Billede1

Årets ø tur skulle gå til Læsø. En af Danmarks godt 70 beboede øer. Læsø ligger i Kattegat, små 20 km ud fra Jyllands østkyst. Man kommer til Læsø via færgen fra Frederikshavn, sejlturen tager ca. 1½ time. Vi valgte og tage en uge fra lørdag til lørdag i starten af september. Det syntes vi er en dejlig årstid, hvor det værste pres af de mange turister er væk, og vejret er jo ofte fint. Og sidst men ikke mindst, så er priserne jo en hel anden. Vi gav alt i alt 2.200 inkl. Færge og ophold.

Billede1aDer har været mange historier om at sejlturen til Læsø var ganske forfærdelig, det er ikke tilfældet mere, færgen er af en pæn størrelse, og ligger meget roligt.

Øen har ca. 1.800 indbyggere og et areal på ca. 118 km2. Selve øen har 3 ”hovedbyer”, Vesterø, Østerby og ”hovedstaden” på øen hedder Byrum.

Vesterø – som pudsigt nok, ligger i vestenden af øen, er byen man ankommer til med færgen. Østerby ligger i den Nordøstlige ende af øen. Byrum ligger lidt mere inde midt på øen.

På øen ligger der to campingpladser, Læsø Camping og Hytteby i Vesterø, og Østerby camping, begge er ejet af den samme familie. Pladsen i Vesterø er den mest moderniserede plads.

Vi valgte og ligge på pladsen i Vesterø, pladsen er skøn, med små hyggelige lommer, og godt læ. Velfærdsfaciliteterne er pæne og rene, den lille kiosk og reception er velfungerende. Pladsen rummer derud over også en del hytter, af varierende størrelse.

Skal man komme med en anke – så er det lige en tand for kreativt at man skal betale 2 kr. for bare og låse døren op til familiebadene. Man betaler for bad – fair nok, men at man trækker 2 kr. for hver gang man åbner døren, det er i vores verden og stramme den lige lidt over grænsen. Nå men lige bortset fra dette, så en dejlig plads.

Billede2Indkørslen til pladsen

Billede3Langs med indkørslen ligger disse sten, det er fantasifuldt og man kan da kun blive glad i låget.

Billede4Dette lille fine fyrtårn står uden for kiosken, og er tændt når der er mørkt.

Billede5Dejlige parceller med fint læ.

Billede6Nogle af de mange hytter på pladsen.

Men hvad kan man få en uge til at gå med på en lille ø ude midt i Kattegat.

Vesterø

Vesterø er byen hvor man lander med færgen, og straks man køre fra borde, ser man et af Vesterø’s karakteristiske vartegn, nemlig Læsø Kurbad. Kurbadet ligger i et gammelt kirketårn.

Noget af det første man ligger mærke til er taget, hele taget er nemlig ikke et traditionelt kobber eller blytag, som normalt ser på kirker, nej her er det glas.

Billede7Læsø Kurbad, bygget i det gamle kirketårn, hvor taget er byttet ud med rent glas.

Læsø kurbad vender vi tilbage til senere.

Men ud over dette spektakulære skue, så er havnen selvfølgelig også et yndet sted for mange. På havnen finder man den store marina, og en mindre industrihavn.

At man satser meget på de sejlende turister, er tydeligt, og sikkert også en klog satsning. På selve havneområdet, har man fx lavet overdækninger hvor både sejlere og turister kan sidde og hygge sig uanset vejret.

Billede8Dele af den store marina, med masser af plads til sejlende turister.

Billede9Disse overdækninger er der næsten hele vejen rundt ved marinaen, her kan man sidde og hygge sig uanset vejret. 

Lige på den anden side af overdækningerne finder man Læsø Fisketorv, med en del små butikker og spisesteder, så her er der masser af muligheder. Dog skal man være opmærksom på de begrænsede åbningstider i ydersæsonerne.

Billede10Læsø Fisketorv på selve havneområdet i Vesterø.

Billede11En lille kig på nogle af butikkerne, som udgør Læsø Fisketorv.

Lige ovenfor havnen, finder man havnebakken, som er hotel og restaurant. Her er der al mulighed for at sidde og få en hyggeligt overblik over havneområdet. Hvad enten man overnatter på hotellet eller blot vil have en god middag.

