Vi besøgte Vadehavs camping i foråret, og faldt for denne lille perle, som ligger så pragtfuld i naturen, lige ud og ved Vadehavet. Vi holder meget af naturen og de oplevelser den giver. Da vi forlod Vadehavs camping i foråret, vidste vi, at det blev her vi søgte tilbage til, når vi skulle ud og se sort sol.

Billede1

Sort sol er blevet et hit blandt mange naturelskere, som rigtig mange campister er, og der findes mange steder hvor man kan se dette fænomen, det sted hvor der dog er flest stære og se er i og omkring Tønder marsken, hvor ca. 1.250.000 stære samles. Vi søgte en del hjemmefra på nettet, for at finde de gode steder, vi havde ikke lyst til at binde os til en bustur. Vi vil meget hellere selv tage ud og opleve. Og derfor er lidt reaches nødvendigt.

Sort sol opstår når store formationer af stære samles og laver de flotteste manøvre på himlen. Der kan være i tusindvis af stære i sådan en formation. Stærene samles, spiser gåsebiller og andre insekter, som der er i rigelige mængder af i dette område. Ved aftenstid, samles stærene for at gå til ro i vådområder, hvor de sidder på sivene, og overnatter, og det er her man kan se det flotte syn mod aftenhimlen.

Stærene flyver naturligvis også på denne måde for at kunne beskytte hinanden, stæren ser nemlig ikke særlig godt til siderne, men meget fremefter, lidt som du og jeg. Skulle der komme en høg eller andet, og angribe formationen, har stæren en ganske særlig taktisk, den - for at sige det på godt dansk – skider på sin angriber, dens ekskrementer er en meget klistret substans, og kan derfor få fjerene til at klister sammen på sin angriber, og på den måde sætte denne ud af spillet.

Vi havde udset os nogle steder. Det primære sted, hedder Gotteskoogsee, og er et 800 hektar stort fredet vådområde ca. 10 km syd for grænsen, stedet har i mange år været berømt for de mange stære der her samles til overnatning. For at finde området kan man enten bruge denne adresse i sin GPS Aventofter Straße 60, 25899 Niebüll, Tyskland, eller vha. Koordinaterne 54.836594, 8.817708.

Kørselsbeskrivelse:
Fra Tønder skal man køre mod grænseovergangen Møllehus/Aventoft, i Aventoft skal man køre gennem byen mod vest. Hen forbi kirken, som er på højre hånd. Ca 3 – 400m efter kirken køres mod syd i retning Niebüll. Ca. 7,3 km ad denne vej, er der et lille træskilt ved en grusvej på højre hånd. Kør ned ad grusvejen, til man når et udsigtspunkt som ligger på en jordhøj, lige vest for dette ligger der et stort rørskovsområde.
Stærene overnatter typisk i det sydøstlige hjørne.

Billede2Den blå ring viser P pladsen, hvor der er fin plads, den røde ring angiver udsigtspunktet som ligger godt hævet over terrænet og giver et fantastisk kig ud over området, den gule ring indikere det primære område hvor stærene holder til.

Billede3P Pladsen ved Gotteskoosee, hvor man i baggrunden kan se udsigtspunktet på højen.

Vi havde tjekket med DMI at solnedgangen var omkring 19.15, og fænomenet typisk strækker sig fra 1 time før solnedgang og til solnedgang, så kl. 17.45 var vi på plads i området. På udsigtspunktet var vi så heldige og støde på en ældre lokal mand, som viste sig at have et indgående kendskab til både området, men også til fænomenet Sort sol. Som noget af det første lærte vi, at hernede hedder det ikke Sort sol, nej vi skal ud og tage et ”kig å stjær” sagt med en fantastisk sønderjysk accent, det danske sprog er en herlig ting.

Når man skal vide lidt om stæren, så skal man tænke på tallet 7, stæren vejer ca. 70 gram og bliver 7 – 9 år gammel. Og med et glimt i øjet fortalte han også at man skal huske at når stæren overnatter på sivene, så har den altid det længste ben nederst, så sidder den mest komfortabel. Stæren er meget social, og der sidder typisk omkring 4 – 5 stære på et enkelt strå, de sidder her forskudt, således at når de forretter deres nødtørft om natten, så er det ikke underboen der får glæde af det. Men selv om stærene er udsatte for luftangreb fra høge og ugler, så er der også en anden fjende som stæren skal passe på, og den kommer fra under vandoverfladen, det er gedden, som med sit frygtindgydende tandsæt, godt kan snuppe en stær, derfor sidder de 25 – 30cm over vandoverfladen, når de overnatter.

