

En alarm til røg skal helst sidde i loftet, da røgen stiger op, gasalarm til sivende gas (Flaske gas), skal helst sidde max 30 cm over gulvet, da gassen er tungere end ilten, og vil derfor være hovedsagligt ved gulvet. Kulilten er sådan lidt midt i mellem, og alarmen vil fungere mest optimalt ca. 1,5m over gulvet.

Det giver sig selv at hvis man skal have det hele samlet i en alarm, skal den være udstyret med ekstern sensor for at virke optimalt. Vi har valgt en anden løsning, vi har 3 separate alarmer.

Montering og opsætning af kulilte alarmen

Billede2Kidde kulilte alarm

Vi har valgt denne Kidde kulilte alarm, den er meget brugervenlig, har en lang levetid, og ikke mindst er den optimeret til brug i fx både og campingvogne (snævre rum).
Når der nævnes lang levetid, så er det på grund af teknikken i alarmen der over år bliver ”slidt” op.
Alarmen er samtidig udstyret med et letlæseligt display, som gør at man vil kunne aflæse det aktuelle niveau. I displayet kan man samtidig også aflæse spidsniveauer, dvs at hvis der i dit fravær har været mellem 11 – 999 milliontedele (PPM), så vil du kunne aflæse dette i displayet.
Der ud over viser displayet når det er tid til at skifte batterier, ved fejl i sensor/enheden, og ved ophørt levetid for alarmen.
Alarmen skal for optimal detektering sidde ca. 1,5m over gulvet, montering er meget let og enkel, man afmontere bagpladen

Billede3Monteringsplade for enkel montering

Skruer/limer den op på den placering man har udvalgt sig, og skubber selve alarmenheden ned over slidserne bagefter, og det er det. Lettere kan det næsten ikke være.

Billede4Monteringspladen er monteret. Tilbage er der kun og montere de medfølgende batterier, og lade alarmen starte op, og så er den klar.

Montering af gasalarm.

Gasalarmen skal som tidligere nævnt, være placeret tæt på gulvet. For ikke og skade alarmen, både med støvsuger, storetæer og andet der befinder sig i den højde, har vi valgt og sætte den op på siden af vores franske seng, hvor den sidder lidt beskyttet.

Billede5Gasalarmen med tilbehør til både 220V og 12V

Alarmen kommer både med en 220V strømforsyning og en god lang ledning, og en 12V ledning, som kan sættes direkte til batteriet.

Alarmen er meget nem og sætte op, i lighed med kuliltealarmen, kan man dreje bagpladen af, og montere den med 2 skruer, eller man kan som os bruge dobbeltklæbende tape, det er et temperaments spørgsmål.

Så snart strømmen er sat til alarmen, går der nogle minutter, hvorefter dioden på alarmen går over og lyser permanent grøn, som tegn på at den er klar og den fungere som den skal.

Alarmen er naturligvis udstyret med en testknap, så man har mulighed for at teste den.

Billede6Alarmen monteret og klar til brug.

Montering af Røgalarm.

Røgalarmen, er ganske som vi kender den fx fra hjemmet. Denne model er udstyret med et 9V batteri, og kan ligesom de andre to alarmer, monteres ved at dreje bagpladen af, og enten lime eller skrue den op i loft eller anden egnet placering.

Bemærk at selv om man opsætter disse alarmer, så må det IKKE være en sovepude for ikke og kontrollere, vedligeholde og få lavet gaseftersyn.

Alarmerne er ment som et supplement for den almene service man har på sin vogn, men selv om man har fået gastestet sin vogn, kan man jo være uheldig at dagen efter sker der et brud, blade dækker en skorsten eller noget helt tredje uforudset.

Sidst men ikke mindst, så bør alle sætte sig ind i førstehjælpen, hvis man pludselig får symptomer eller mistanke om at der er noget galt.

De fleste af os ved hvad vi bør/skal gøre hvis det brænder, men der i mod er der mange der ikke tænker over hvad man skal gøre og ikke gøre hvis gasalarmen lyder eller man kan lugte gas – en hel elementær ting er at man holder fingrene fra ALT hvad der er elektrisk, kontakter mv. kan give en gnist og dermed medfører en eksplosion, vigtigt er det og få åbnet vinduer, døre og tagluger og få lukket for gastilførslen.

I tilfælde af symptomer/mistanke om kulilte er procedure mere eller mindre den samme, søg frisk luft, eller åben vinduer, døre og luger og luk for gastilførslen.

I ethvert tilfælde hvor der er mistanke om gas/kulilte forgiftning, lad ikke personen/personerne være alene, søg læge eller ring 112.

Prisen for denne ekstra sikkerhed, er under 900- kr. Vi har købt produkterne i Falcks webshop.