Billede12Hotel og restaurant Havnebakken lige ovenfor havneområdet.

Billede13Masser af mulighed for at sidde og få et flot view ud over havneområdet.

Af andre spisesteder i Vesterø, finder man Hummerens hus og Pandekagehuset.

Billede14Hummerens hus

Billede15Pandekagehuset

Ud over spisesteder, finder man desuden i Vesterø en bager, en brugs og et par andre småbutikker. En af dem er Mormors kræmmerhus, er man til en god softice og lidt brugskunst, så er her et godt bud.

Billede16Mormors kræmmerhus, et besøg værd.

Billede17Man skal dog lige være obs. på de lidt specielle åbningstider ?

Billede18Lidt fra butikken

Billede19Disse badenymfer… de er da ikke til at stå for.

Billede20

I Vesterø findes der også flere bed and breakfast m.v, så overnatningsmulighederne er talrige.

Billede21Strandgården er et af de mange overnatningssteder i Vesterø.

Læsø Kurbad

Nå men som lovet så tilbage til Læsø kurbad, som jo kvad bygningen, bliver lidt speciel. Kurbadet er kendt for sine saltbade, som mange forskellige patienttyper besøger hver år, på grund af den helbredende virkning.

Når man nu er på Læsø, så bør man unde sig selv en tur i kurbadet, det er specielt. Selve receptionen er i bunden af det gamle kirketårn, og der er mere eller mindre åben helt op til glastaget, hvilket giver et helt fantastisk lys.

Billede22Indgangspartiet til Læsø Kurbad

De efterfølgende billeder er ikke så god en kvalitet. Man må gerne fotografere inde på kurbadet (naturligvis under hensyntagen til de øvrige gæster), men i og med at kraftigt salt og elektronik ikke lige er verdens bedste kombination, så er de taget med et vandtæt gopro camera, men pga. den høje varme og saltkoncentration, så duggede det lidt.

Billede23Receptionen set nedefra op til glastaget i tårnet.

Billede24Man kan komme hele vejen op i tårnet, og når man står helt oppe under glastaget, så er det virkelig fascinerende.

Billede25Udsigten gennem sidevinduet i tårnet.

Billede26Det store bassin i kurbadet, her er der ca. 2.3% salt i vandet.

Billede27De 2 mindre bassiner, fik vi fortalt er med henholdsvis 8 og 12% saltindhold.

Billede28Relax område ind i kurbadet

Billede29Udendørs jacuzzi varmet op til 37 grader, en lise for krop og sjæl og sidde under den åbne himmel og bare nyde det.

Billede30Når man går i bassinet med de 12%, så behøver man ikke tænke på om man kan svømme, man ligger sig bare, og så flyder man. Strømperne får man udleveret ved ankomst og bør bæres da gulvene kan være meget glatte.

Billede31Her ses gelænderet på en af trapperne til bassinet, vandet der drypper fra hænder osv., har aflejret salten på gelænderet.

Ud over badene er der sauna, dampbade og mulighed for massage og meget mere. Er man på øen, så gå ikke glip af denne oplevelse.

Byrum

Byrum ligger mere eller mindre midt på øen, og er øens ”hovedstad”, det er i hvert fald her man finder øens rådhus og en del andre institutioner.

Byen indeholder – som både Vesterø og Østerby, fine handelsmuligheder, og naturligvis flere andre butikker. Men udover handlemuligheder er der også museum, kro, biograf m.m.

I byen finder man Læsø Garnspinderi, og her skulle vi da selvfølgelig også ind og kigge, spændende var det og mange sjove ting. Dog bliver man noget skuffet når man forventer at deres ting er lavet af lokale råvare, men nej, det er råvare fra blandt andet New Zealand, så noget skuffende.

Billede32Super flotte ting

Billede33

Billede34

Billede35Der er dog andet end strik og vævede tæpper, disse flotte computertasker er lavet af ren kork, flotte var de.

Lidt længere nede af hovedgaden, finder man butikken Læsø Uldstue, her finder man også mange flotte ting. Men igen er det ikke lokale ting, som vi syntes er sjove og se.

Billede36Fåret her viser vej til Læsø Uldstue som ligger lidt nede i en sidegade.

Billede37 Disse små vanter var bare så charmerende som vi måtte bare have et billede af dem.