Efterhånden som vi tiden nærmede sig, kom der små grupper af stære flyvende ind over, det var fortropperne, de var meget interesseret i området og sætte sig i starten i træerne ude i området, for dernæst og flyve lidt rundt igen. Desværre var der en tysk naturvejleder og en gruppe på ca. 10 tyskere på tur i området, de larmede så man skulle tro det var 15 børnehaver afsted. De kom til sidst op på udsigtspunktet, men var meget højrøstede og generelt larmende. Der kom dog en del stære, og vi nød det smukke syn, mod en helt fantastisk nattehimmel.

Billede4De første mindre formationer kommer ind over området, op mod den smukke aftenhimmel.

Billede5Et smukt og unikt syn.

Ofte ser man at folk har fået set formationer med tusinder og atter tusinder af fugle der helt lukker af for himlen, det syn fik vi ikke og se, det hænger sammen med at der ikke var så mange farer, og fuglene kom derfor meget hurtigt ind over, og landede i sivene. Efterhånden som der kom flere og flere til, blev hele området nærmest levende, de snakkede i munden på hinanden, og lavede faktisk en del larm. Som vores ældre ”turguide” tørt bemærkede, man skulle næsten tro at det var ene af hunstære. Et par enkelte gange så vi en større flok komme op igen, for dernæst og dykke ned i sivene igen.

Som sagt så var det utroligt smukt syn, og vi var bestemt ikke skuffede, selv om vi ikke så en ”solformørkelse”.

Lørdag bød på den rene Indian summer, et helt fantastisk sensommervejr, hvor vi kunne sidde ude og have ægte dansk campinghygge

Billede6Fantastisk sensommer vejr, der bare indbød til campinghygge.

Men selv om vi havde set nogle fantastiske syn aften før, var vi alligevel ikke mætte for at se mere af naturen omkring os. Vores snaksaglige ven fra aften før, havde fortalt os at man også kunne kører ud til grænsested 280, og også givet os en rute, det er så absolut også et sted der kan anbefales, her er der så meget natur og dyreliv, så man bliver helt betaget. Så lørdag kørte vi en tur derud i det skønne sensommer vejr. Stedet hedder Margretheskoog, og ligger faktisk lige midt på grænsen mellem Danmark og Tyskland, som det kan ses på kortet herunder er det et temligt stort område.

Billede7Den blå ring indikere området hvor der er mere end rig mulighed for at se på dyrelivet.

Den sorte linje markere grænsen, og lige under den, er den asfaltvej der går hele vejen derud. Så adgangsforholdene er rigtig fine. Vejen dertil er igennem Højer by, hvor man kører ud af slusevej, og fortsætter ad Siltoftvej til man ikke kan komme længere, drej til højre og forsæt til du ikke kan komme længere, så er du på P pladsen lige bagved det fremskudte dige, både i indsøen og bag selve diget er der et dyreliv som ikke kan beskrives men skal opleves. På toppen af diget finder man denne sten

Billede8Grænsesten 280

Disse sten er der totalt 280 stk. af, de står fra Kruså åens udløb i øst til denne her i vest. På en del af dem er der i toppen en slids, denne slids er en sigtelinje, og ved at kigge igennem den, vil man kunne se hvor den næste sten er placeret.

Lørdag eftermiddag mødte vi nogle andre campister som havde hørt at ”hovedflokken” af stære, var gået til ro ved Aventoft aftenen før. Aventoft var også et af de sted vi havde udset os. Det var dog ikke lige det sted som vi havde udset os.

De af jer der har besøgt fx Calle eller Fleggaard i Aventoft, har sandsynligvis aldrig bemærket at lige på den anden side af vejen, ligger et temmelig stort vådområde med en masse siv.

Billede9Lige i den nordlige udkant af Aventoft finder man Rudbøl Sø og herunder det store sivområde lige i kanten af byen.

I udkanten af Aventoft, går der et dige, lige på den anden side af diget, findes det store sivområde, som er et yndet overnatningssted for stærene.

Billede10Udsigten fra diget, i baggrunden kan man lige ane en flok stære på vej ind over i formation.

På trods af, at der på diget nok stod 2 – 300 mennesker, kom stærene ind over i store formationer og slog sig ned i det store sivområde, den ene formation efter den anden kom. Det mest imponerende er nok, at der kommer så mange, flyvende i en pæn højde, og pludselig dykke ret kraftigt, flade lidt ud hen over sivene og pludselig er de bare væk.

Billede11En stor formation kommer lavt ind over sivene, og lige så pludselig som de kom, var de væk igen. Formationen kan ses med træerne i baggrunden.

Billede12I tusindvis kom stærene ind over, og forsvandt i sivene.