Byrum har et lille torv, hvor der ligger, en af den slags butikker, som vi syntes er sjove at komme i, der er alt muligt blandet, og denne her er ikke nogen undtagelse, her kan du købe nips til amagerhylden, bluse til bedstefar, en blomst til den udkårende og meget meget mere.

Billede38

Billede39

Billede40Butikken set fra torvet af.

Billede41Læsø Bio

Billede42Restaurant med det sigende navn ”Bakken” (den ligger også lidt på en bakke).

Thorvald Handsens tårn

Men ud over disse ting, så finder man en lille sjov seværdighed i Byrum, nemlig Thorvald Hansens tårn, som ligger midt i Byrum, og er blevet byens vartegn. Tårnet er bygget i 1926 af håndlavede sten. Tårnet er 17 meter højt og er bygget af træskomager, cykelsmed og forhenværende sømand Thorvald Hansen.

Billede43Det 17m høje Thorvald Hansens tårn

Billede44Lidt af de mange trapper (jeg talte til 84 trin) op i tårnet.

Billede45Undervejs kan man læse lidt sjove ting om den gæve Thorvald Hansen

Billede46

Billede47En flot udsigt fra toppen af tårnet.

Østerby

Østerby byder også på handelsliv, restauranter, bed and breakfast, hotel m.m, men minder dog mere om en industriby. Det meste er meget centreret omkring havneområdet. Havnen har både til lystbåde og industri. I udkanten af havneområdet finder man flere butikker, fx en pelsbutik, en bådproviantering m.m.

Billede48En af butikkerne på havneområdet i Østerby

Billede49

Billede50Del af industrihavnen i Østerby

Men er man i Østerby, så skal man ikke snyde sig selv for en tur til Thorsen fisk. Det er ikke bare en fiskeforretning, nej her kan man også købe frokosten m.m og det er frisk, og portionerne er ikke små, men frem for alt, det smager fremragende.

Billede51Thorsen fisk, virkelig et besøg værd

Billede52Vælger man at spise ved et af bænkebordene udenfor, skal man lige holde øje med disse Kaspiske måger, de er ikke lige de mindste, og de har smag for Thorsens velsmagende retter.

I Østerby ligger den anden af øens 2 campingpladser ligeledes.

Læsø Saltsyderi

Men hvad kan Læsø ellers byde på? – Ja det kommer jo helt an på hvad man er til, er man fx til et slag golf, så er der mulighed for det på en fin bane.

Men ellers så er der selvfølgelig nogle ting som Læsø er berømte for, og andre ikke så kendte ting. En af de berømte ting, er selvfølgelig saltsyderiet, og ja det er spændende og se, og det gør det jo ikke mindre spændene at man kan komme helt tæt på processen.

Saltsyderiet er ikke en nymodens opfindelse, men noget som faktisk har fundet sted i flere hundrede år. Op gennem middelalderen udgjorde saltsydningen fundamentet for hele øens økonomi.

Har man fx børn med, og de gerne vil prøve og være en del af processen, så er det også muligt, der er helt enkelt lavet et mini syderi, hvor børn og barnlige sjæle kan få lov og prøve kræfter med det at udvinde salt.

Billede53Velkommen til Læsø saltsyderi, det er her det hvide guld udvindes.

Billede54Vi er med helt fra starten af, her er tankvognen som henter det saltholdige vand, i brøndene helt ude på sydspidsen af Læsø, det der kaldes Hornfiskrøn.

Billede55Vandet pumpes ind i disse moderpander.

Billede56Fine forklaringer overalt.

Billede57Sydehytten

Billede58

Billede59Dette er den sidste del af processen med at få saltet sorteret fra. Hver morgen, kan man skovle den krystalliserede salt op fra karret, og op i kurvene, her får det lov at stå et døgns tid, og dryppe af.

Billede60Det hvide guld er sat til afdrypning

Billede61

Når saltet er dryppe af, bliver det spredt ud på gulvet over butikken og en affugter trækker den sidste del af fugten ud. Herefter bliver det renset for urenheder og pakket.

Billede62Sydehytten

Over det hele kan finde spor af produktionen af salt gennem flere hundrede år. Det er spændende og levende vist og fortalt hvordan man har gjort gennem tiden.

Billede63

Billede64

Billede65

Billede66Der er fine plancher overalt, som fortæller fint om produktionen, samt der kører en video som også fortæller om processen, og der holdes foredrag.

På syderiet finder man også deres egen gårdbutik, med et hav af de produkter som de laver. Alt er selvfølgelig lavet med grundstoffet salt, men man har virkelig forstået og få meget ud af produktet, også de restprodukter som følger med.

Billede67Butikken

Billede68

Billede69

Billede70

Billede71

Billede72

Billede73

Billede74

Der er som sagt rigtig meget og se, og dette er et must og skal opleves, dette kan kun betragtes som en appetitvækker. Har man lyst, kan man også tage gåturen ud på Hornfiskrev og se dette, man skal dog bemærke at man kan komme til at gå igennem vand for at komme derud. Der arrangeres dog også ture med traktor og vogn, som køre turister ud på revet, og tilbage igen. Denne går fra syderiet og tilbage igen.

Tangtagene

Læsø er også berømte for deres lidt særprægede tagbeklædning, nemlig tangtage. Har man ikke set det før, så er det også noget af et skue og se. Der findes indtil flere huse med disse tage, og flere kommer til. Flere kommer til, fordi at man gerne vil bevare denne særprægede tradition og historie.

Et tangtag holder ca. 3 – 400 år, men er ekstremt dyrt, det koster i omegne af 4 millioner og lave det, og det er jo de færreste som har råd til dette. Så derfor søger man ofte fonde som fx Realdania, som gerne vil støtte. På denne måde så betaler husejeren omkring 10% selv, og er dermed i en prisklasse hvor den enkelte husejer kan være med.

Historien om tangtage går mange hundrede år tilbage. Grunden til at man bruger tang, er helt enkelt at det var det man havde dengang. Da tangtage var ved at være en ”uddøende” ting, måtte der tænkes kreativt, og den lokale tækkemand på øen, har derfor genlært det gamle håndværk som ellers var gået i glemmebogen, og kan nu også skrive tængemand på CV’et.

Billede75

Billede76

Som det ses, er det en anselig bunke tang som bliver lagt op, faktisk så bære hvert spær omkring 3 – 4 tons! 

Måden som det bliver lagt op på, er også et kapitel for sig selv. Når man starter på taget, så skal man bruge en del ”vasker”, vasker er store aflange pæreformede klumper, som blev vredet sammen af tangen. Disse bliver bundet fast nederst, og så bliver der ellers stakket tang op – tangen bliver stakket op i en tykkelse på ca. 2 meter. Dette bliver udelukkende holdt af vaskerne som er bundet fast nederst ved tagfoden. Når tangen, er stampet og faldet til, er tykkelsen faldet til ca. 1 meter. Det mest imponerende er at det ligger bare løst, og det bliver liggende.

Tængemanden er selvfølgelig ikke uden grund stolt af sit arbejde og samtidig så kræver fondene også at der er offentlig adgang til projekterne. Derfor kan man på tangtag.dk følge hvor der aktuelt arbejdes. Og her kan man selvfølgelig også læse mere om denne specielle kulturarv.

Billede77

Billede78Her kan man se hvor tykt et lag der er, og på billedet her kan man faktisk også se enderne af ”vaskerne”. Tagene kan med tiden blive så hård/sammenpresset, at man ikke kan slå et søm i.

Hvis man gerne vil fx gå en tur og nyde disse særprægede huse, så kan man flere steder på øen, finde kort med ”Tanghus ruten” hvor der er en anvist rute.

Hedvigs Hus

Et af de steder hvor man kan komme helt tæt på, er Hedvigs hus. Huset er et levende museum og her kan man nyde det meget velholdte og velfungerende hus helt tæt på. Et laug af ældre Læsø beboer, herunder datteren af den tidligere ejer, vedligeholder i dag stedet.

Billede79Hedvigs hus

Billede80Tangtaget set indefra

Billede81Stalden

Billede82Det må have været koldt og skulle på potten, især om vinteren

Når man går inde i huset, så kan man ikke undgå at tænke på, at der nogle steder faktisk er ildsteder, hvor der er åben forbindelse til tangtaget. Når man tænker på hvor brandbart fx stråtag er, så kan man ikke undgå og tænke på brandfaren her, men det er der ikke nogen grund til. Tangen er så mættet af vand og salt m.v at det nærmest ikke kan brænde.