Dette syn og hele den oplevelse det er, den kan ikke beskrives, den skal opleves. Når man kommer ud i naturen og vil opleve dyrene på klods hold, skal man huske at det er på deres præmisser hvis man vil have en god oplevelse, derfor har skov og naturstyrelsen lavet en lille guide, der giver information og nogle gode råd, den kommer her:

Sort sol
Sort Sol ses om foråret og efteråret, når stærene samles i marsken i enorme flokke til træk. Stærene kommer fra alle landene omkring Østersøen og Norge. Lige før stærene går ned på jorden for natten, tegner de store flokke fascinerende mønstre på himlen - det kalder man Sort Sol. Sort Sol i kan enkelte gange komme helt op på at rumme op til 1 million fugle. Sort sol kan ses forår og efterår.

Hvornår kan man se sort sol?
Stærenes forårstræk ligger fra februar til midt i april, og efterårstrækket begynder i august og kan vare helt til december.

Hvor mange fugle er der i en sort sol-flok?
Sort Sol i marsken kan enkelte gange rumme op til 1 mill. fugle. Når overnatningsflokken bliver over 500.000 fugle splittes flokken dog op, da der bliver for megen indre uro.

Hvorfor flyver stærene i store flokke?
Det ved man faktisk ikke præcist. Men en årsag kunne være, at stæren er snæver- og nærsynet og derfor har svært ved at opdage fjender. Stærens øjne sidder som hos os mennesker: Den ser godt frem, men ikke til siden eller bagud. Placeringen er ideel, når den skal fange stankelben, men en bagdel når den skal holde vagt. I de store flokke er stærene formentlig bedre i stand til at afvise angreb fra rovfugle.

Kan stærene ikke forsvare sig mod rovfuglene?
Normalt lykkes det rovfuglene at få fat i mange stære i de minutter hvor Sort Sol foregår. Men det sker, omend uhyre sjældent, at stære får succes med at skide en rovfugl ned. Lykkes det ved et tilfælde at gylpe og skide på rovfuglens fjerdragt, klæber fjerene sammen så rovfuglen mister flyveevnen. Stærene reagerer promte med et sandt bombardement af gylp og skid. To gange på 20 år er det registreret at en ung duehøg er druknet fordi den har mistet flyveevnen over vand.
Når stærene har sat sig og alt er mørkt og roligt, sker det at der kommer en stor hornugle, som uden nogen form for frygt går til angreb på de sovende stære. Der opstår altid total panik og overnatningsstedet opgives øjeblikkeligt.

Sort sol i Tøndermarsken
Overnatningsballetten ses flere steder i landet, men de største flokke finder man i Tøndermarsken. Stæren kommer til marsken for at æde stankelbens- og gåsebillelarver, som findes i de største mængder i fugtige græsmarker. Om dagen søger de især føde i de ydre koge af Tøndermarsken og om natten opsøger de tagrør, hvor de overnatter. Overnatningsområderne flyttes hele tiden for at snyde rovfuglene og fordi tagrør efter nogle dages benyttelse brækker, hvorved stæren kommer til at side med fødderne i vand. Det koster for meget energi. Man kan derfor aldrig være helt sikker på hvor stærene går ned til overnatning.

Vis hensyn, når du er ude at opleve Sort Sol

• Fotografer ikke med blitz, da blitzen skræmmer stærene. I øvrigt virker blitzen ikke p.g.a. afstanden.
• Kan blitzen ikke slås fra, undlad da at fotografere.
• Stå aldrig på alle sider af tagrørsområdet, så tør stærene nemlig ikke gå ned.
• Gå aldrig ud i tagrørene.
• Vis hensyn til ejere og andre brugere af naturen/arealerne.
• Jag aldrig stærene op når de har sat sig.
• Medtag ikke hund og vis hensyn ved ikke at larme og lyse i området
• Stå aldrig på toppen af diget, det skræmmer stærene væk, fordi man derved er meget synlig.
• Giv også andre mulighed for at opleve Sort Sol, skab ro omkring nattesædet.

Af andre steder hvor der ofte er god chance for at se sort sol er:

Rudbøl Sø

Adresse: Lystvej 7, 6280 Højer
Koordinater: 54.900427, 8.756193

Billede13


Hassberger Sø

Adresse: L2, 25927 Tyskland (ca. 1,5km fra Aventoft, retning Süderlugüm)
Koordinater: 54.898809, 8.845220

Billede14


Til information så er der mange steder på nettet der fortæller, at på vestsiden af Gotteskoogsee, dette område er som følge af de mange turister der valfarter hertil, blevet mere eller mindre spærret af, så den eneste måde er at tilmelde sig en af de guidede busture der er dertil.

På de fleste campingpladser og andre overnatningsmuligheder der er her i grænselandet, kan man tilmelde sig guidede busture m.v.