Billede83Bemærk ildstedet her og direkte over er tangtaget.

Billede84Køkken, læg mærke til gulvbelægningen, det kan dælme ikke have været rart og gå på i længere tid.

Billede85

Billede86Stuen

Billede87Stuen med udsigt over have og marker.

Det levende museum Hedvigs hus, har løbende arrangementer, som kan ses på hjemmesiden for Læsø museum.

"Storhaven" - et helt specielt sted

Når man nu siger tængemand Henning Johansen, så siger man også Storhaven, det er her tængemanden bor, og her er der også masser at kigge på. Storhaven ligger lige syd for Byrum. Når man kommer kørende ud ad vejen, mødes man af dette særprægede skilt.

Billede88Det særprægede skilt, som man da ikke kan blive andet end i godt humør af og se på.

Kort efter kommer man til gården ”Storhaven” som er en blanding af gårdbutik, cafe, ismejeri og minizoo med masser af oplevelser for alle. At være dyr her, må være noget af det tætteste man kan komme på eldorado. Vi kom kørende stille og roligt og bliver mødt af dette syn

Billede89Æselføllet så ikke ud til at mene det var på afveje

Det er frit at færdes på storhaven, gården lever af det man køber i butikken m.v. Er man barn – eller blot holder af dyr, så skal man besøge Storhaven.

Billede90

Billede91

Billede92Bemærk det lille ”æselhus” der er både strå og lidt tang på taget.

Billede93Denne påfugl ligger kun ca. 1 meter fra vejkanten, det så dog ikke ud til at den havde nogle tanker om at flytte sig.

Billede94Dyrene her er meget tamme og flere er meget kærlige.

Billede95Stor gård med kaniner som børnene hellere end gerne må komme ind og nusse med.

Billede96Cafeen

Billede97Butikken

Billede98Indgang til ”Stalden” bemærk skiltet

Billede99

Billede100

Der er som det nok kan ses, utrolig mange sjove ting her, og man kan nemt få flere timer til at gå.

Stokken og Fannemandsfærgen

Køre man en tur ud mod Stokken, som ligger på vestspidsen af Læsø, vil man på lang afstand kunne se en ret stor tippi, som er sat ud, i det der ligner ingenting.  Tippien er sat op, og bruges blandt andet til seancer, hvor fårehyrderne viser hvordan man passer får igennem sommeren. Der går op til omkring 300 får på hedeområdet, og laver naturpleje. Flere gange om ugen sommeren igennem er der desuden opvisning, hvor fårehyrden demonstrer hvordan man styre en flok får ved hjælp af hunde. Samt fortællingsaftner hvor der også serveres lidt godt til ganen.

Billede101Tippien ved Fannemandsfærgen.

Fannemandsfærgen har en lille sjov historie knyttet til sig, den kan man læse på billedet herunder.

Billede102

Billede103Fannemandsfærgen

Billede104

Naturen på Læsø er meget varieret og veksler hele tiden, lige fra den åbne hede, til tættede skove. Dette giver også et meget varieret dyreliv. En lille sjov ting i den forbindelse – indtil 1952 var der intet råvildt på Læsø, men ”nogle driftige Læsøfolk” smuglede 2 rå og en buk med over, og inden længe var der masser af råvildt på øen. I dag er bestanden på ca. 1500-2000 rådyr, så i 1963 blev jagt tilladt, og der skydes ca. 400-450 dyr om året. Læsø har også en bestand af vilde dådyr, som er meget større end rådyrene, bestanden skyldes at der for 10 år siden slap nogle stykker ud fra en hjortefarm, og der er i dag ca. 130-150 dådyr, bestanden holdes nede ved at man nedlægger ca. 20-30 dyr om året.

Billede105Masser af råvildt, denne er stod få meter fra os, og blev roligt stående.

Billede106Traner på marken, ikke noget man ser hver dag.

Billede107

Der er gjort rigtig meget på øen for at alle kan få del i glæderne, og uanset om man er på heden, stranden eller skoven, er der langt de fleste steder rigtig fine stier eller grusveje. Selv til strandene er der flere steder lavet så selv kørestole kan komme helt ned på stranden. De fleste steder er stranden faktisk også så fast, så man vil kunne køre der med fx en kørestol.

Billede108Sti til en af strandene, dejligt man tænker på dem der ikke bare lige kan spadsere ned på stranden.

Billede109Fine grusveje

Billede110

Billede111Nå ja, denne kunne måske være bedre, lidt ujævn, men kom fint frem alligevel.

Billede112Ja ok, her er vi så nok kommet ud i lidt hvor rugbrødsmotoren skal hjælpe lidt til for at få el-scooteren igennem.

Som sagt er naturen meget varieret og veksler utroligt. Men er man til natur og friluftsliv, så er her virkelig skønt. Og der er helt sikkert grobund for nogle gode lange gåture med masser af oplevelser.

Billede113

Billede114

Billede115

Billede116

Billede117

Billede118Hovsa der var lige pludselig en sø med de smukkeste åkander.

Billede119

Billede120

Hummerhytterne ved Horneks

På Nordsiden af øen finder man området Horneks. Her finder man 2 spøjse små hytter, det er de tilbageværende 2 hummerhytter. Fra omkring 1900-tallet og helt op til omkring 1950, var her 8 – 10 af disse hytter. Her boede fiskerne i store dele af foråret og sommeren. Om dagen røgtede de garn og tejner, tidligt næste morgen gik de til Vesterø for at sælge deres fangst. Aftenerne tilbragte de i hytterne, hvor de ordnede deres grej, drak kaffe og snakkede om livet.

Hytterne er bygget af materiale som var drevet i land og indeholdt ofte kun lige en eller to køjer, bord, stol og en kedel til at koge kaffe i.

Billede121På afstand ligner de små hytter egentlig bare en dynge tang

Billede122

Billede123Ikke meget luksus, at skulle bo her 2 mand i op til et ½ år, det kræver noget

Billede124Planchen giver et indtryk af hvor et ensformigt og trivielt liv de må have haft.

I lysningen i skoven ligger.....

På nordsiden af Læsø finder man også ”Skovhytten”. Bjælkehytten ligger skønt i en stor lysning i skoven. Hytten er delvis åben, og der er både fine toiletforhold, bålsted og meget meget mere. I den ene side af hytten er der fine forhold med bord og stole, samt masser af plancher som fortæller om blandet andet de brune bier på Læsø. I midten kan man sidde og kigge ud på skoven og naturen. I den anden side, som er aflåst, kan man åbenbart fx som skole låne en nøgle, og få adgang til flere faciliteter.

Billede125Skovhytten

Billede126Fine toiletforhold

Billede127Den ”åbne” del af hytten, her kan man sætte sig i ro og mag og fx spise sin madpakke.

Billede128”Midten” af hytten, hvor man kan sidde og nyde naturen helt tæt på.

Billede129Bålplads til fri afbenyttelse

Billede130Brændekløver

Billede131Bag plexiglasruden er der levende brune bier, som man kan følge

Billede132I denne hule træstamme kan man også følge de brune bier helt tæt på.

Som det kan læses, så byder Læsø på rigtig mange dejlige steder og ikke mindst masser af små attraktioner. Er man til natur, gåture i naturen, små ture i byen og små finurlige lokale ting, ja så er Læsø et af de steder hvor man kan få rigtig meget ”valuta” for pengene.

Vi fik gået rigtig mange kilometer, og vi fik nydt en masse afvekslende natur og ikke mindst, set nogle specielle ting, som man ikke lige ser andre steder. Vi håber at denne artikel giver dig lyst til en tur til Læsø. Tilbage nu, vil vi bare vise nogle billeder fra vores tur. God fornøjelse.

Billede133Sigende vejnavn ? og ja der var også en "Vej 1" men vi fandt ikke nogen "Vej III" :)

Billede134En af de ting som kun ser på steder som her ”Du kører gratis med….”

Billede135Et varieret dyreliv

Billede136En lokal ting, som ses i mange flagstænger på øen :)

Billede137Redningshuset ude midt på heden.

Billede138Udstillingen i det lille redningshus.

Billede139Et eldorado for en lille hund – som også var meget træt om aftenen.

Billede140Selv fuglehusene er naturligvis med tangtag.

Links:

Læsø Saltsyderi

Besøg Læsø

Læsø Tangtage

Læsø Kurbad

Camping på Læsø